Na SP na Portugalsko

Že v prvi sezoni, v kateri je z gokartom tekmoval v razredu Rotax 125 Senior, je 15-letni Jan Šlosar iz Jelšan pri Ilirski Bistrici suvereno opravil s konkurenco in si zagotovil nastop na svetovnem prvenstvu v kartingu na Portugalskem.

Jan Šlosar  bo novembra dirkal na SP na Portugalskem. Foto: Simon Maljevac
Jan Šlosar bo novembra dirkal na SP na Portugalskem. Foto: Simon Maljevac

JELŠANE >Nadebudni kartist Jan Šlosar se po štirih letih resnih treningov lahko pohvali z izjemnimi uspehi. Že pred dvema letoma si je z naslovom državnega prvaka v razredu Rotax 125 Junior prislužil pot na svetovno prvenstvo v Združene države Amerike, letos pa je med Slovenci prevladoval v razredu Senior in si zagotovil vozovnico za nastop v konkurenci najboljših svetovnih voznikov na Portugalskem. “V lanski sezoni sem večinoma nastopal v tujini, letos pa sem se z ekipo odločil, da bo poudarek na dirkah državnega prvenstva. Pozimi smo večino treningov opravili na italijanskih dirkališčih Lonato, Jesolo in Latisana, kjer je podnebje ugodna za treninge, obenem pa je poskrbljeno za kakovostne razmere na stezi. Tam sem srečeval tudi voznike, ki nastopajo v formuli ena. Marca sem v Jesolu nastopil na mednarodni dirki in se po najboljšem času treninga prebil na stopničke, nato pa so sledile tekme domačega prvenstva in pokalnega tekmovanja. V obeh konkurencah sem zmagoval s precejšnjo prednostjo. Že dirko pred koncem sem si zagotovil skupni zmagi v obeh tekmovanjih,” je pojasnil Šlosar - sicer dirkač AMD Hajdina.

Na zadnji dirki na Ptuju je nastopil v močnejšem razredu: “Odločili smo se, da se preizkusim v razredu Rotax DD2, kjer je konkurenca zelo zahtevna. Izboril sem si najboljši startni položaj, a me je v predfinalni vožnji ustavila tehnična napaka. Finale sem začel z zadnjega mesta. Kljub temu sem se prebil do tretjega mesta, ki mi pomeni ogromno.”

Šlosar se bo v začetku preizkusil na SP na Portugalskem. V izjemno močni konkurenci si bo skozi kvalifikacije skušal priboriti mesto med 34 finalisti. “Na takšnih dirkah veliko vlogo igra sreča. Ta pred dvema letoma v Združenih državah Amerike ni bila na moji strani. Dosegal sem dobre čase, a sem dve dirki končal predčasno. Letos sem bolj izkušen, zato so pričakovanja večja, a se zavedam, da si vsak izmed osemdesetih dirkačev želi zmage,” je pojasnil Šlosar in dodal, da je za dobre rezultate zelo pomembna pomoč mehanika. Če nastavitve dirkalnika niso brezhibne, še tako dober voznik nima možnosti za uspeh.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano