Na Otoku se vrti največ denarja

Angleški klubi so že po tradiciji zadnjih let najbolj dejavni na nogometni tržnici. Kupna in plačna moč sta na Otoku v povprečju še vedno največji v Evropi, k intenzivni julijski aktivnosti pa je prispeval tudi sorazmerno zgodnji začetek sezone. Uvodni krog prvenstva bo na sporedu konec tedna.

Cesc Fabregas: sprva je iz Arsenala prestopil v Barcelono, na Otok pa se vrača v dres Chelseaja  Foto: Susana Vera
Cesc Fabregas: sprva je iz Arsenala prestopil v Barcelono, na Otok pa se vrača v dres Chelseaja  Foto: Susana Vera

NOVA GORICA > Razvoj dogodkov v Premier League bo imel letos dodaten mik tudi za slovenske nogometne privržence. Lepo popotnico je predstavljalo že prijateljsko gostovanje Chelseaja v Ljubljani. Posebej pozorno pa bo dogajanje v elitni angleški ligi spremljal slovenski selektor Srečko Katanec in njegov strokovni štab. Anglija bo v novem kvalifikacijskem ciklusu ena od tekmic Slovenije.

V Premier League imajo glavno vlogo tujci: na igrišču, na klopi in vse bolj tudi v klubskih pisarnah oziroma v lastniški piramidi, a preboj na otoško sceno ostaja zelo zahteven. Slovenskih nogometašev je bilo v zgodovini le za vzorec. Potem ko se je Robert Koren odločil, da bo kariero nadaljeval v Avstraliji, v novi sezoni, kot kaže, ne bomo imeli predstavnika v eni najprivlačnejših in najbogatejših lig.

(Pre)cenjeni igralci

Nogometaši v Angliji so med najbolj cenjenimi, a tudi precenjenimi. Globalna moč angleških klubov je izjemna. Digitalna doba je razširila njihov vpliv na nove trge, predvsem azijskega in ameriškega, od koder iz različnih oblik financiranja prihaja neizčrpen vir denarja. Poleg novodobnih lastnikov, ki v otoški nogometni tradiciji in tamkajšnjih klubih vidijo predvsem prestiž, prinašajo velik delež prihodkov tudi televizijske pravice, stavne hiše in seveda blagovna znamka kluba. Real Madrid in Barcelona zaradi ustroja in slovesa obeh klubov sicer narekujeta dinamiko prestopov na svetovni nogometni tržnici, med deseterico klubov, ki si lahko privoščijo nakupe za vrtoglave vsote, pa je po grobi oceni polovica angleških klubov. To je pokazala dosedanja bilanca prestopnega roka. V vrhu lestvice zapravljivcev so tako Chelsea, Liverpool, Arsenal, Manchester United. Branilec naslova Manchester City, ki je imel v zadnjih letih pobudo, pa mora biti zaradi kršenja finančnega “ferpleja” nekoliko bolj zadržan. Našteta peterica naj bi poskrbela, da bo angleško prvenstvo v boju za vrh eno najbolj nepredvidljivih doslej.

Štrene velikim pa bodo gotovo mešali tudi Everton, Tottenham in Newcastle, ki na nogometni tržnici niso bili zgolj opazovalci. Najboljšo prodajno žilico pa so pokazali v Southamptonu. Za četverico igralcev, od tega tri branilce, so od Liverpoola, Manchester Uniteda in Arsenala iztržili dobrih 113 milijonov evrov. In še zanimivost povezana z Mariborom in njegovim tekmecem za ligo prvakov: Southampton naj bi Celticu odštel 12,5 milijonov za vratarja Fraserja Forsterja.

Chelsea je favorit

Prav Liverpool, ki je v končnici pretekle sezone za las ostal brez naslova, letos ni skoparil z nakupi. Plaz je sprožila prodaja Luisa Suareza. Za najboljšega strelca pretekle sezone v angleškem prvenstvu so prejeli več kot 81 milijonov evrov odškodnine, ki so jih že porabili. Menedžer - na Otoku sta funkciji trenerja in športnega direktorja prepleteni - Severni Irec Brendan Rodgers je okrepil predvsem zvezno in zadnjo vrsto. Prav prepustnost obrambe naj bi Liverpool v minuli sezoni stala angleškega naslova, na katerega sicer čakajo že dobrih 24 let. Največ so odšteli za zveznega igralca Southamptona Adama Lallano (31 milijonov evrov).

Za njegovega soigralca, hrvaškega reprezentančnega branilca Dejana Lovrena, so plačali le šest milijonov manj. Enako vsoto - 25 milijonov - pa so odšteli Benfici za srbskega zveznega igralca Lazarja Markovića. Skoraj polovico manj (12 milijonov) pa je pripadlo Bayerju iz Leverkusna za zveznega igralca Emreja Cana. Jose Mourinho je glavne poteze povlekel še med svetovnim prvenstvom. Chelsea je moštvo okrepil v vseh linijah s po enim kakovostnim nogometašem: vratarjem, obrambnim igralcem, vezistom in napadalcem in sodeč po zasedbi je londonski klub kandidat številka ena v boju za prvo mesto.

