Na Otoku pod drevescem nogomet

V večini evropskih nogometnih lig so v letu 2014 končali s tekmovanji. To velja tudi za najmočnejše. Izjema je Anglija, kjer v božično-novoletnem času igrajo v pospešenem ritmu, živahno pa je tudi na nogometni tržnici.

Kevin Kampl (v belem dresu) je poskrbel za enega najdražjih prestopov doslej med slovenskimi nogometaši. Foto: Andrej Petelinšek/Večer
Kevin Kampl (v belem dresu) je poskrbel za enega najdražjih prestopov doslej med slovenskimi nogometaši. Foto: Andrej Petelinšek/Večer

EVROPA > Otočani so poglavje zase. Med 26. decembrom in 1. januarjem bodo odigrali tri prvenstvene kroge. Na vrhu je po 18. krogih - zadnjega so odigrali včeraj - Chelsea (45 točk) pred branilci naslova iz Manchester Cityja (42). Zgoščen praznični razpored bo bržkone tudi dal odgovor, ali se lahko v bitko za naslov vključi še kdo. Morda Manchester United (35), ki je po težavnem začetku ujel ritem pozitivnih izidov. Rdeči vragi so včeraj doma ugnali Newcastle, za katerega je Haris Vučkić odigral prve minute v letošnji sezoni Premier League. Četrto mesto, ki vodi v kvalifikacije za ligo prvakov, za zdaj presenetljivo drži Southampton (32). Papirnata kandidata za vrh Arsenal (30) in Liverpool (25) pa se bosta morala še potruditi za preboj med najboljšo četverico.

Predbožični prestop Kevina Kampla je med največjimi v zgodovini, kar zadeva slovenske nogometaše. Neuradno naj bi Borussia Dortmund Salzburgu odštela vsaj 12 milijonov evrov, po nekaterih podatkih celo 15. Prvo mesto na večni lestvici bo zadržal Jan Oblak. Madridski Atletico, kjer je slovenski čuvaj mreže prvi del prvenstva presedel na klopi, je Benfici poleti plačal 16 milijonov evrov odškodnine. Olympiakos je Portu leta 1999 za Zlatka Zahovića odštel 13,5 milijona. Za Samirja Handanovića je Inter leta 2012 plačal Udineseju 12 milijonov. Fiorentina pa je lani poleti Palermu za Josipa Iličića odštela devet milijonov.

Afrika v Evropi

Karte lahko nekoliko premešata januarski prestopni rok in afriški pokal narodov, ki bo na sporedu od 17. januarja do 8. februarja v Ekvatorialni Gvineji. Na Otoku igra nekaj reprezentantov s črne celine vidne vloge. Še več jih je v Franciji, kjer bodo z 20. krogom prvoligaško tekmovanje nadaljevali 9. januarja. Prav francosko prvenstvo je nekoliko nepričakovano doslej najbolj izenačeno med petimi nominalno najmočnejšimi ligami v Evropi. Razlike na vrhu so minimalne.

Po polovici odigranih tekem vodi Marseille (41 točk), ki je s trenerjem Marcelom Bielso združil igrivost in učinkovitost. Najbližji zasledovalec je Lyon (39), prvi favorit pa ostaja premožni Paris Saint-Germain (38). Blizu vrha je Saint Etienne (36), po slovesu največjih zvezd Jamesa Rodrigueza in Radamela Falcaa ter težavnem začetku sezone pa se dobro drži tudi Monaco (32).

Branilec Nejc Mevlja je ostal brez kluba, saj se je predčasno razšel z romunskim prvoligašem Pandurii, za katerega je jeseni odigral le tri tekme. Brez delodajalca je tudi nekdanji član Gorice in Kopra Goran Galešić. Ta se je v zadnjem času ubadal s poškodbo, zdaj pa je zaključil sodelovanje z bolgarskim Botevom iz Plovdiva. Za Reneja Krhina, ki ni dobil priložnosti pri Interju se širijo govorice, da bi lahko okrepil Hellas Verono. Od Fiorentine bi se lahko poleg Josipa Iličića že po polovici sezone poslovil tudi Jasmin Kurtić, za katerega se zanimata prav Verona ter Torino, kjer je pred časom že uspešno igral. Reprezentant Nejc Pečnik, ki je pred kratkim zapustil obubožano Crveno zvezdo naj bi si že našel nov klub, japonskega drugoligaša Avispe iz Fukuoke, ki ga je nazadnje vodil trener Marjan Pušnik.

V Španiji, kjer se bo prvenstvo nadaljevalo 3. januarja, je glavno vprašanje, kdo bo zaustavil zmagoviti pohod Reala. V ligi, ki so jo začeli z dvema porazoma v uvodnih treh krogih, traja že 12 tekem, skupno pa so v vseh tekmovanjih slavili v zadnjih 22 dvobojih. Na lestvici ima kraljevi klub s tekmo manj 39 točk. Barcelona (38) in branilec lovorike Atletico (35) sta po 16. krogih v vlogi preostalih tekmecev za prvo mesto. Vprašanje pa je, če lahko zdržita silovit ritem Reala, ki je na 63 dvobojih v letu 2014 zabeležil 51 zmag in - kar je za tekmece še bolj zastrašujoč podatek - zabil 178 golov. Boj za četrto mesto je še odprt, najbolje pa kaže Valenciji (31), kjer bo Real gostoval 4. januarja.

Dan pred božičem so odigrali 20. krog v italijanski serie B. Močno vodilni Carpi je doma s 4:0 premagal Perugio. Tretji gol je v 58. minuti dosegel Aljaž Struna, ki je igral do 86. minute. Za Pirančana je to prvi zadetek v dresu Carpija. V moštvu Perugie ni bilo kaznovanega vratarja Jana Koprivca. Livorno je brez golov remiziral v Vicenzi, Enej Jelenič pa je igral od 56. minute.

V Nemčiji rekordno

Dan kasneje se bo prvenstvo nadaljevalo v Italiji. Tekmovalno leto so končali s tekmo za superpokal v Dohi, kjer je Napoli po streljanju enajstmetrovk ugnal Juventus. Trikratnim zaporednim državnim prvakom tudi letos kaže najbolje v lovu na naslov, kjer se obeta dvoboj z Romo. Juventus ima po 16 krogih 39 točk, tri več od Rimljanov. Zanimiv pa bo obračun za položaj, ki še vodi v kvalifikacije za ligo prvakov. Med tretjeuvrščenim Laziem (27) in enajstouvrščenim Interjem je namreč le šest točk razlike.

Najdaljši premor bodo imeli v nemški bundesligi, Slovenijo bo po novem letu zastopal Kevin Kampl, ki se bo priključil Borussii iz Dortmunda, s katero je podpisal pogodbo do poletja 2019. Aktualni nemški podprvaki so kljub odhodu najboljšega strelca Roberta Lewandowskega morda celo največje razočaranje v evropski nogometni jeseni. V 17. krogih so zbrali 15 točk, tako kot zadnjeuvrščeni Freiburg. Na vrhu je nedotakljivi Bayern (45 točk). Bavarci so spet rušili rekorde. Nanizali so 14 zmag in tri remije z impresivno razliko v golih 41:4. Nemški naslov je praktično oddan. Wolfsburgu (34) se nasmiha drugo mesto, odprt pa je še boj za preostali vozovnici, ki vodita v ligo prvakov in se bo nadaljeval 31. januarja.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano