Žnidarčič popravil napako

Sobotni drugi dan svetovnega pokala v spustu na divjih vodah v Trnovem ob Soči je po slabem petku le prinesel veselje domačemu adutu Nejcu Žnidarčiču, ki je zmagal med kajakaši.

Kajakaš Nejc Žnidarčič je namreč priveslal do prvega mesta. Foto: Igor Mušič
Kajakaš Nejc Žnidarčič je namreč priveslal do prvega mesta. Foto: Igor Mušič

TRNOVO OB SOČI >Po petkovem sprintu, ko je po hudi napaki pred ciljem prvi favorit, član Soških elektrarn Nejc Žnidarčič, končal šele z desetim časom, je sobota med organizatorje iz domačih Soških elektrarn prinesla precej več veselja. Žnidarčič je moral petkovo napako popravljati na sobotnem dolgem spustu, ki mu precej manj leži kot sprint, popravni izpit pa je opravil z odliko, saj je pustil za sabo vso konkurenco. Najbliže sta mu prišla drugouvršeni Čeh Kamil Mružek in tretji - Avstrijec Gerhard Schmid.

KK Soške elektrarne KZS ter turistični in kulturni delavci občin Kobarid in Bovec so poskrbeli za zgledno organizacijo na progi in za prijetno vzdušje na otvoritveni in zaključni slovesnosti v Kobaridu, kjer so za kulturni program poskrbeli domači glasbeniki in plesalke Urške ter učenci tolminske glasbene šole. Dogajanje sta povezovala izkušena domača voditeljica Metka Miklavič in zvezda planiških skakalnih prireditev Bojan Makovec, ki tekoče govori vse jezike držav - kajakaških velesil, kar je med južnoameriško temperamentnim komentiranjem dogajanja ob progi tudi dokazal.

Sprint vzel in dal

“Že v petek nisem dvomil, da sem v dobri formi tudi za klasični dolgi spust. Vedel sem, da mi lahko uspe priti med tri najboljše. Izšlo se je še malo bolje, saj sem zmagal. Del proge, kjer je bil v petek sprint, sem odpeljal vrhunsko. Ubral sem isto linijo, a tokrat brez napake. Vedel sem, da jo lahko izpeljem, saj z njo na treningih nisem imel težav. V prvem delu sobotne tekme sem bil še v zaostanku, v zaključnem, kjer je bil v petek sprint, pa sem prehitel vse. Kar mi je sprint v petek vzel, mi je v soboto dal,” veselja po tekmi ni skrival Žnidarčič.

Pred specialisti za spust sta le še dve tekmi svetovnega pokala. Žnidarčič mora na naslednji preizkušnji zmagati, če se še želi vmešati v boj za svojo četrto zmago v skupnih seštevkih svetovnega pokala. Pri tem bo odvisen tudi od slabega dne katerega od tekmecev na vrhu. Če tega ne bo, bo boj za skupno zmago zanj že izgubljen.

Uspešni so bili tudi ostali slovenski (ljubljanski) kajakaši. Maks Frančeškin je zasedel četrto mesto, Vid Debeljak je bil deveti, Anže Urankar enajsti, Tim Kolar trinajsti, Tim Novak pa sedemnajsti.

Le dan po zaključku svetovnega pokala v spustu na divjih vodah na Soči so tekmovalci in tekmovalke že imeli novo tekmo za svetovni pokal. V sprintu na divjih vodah so se pomerili v avstrijskem Murauu, kjer so Slovenci prikazali pravo prevlado. Pri kajakaših je zmagal Nejc Žnidarčič, Anže Urankar je bil drugi, Vid Debeljak pa tretji. Med kanuisti se je z drugim mestom izkazal Blaž Cof.

Slovenska reprezentanca kot celota se je v soboto bolje izkazala kot v petek, ko je le enkrat stopila na stopničke. Ljubljanski kanuist Blaž Cof je bil namreč drugi, dvojec Peter Žnidaršič-Luka Žgajnar pa tretji. Posebna pohvala velja Cofu, ki se po ponesrečenem treningu, na katerem je zadel skalo, zlomil čoln in potonil, ni zmedel. Čeprav bi zaradi prilagajanja rezervnega čolna skoraj zamudil na start, je na tekmi odveslal odlično in tako precej izboljšal petkovo bilanco, ko je bil četrti. Tokrat je hitreje od njega veslal le Nemec Normen Weber, tretji pa je bil Čeh Vaclav Kristek. Preostala Slovenca sta dosegla približno pričakovano. Ljubljanski veteran Simon Hočevar je bil peti, član Soških elektrarn Marko Čivčija pa je dosegel 14. čas.

V dvojcih sta sicer zmagala Avstrijca Filzwieser in Draxl, druga pa sta bila Francoza Bizard in Legare.

V ženski konkurenci je po petkovem odstopu tokrat do uvrstitve (14. mesto) le prišla edina Slovenka Teja Vrbnjak Erbežnik. Zmagala je Nemka Manuela Stoberl. Med kanuistkami, kjer ni bilo slovenskega zastopstva, je slavila Čehinja Anžeka Paloudova pred Nemko Sabrino Barm in Francozinjo Cindy Coat.

Pred specialisti za spust je vrhunec sezone - svetovno prvenstvo na Dunaju, ki bo konec tedna. Na Soči so - posebej s petkovimi nihanji rezultatov - naši aduti dobili resen opomin, da je treba vsako vožnjo osredotočeno odpeljati do cilja. In če bo na Dunaju tako, bi se Slovenci morali veseliti vsaj enega, odličja, prav lahko pa tudi še večje bere.

Bo spust preživel?

Tudi sicer zgledno organizirano gostovanje karavane svetovnega pokala v spustu na Soči je z razpletom opozorilo, da se baza te panoge nezadržno krči. Kakovostno širino imajo le še srednjeevropske države, število gledalcev pa se redči. Status neolimpijskega športa in za današnje razvajeno občinstvo dokaj neudobno in nepregledno spremljanje dogajanja ob sicer čudovitih alpskih rekah sta naredila svoje.

Neugodne pa so tudi druge okoliščine, pojasnjuje direktor naših reprezentanc in član izvršnega odbora pri mednarodni kajakaški zvezi Andrej Jelenc: “Najti je treba pravi model tekmovanja. Bojim se, da sedanja zasedba komisije za spust pri ICF že nekaj let te ideje nima. Tekme bi morale postati zanimivejše za občinstvo. K premikom bi zvezo lahko bolj spodbudili tudi inovativnejši organizatorji tekem. Brez pobude od spodaj ne bo šlo, saj mirnovodaški krogi v mednarodni zvezi v odločanju prevladujejo. Nedavna nočna tekma evropskega pokala v Celju je pokazala, v kakšno smer bi tekmovanje lahko šlo. Primeren termin, proga v mestu, spremljajoč šov ter denarne in praktične nagrade so naredili pravo vzdušje.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano