Na Evropsko prvenstvo Hrvat in prvič tudi dvojni dvojec

Svetovni pokal na Bledu je dal obrise reprezentance za prvi vrh sezone, ko bo konec meseca v Poznanju na Poljskem veslaško evropsko prvenstvo. Selektor Dušan Jurše bo tja poslal lahkega skifista Rajka Hrvata ter dvojni dvojec Gašper Fistravec/Janez Zupan.

Rajko Hrvat
Rajko Hrvat 

BLED > Z drugim mestom Hrvata med lahkimi skifisti ter četrtim mestom Fistravca ter zmago Zupana v finalu B med enojci je Bled potrdil, da stanje v slovenskem veslanju vendarle ni popolnoma na dnu, kot je kazalo najprej po koncu športne kariere Iztoka Čopa in pavzi, za katero se je odločil Luka Špik. Blejska tekma je potrdila, da je druga garnitura slovenskih veslačev naredila korak naprej, nabor pa ostaja skromen, zato na evropsko prvenstvo odhaja le trojica.

"Za Rajka Hrvata je naloga, da stopi še korak naprej, za Gašperja Fistravca in Janeza Zupana pa se v tem trenutku začenja obdobje dvojnega dvojca, ki naj ga končata na kakovostni ravni. Cilj je, da dobimo čoln, ki bo nato nadaljeval sezono. Čaka nas najprej teden dni priprav v Mariboru, teden dni na Bledu in nato odhod na evropsko prvenstvo," razlaga selektor Jurše.

Ta bo dal ostalim veslačem, na petkovi mednarodni regati je nase opozoril tudi Jan Špik, ki se vrača po poškodbi, priložnost na mednarodnih regatah v nemškem Essnu in nato v Ottensheimu v Avstriji. "Tam lahko dobijo izkušnje in pokažejo talent, če ga seveda imajo."

Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo na jezeru Aiguebelette v Franciji. V Savojskih Alpah se bodo ob medaljah delile tudi olimpijske vozovnice za Rio de Janeiro 2016. Ob dobrem skupnem začetku, ki ga morata potrditi na EP in na treningih, sta kandidata za to Fistravec in Zupan. Drugače je s Hrvatom, saj lahki skif ni olimpijska disciplina, zato Hrvat pravega partnerja še išče. Kot opcija se mu ponujata Marko Bolha in mladi Aleš Jalen, finalist B na Bledu.

"Olimpijske igre si želimo vsi. Za to seveda rabimo objektivne pogoje. V tem trenutku žal nimamo posameznika, ki bi bil Rajku Hrvatu enakovreden. Tudi pravih poskusov v tem čolnu še nismo delali, tega se bomo lotili po evropskem prvenstvu. Skupna želja seveda je Rio de Janeiro in na tem bomo delali, če se bo le dalo. V nasprotnem bo moral Rajko nadaljevati kot skifist in startati na medaljo na SP."

Slovenija ima dva kakovostna veslača, Jerneja Markovca in Grega Domanjka, tudi na študiju v ZDA. Prave vloge jima Jurše še ni namenil: "Želje in visoke cilje morajo imeti veslači, ob tem pa seveda veliko delovno vnemo. Če bosta želela nadaljevati, bomo delali na vso moč, a kar se bo izcimilo, bo plod njihovega dela. Enostavno je treba delati in videti, če se da narediti kaj več."

Odprto ostaja tudi vprašanje ženskega veslanja, saj naj bi sprva na svetovnem pokalu nastopili tudi Andreja Kekič in Manica Abramenko. A slednji kratkoročno čaka le tekma v Ottensheimu. "Dekleta končujejo srednjo šolo, čaka ju matura in dokler tega ne končata, ni možnosti za te tekme," je ob robu blejske tekme še povedal Jurše.

STA


Najbolj brano