Na Brajdi bodo lovili medalje

Tolmin bo ta konec tedna gostil mladinsko svetovno prvenstvo v kastingu. Slavnostna otvoritev bo danes ob 18. uri v Športnem parku Brajda, kjer se bodo jutri in v soboto tekmovalci merili v petih disciplinah.

Slovenska reprezentanca za mladinsko svetovno prvenstvo v 
kastingu je pretekli teden že trenirala v Tolminu.
Slovenska reprezentanca za mladinsko svetovno prvenstvo v kastingu je pretekli teden že trenirala v Tolminu.  

TOLMIN > Kasting je športna disciplina, ki izhaja iz športnega ribolova. Tekmovalci uporabljajo podobno opremo, ime pa izhaja iz angleške besede “cast” - met. Pred štirimi desetletji so se tekmovanja iz ribnikov preselila na športna igrišča. Istočasno so začeli prirejati svetovna prvenstva, od leta 1981 pa je kasting zastopan tudi na svetovnih igrah za neolimpijske športe.

Prireditelja mladinskega svetovnega prvenstva (MSP) v Tolminu sta Ribiška zveza Slovenije in Ribiška družina Tolmin. Kasting ima na (severnem) Primorskem kar lepo in bogato tekmovalno tradicijo. To potrjuje tudi primorski delež v reprezentančnem zastopstvu na domačem MSP. Iz Ribiške družine Tolmin poleg trenerja Toma Sotenška prihajata še dva tekmovalca: Tadej Sotenšek in Andraž Flajs. Tretji primorski reprezentant pa je Jan Mikac Zorko (RD Koper). Slovensko četverico zaokrožuje Tim Vertačnik (RD Paka Šoštanj). Ekipa je pretekli teden že trenirala v Tolminu.

Na sporedu je pet disciplin. Jutri se bodo zvrstile tri (muha cilj, obtežilnik cilj, muha daljava enoročno), v soboto pa še dve (obtežilnik natančno, obtežilnik daljava enoročno). Tekmovalni spored se bo pričel ob 9. uri. Prijavljenih je 30 tekmovalcev, ki se bodo za odličja merili v vseh petih disciplinah. Najprej se bodo seveda morali uvrstiti v finale najboljše osmerice. V boju za medalje dosežki iz prvega dela tekmovanja ne bodo šteli. Favoriti so tekmovalci iz tradicionalnih velesil Češke, Nemčije in Poljske, vidnih dosežkov pa si želijo tudi v slovenski reprezentanci.

“Naši tekmovalci so se sposobni uvrstiti v prvo polovico oziroma prvo tretjino nastopajočih, posamične želje pa so povezane s prebojem v finale osmerice. Res pa je, da ima podobne ali še višje cilje domala vsa konkurenca,” je povedal reprezentančni trener Tomo Sotenšek. Poleg odličij v petih disciplinah bodo podelili še dva kompleta medalj. V posamičnem peteroboju bodo upoštevali dosežke tekmovalcev v vseh disciplinah, v moštveni konkurenci pa bodo za razvrstitev reprezentanc šteli rezultati štirih tekmovalcev iz posamezne države. Za odličja se bo merilo tudi 12 deklet, Slovenija pa nima predstavnice.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano