Katanec pogreša sposobne bočne igralce

Nogometna zveza Slovenije kljub nekaterim namigovanjem še naprej podpira selektorja članske reprezentance Srečka Katanca, je na današnjem srečanju z novinarji v Ljubljani poudaril predsednik NZS Aleksander Čeferin.

Selektro Srečko Katanec  pogreša predvsem sposobne bočne igralce. Foto: Tamino Petelinsek
Selektro Srečko Katanec pogreša predvsem sposobne bočne igralce. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Če sta tako on kot tudi selektor zadovoljna z opravljenim v 2014, pa je precej manj Katančevega zadovoljstva v odnosu do sedme sile.

“V letu 2014 se je, in to nas posebno veseli, začela gradnja nacionalnega nogometnega centra Brdo, ki bo omogočil še boljše delovanje zveze in vseh selekcij, ki so pod njo. Domača liga ima odlično gledanost na televiziji, mlade selekcije delujejo dobro, posebej pa smo veseli uspeh NK Maribor in uvrstitve v ligo prvakov,” je uvodoma povedal Aleksander Čeferin, ki je nato prešel k dosežkom izbrane vrste.

Katanec: Za reprezentanco je dobro leto

“Po oceni NZS je za reprezentanco dobro leto. Kvalifikacije so se začele dobro in tudi izkupiček je po oceni zveze takšen. Ob treh gostovanjih in eni tekmi doma je izkupiček šestih točk dober. Če bi nam to prej ponudili, bi se verjetno vsi strinjali,” je nadaljeval predsednik in poudaril, da Srečko Katanec uživa popolno zaupanje zveze, kljub nekaterim drugačnim namigovanjem.

“Kdo bo igral za reprezentanco, kdo ne bo več igral in kdo še ne bo igral, bo odločal izključno selektor in nihče drug, vključno z mano. Kakorkoli se bo selektor odločil, bo imel podporo NZS. Vem, da bo pri nekaterih to naletelo na gluha ušesa, ampak ni moj cilj prepričati prepričanih, vendar poskušajmo biti pozitivni. Če ne to, pa vsaj objektivni pri oceni dela reprezentance. Ponosen sem na igralce, ki s srcem igrajo za reprezentanco. So pravi športniki in so lahko vzor mladim in tudi kakšnemu starejšemu v Sloveniji,” je zaključil Čeferin.

Točke, umetniški vtis in glasbena želja

Če je on malce že načel temo odnosa medijev do reprezentance oziroma Katanca, pa je nato selektor precej nazorno povedal, kaj meni o poročanju nekaterih. “V nogometnem smislu sem vesel, da smo osvojili šest točk. Pred kvalifikacijami sem vedno govoril, da bo super, če se to uresniči. In se je. Igra je pa drugi del, ampak boste tudi vi morali povedati, kaj hočete. Enkrat hočete točke, enkrat hočete točke in umetniški vtis, mogoče boste hoteli še točke, umetniški vtis in glasbeno željo,” je najprej poskrbel za nekaj smeha Katanec.

Ta se je obregnil tudi ob to, da nekateri še vedno na vsak način vlečejo na plan znameniti spor med njim in Zlatkom Zahovićem na svetovnem prvenstvu 2002 v Južni Koreji. “Nogomet ne sme trpeti zaradi stvari od včeraj. Kje pa je že 12 let? Mene niti ne zanima več, ali so Slovenijo ali Jugoslavijo osvobodili partizani ali ne vem kdo ...” meni Katanec in poudarja, da imajo v reprezentanci vsebinske težave, menjavo generacij in precej stvari, ki zahtevajo veliko kilometrine.

“Smo takšni, da si želimo vsako tekmo zmagati, nismo pa tako dobri, da bi se metali v isti koš s Švico in Anglijo. Že zdaj vam povem, da bomo imeli težave z Estonijo doma, z Litvo doma, pa tudi San Marina ne gre podcenjevati. Ne govorim, da smo mi slabi. Govorim, da nimamo določenih kvalitet, nimamo določenih igralcev, ki so bistveni v današnjem nogometu,” je nadaljeval Katanec in še konkretneje pojasnil težave izbrane vrste.

Selektor pogreša sposobne bočne igralce

“Določeni igralci bi morali biti boljši v fizičnem smislu, tudi nekateri, ki so že dolga leta v reprezentanci. Na določenih mestih morajo biti vsaj fizično tako pripravljeni, da smo konkurenčni. Mogoče sem preveč kritičen, ampak želimo si biti kompetitivni. Brez tega se niti ne želim uvrstiti na EP. Želim biti vsaj blizu,” pravi selektor, ki pogreša predvsem sposobne bočne igralce.

“Če v modernem nogometu nimamo bočnih igralcev, ki so sposobni preigrati ena na ena, se lahko gledamo med sabo, smo lahko borbeni ... Če v danem trenutku nimamo te kakovosti, da je nekdo sposoben to narediti, potem je to težava. Žal takšnih bočnih igralcev nimamo. Da pa še nekateri, ki so dolga leta zraven, niso fizično takšni, kot morajo biti, potem je to spet težava. Do marca imajo čas. Če bodo sposobni, bodo, v nasprotnem primeru jih ne bo več zraven,” je povedal Katanec, ki bo kvalifikacije nadaljeval 27. marca v Stožicah proti San Marinu.

Zadnje letošnje dejanje Nogometne zveze Slovenije pa bo ponedeljkova tradicionalna slavnostna akademija na Brdu pri Kranju.

STA


Najbolj brano