Na Gorenjsko v popolni zasedbi

Po dolgi kitajski turneji in dveh dneh zasluženega počitka je selektor Jure Zdovc včeraj ponovno zbral člane slovenske reprezentance, med katerimi sta tudi prva zvezdnika Goran Dragić in Erazem Lorbek.

Goran Dragić: Phoenix mu je omogočil dve pripravljalni tekmi več Foto: Simon Maljevac
Goran Dragić: Phoenix mu je omogočil dve pripravljalni tekmi več Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Na več kot 26-urni poti iz Pekinga do Ljubljane so imeli člani strokovnega štaba na čelu s selektorjem Juretom Zdovcem dovolj časa za razmišljanje o slabostih, ki so jih slovenski košarkarji prikazali na tekmah proti Rusom, Kitajcem in Angolcem. Omenjene reprezentance se na Stankovićevem pokalu niso predstavile v najmočnejših zasedbah, tako da sta dva poraza proti Rusom kar malce zaskrbljujoča.

Če so bili Slovenci na prvih pripravljalnih tekmah v Rogaški Slatini in Murski Soboti izjemno natančni pri metih z razdalje, pa so bili na Kitajskem bistveno manj napadalno razpoloženi, kar pa je v tem delu priprav nekaj povsem običajnega. V naslednjih dneh bo Zdovc na treningih v Kranjski Gori skušal dvigniti raven igre še za kakšno stopničko ali dve in v moštvo vključiti prvega organizatorja Gorana Dragića, medtem ko naj bi bil starejši izmed bratov Lorbek za večje napore nared šele čez teden dni. Takrat čaka slovensko izbrano vrsto turnir v Litvi, kjer se bodo pomerili z Novo Zelandijo, Grčijo in domačini. Zdovc se je pred nadaljevanjem priprav pričakovano zahvalil Mitji Nikoliču in Mateju Krušiču, še vedno pa v izbrani vrsti ostajata mlada organizatorja igre Aleksej Nikolič in Matic Rebec, ki si tako nabirata dragocene izkušnje in potihem upata na nastop v Španiji.

“V ekipi moram imeti vsaj tri organizatorje igre. Na srečo smo se s Phoenixom dogovorili, da bo Goran Dragić lahko zaigral na petih pripravljalnih tekmah, tako da se bomo lahko hitreje uigrali. Časa do začetka priprav je še dovolj in kljub temu, da v zadnjih dveh tednih nismo imeli veliko časa za trening, nisem zaskrbljen. V Kranjski Gori bomo lahko delali na polno, najbolj pomembno pa je, da bodo fantje maksimalno skoncentrirani na svoje delo,” je pojasnil Zdovc. Na kitajski turneji so nekateri košarkarji zaradi slabe prehrane izgubili tudi po pet kilogramov, kar pa jim ne bi smelo povzročati prevelikih preglavic v sklepnem delu priprav, ko bodo največ časa posvetili uigravanju.

Prvi organizator igre Goran Dragić nestrpno pričakuje, da bo lahko končno oblekel reprezentančni dres: “Z vodstvom Phoenixa sem se uskladil, da bom v pripravljalnem obdobju lahko odigral dve tekmi več, kot je bilo prvotno dogovorjeno in sicer največ 25 minut na tekmo, kar pa je povsem dovolj. Z večino fantov sem igral že lani, tako da se dobro poznamo.” Bolj zadržan je bil Erazem Lorbek, ki je zadnje tedne preživel na terapijah, tako da ga čaka kar nekaj dela na poti do vrhunske forme: “Najbolj pomembno je, da kakovostno opravim priprave in da bomo na prvenstvu odigrali po naših najboljših močeh. S klubskimi zadevami se trenutno ne obremenjujem, saj sem maksimalno osredotočen na delo v izbrani vrsti.”SIMON MALJEVAC


Najbolj brano