Mugerli pripeljal Azerbajdžance

Včeraj so se v slovenski prestolnici predstavile kar tri kolesarske ekipe s primorskim zastopstvom - ženska BTC City in moška Radenska ter Synergy Baku iz Azerbajdžana.

Solkanec Matej Mugerli bo z Azerbajdžanci veliko dirkal kar v domačem okolju. Foto: STA
Solkanec Matej Mugerli bo z Azerbajdžanci veliko dirkal kar v domačem okolju. Foto: STA

LJUBLJANA >Na Ljubljanskem gradu se je predstavila azerbajdžanska kontinentalna profesionalna kolesarska ekipa Synergy Baku Cycling Project. Zanjo prvo sezono vozi tudi solkanski profesionalec, državni prvak Matej Mugerli, ki ima pri 33 letih za sabo ogromno izkušenj, tudi na najvišji ravni (pred leti član italijanskega Liquigasa). Azerbajdžanci imajo pripravljalno bazo v Šenčurju - blizu doma vseh treh športnih direktorjev Tomaža Poljanca, Andreja Hauptmana in Luke Želeta. Azerbajdžanci so se k slovenskim strokovnjakom zatekli po znanje s ciljem, da nase rezultatsko opozorijo že na poletnih prvih evropskih olimpijskih igrah, ki jih bodo gostili v Bakuju, dolgoročni cilj pa je uvrstitev prvega Azerbajdžanca na olimpijske igre. Ekipa je sezono 2015 začela na Veliki nagradi Poreča, kjer je bil Mugerli drugi najboljši tekmovalec ekipe, ki se bo v nedeljo predstavila tudi na dirki v Izoli in kasneje še na nekaterih slovenskih dirkah.

Preostali ekipi sta se včeraj predstavili v ljubljanskem BTC Cityju, ki je glavni pokrovitelj edine slovenske ženske poklicne ekipe. Zanjo bo vrhunec sezone ženski Giro, ki se bo 3. julija začel prav v Ljubljani. Prvo slovensko ime ekipe je ajdovska olimpijka Polona Batagelj, delu zimskih priprav ekipe pa se je pridružila še druga Primorka, evropska prvakinja v gorsko kolesarskem krosu, Tanja Žakelj.

Batageljeva je sicer pred sezono optimistično razpoložena: “Posebnega pritiska ne čutimo, ker smo dobro trenirale. Ni ovir, da letošnja sezona ne bi bila še boljša kot lanska. Ekipno smo dobre. Imamo nekaj odličnih tekmovalk.”

Cilj Ljubljančank je, da bi si z dobrimi uvrstitvami priborile uvrstitev med 20 najboljših po jakostni lestvici UCI in s tem povabilo na svetovno prvenstvo.

Skupaj z dekleti se je predstavila tudi moška ekipa Radenske, ki kot kontinentalna ekipa temelji na mlajših članih. Sezono bo zares začela v nedeljo na Veliki nagradi Izole. V ekipi so tudi Primorci Martin Otoničar, Žan Jerkič in Robert Jenko.

STA, IM


Najbolj brano