Zaželeni so bili zlasti igralci Atletica. Za gole naj bi poskrbel Diego Costa, za katerega so odšteli 38 milijonov. Iz madridskega kluba pa sta prišla tudi Brazilec Filipe Luis (20 milijonov) in belgijski čuvaj mreže Thibaut Courtois, ki je imel vlogo posojenega igralca. Barceloni so za Cesca Fabregasa plačali 33 milijonov, Didier Drogba, kot eden od simbolov klubskih uspehov v zadnjem desetletju, pa se je kot dragoceni džoker brez odškodnine vrnil iz Galatasarayja. V zadnjih osmih letih je le Chelsea, in sicer v sezoni 2009/10, prekinil prevlado obeh klubov iz Manchestra.

Arsenu Wengerju, ki sedi na klopi Arsenala že od leta 1996 tokrat ne morejo očitati skoparjenja. S Calumom Chambersom (20,3 milijona) iz Southamptona, Mathieujem Debuchyjem (15) in kolumbijskim vratarjem Davidom Ospino (4) je utrjeval predvsem obrambo, najdražja okrepitev Alexis Sanchez (37,8), ki je prišel iz Barcelone, pa naj bi poskrbel predvsem za napadalno učinkovitost. Thomas Vermaelen (19), ki je prestopil k Barceloni, pa ni bil več v najožjem obrambne izboru.

Pet največjih prestopov med angleškimi klubi (v milijonih evrov): 1. Luke Shaw (Southampton-Manchester Utd., 37,5); 2. Romelu Lukaku (Chelsea-Everton, 35); 3. Adam Lallana (Southampton-Liverpool, 31); 4. Dejan Lovren (Southampton-Liverpool, 25); 5. Calum Chambers (Southampton-Arsenal, 20,3).

Z Otoka v Italijo

Pri Manchester Unitedu se je največja sprememba zgodila na klopi. Rdeče vrage, ki so po daljšem času ostali brez vozovnice za evropske pokale, bo v novi sezoni vodil Louis van Gaal.

Prekaljenega Nizozemca čakata dve težki nalogi: postopna prenova ekipe in vrnitev na rezultatske tirnice, ki so jih bili privrženci Uniteda vajeni v času službovanja Alexa Fergusona. Za branilca Southamptona Luka Shawa (Southampton) so odšteli kar 37,5 milijona, za zveznega igralca Anderja Herrero pa so Athleticu iz Bilbaa plačali poldrugi milijon manj.

Manchester City doslej ni šel v drage nakupe. V svoje vrste so zvabili zvezna igralca Regesa in Fernanda. Oba sta prišla iz Porta, za oba pa je odštel po 15 milijonov. Menedžer Manuel Pellegrini pa je iz Malage za 8 milijonov pripeljal še svojega nekdanjega varovanca, čuvaja mreže Willyja Caballera. Angleški reprezentant Joe Hart ga v vratih ni povsem prepričal.

Največji prestopi v angleške klube iz tujine (v milijonih evrov): 1. Diego Costa (Atletico Madrid-Chelsea, 38); 2. Alexis Sanchez (Barcelona-Arsenal, 37,8); 3. Ander Herrera (Athletic-Manchester Utd., 36); 4. Cesc Fabregas (Barcelona-Chelsea, 33); 5. Lazar Marković (Benfica-Liverpool, 25).

Brez odškodnine se je prvakom iz Arsenala pridružil tudi francoski branilec Bacary Sagna. Meščani pa bodo nepričakovano dobili še enega slovitega novinca. Legenda Chelseaja Frank Lampard je kot prost igralec pristopil k New York Cityju, ki je nekakšna podružnica Manchester Cityja v ZDA. Ker se prvenstvo v severnoameriški ligi začne šele marca, bo Lampard, ki za razliko od Stevena Gerrarda še ni napovedal zaključka reprezentančne kariere, kot posojen igralec do januarja v angleškem prvenstvu branil barve Cityja.

V Premier League v novi sezoni ne bomo gledali nekaj znanih obrazov, ki smo jih bili vajeni v preteklem desetletju. Z izjemo Suareza in Davida Luiza, ki je iz Chelseaja za 49,5 milijona prestopil k francoskemu PSG-ju, so Otok zapustili z majhno odškodnino ali celo brez te.

Smer: Italija. Nemanja Vidić je kot prost igralec iz Manchester Uniteda šel v Inter, njegov bivši soigralec Patrice Evra (1,2 milijona) pa je okrepil Juventus, Ashley Cole je brez odškodnine iz Chelseaja prestopil k Romi španski zvezni igralec Michu je kot posojen igralec Swanseaja okrepil Napoli, isti status bo imel pri Interju član Southamptona Osvaldo ter pri Fiorentini Marko Marin, sicer nogometaš Chelseaja. Za čilskega reprezentanta Garyja Medela pa je Inter Cardiffu plačal osem milijonov.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano