Mugerli državni prvak

Solkanec Matej Mugerli je le osvojil tako želeni naslov državnega prvaka v cestni vožnji, ki se mu je lani izmuznil, in tako postavil piko na i zelo uspešni nedelji primorskega kolesarstva.

Solkanec Matej Mugerli je le osvojil tako želeni  naslov državnega prvaka v cestni vožnji
Solkanec Matej Mugerli je le osvojil tako želeni naslov državnega prvaka v cestni vožnji 

GABRJE NA DOLENJSKEM > Razvoj dogodkov je bil zelo podoben lanskemu, pa tudi glavni akterji so bili z izjemo lanskega državnega prvaka Luke Pibernika bolj ali manj isti. Spet je o zmagovalcu odločala skupinica ubežnikov. Matej Mugerli je bil ves čas v ospredju. Sprva so mu v begu sledili Matej Mohorič, slovenski junak Gira Luka Mezgec ter Primorca Jan Tratnik in Kristjan Fajt, sicer Mugerlijev moštveni kolega pri novomeškem Adria Mobilu.

Eden od favoritov za zmago, Ajdovec Kristijan Koren, je imel v ubežni skupini moštvenega kolega pri Cannondalu Mohoriča, zato sprva ni narekoval lova. V nadaljevanju, ko sta Mohorič in Tratnik popustila, pa so vse poskuse, da bi z organizirano akcijo zakrpali vrzel do ubežnikov, preprečili kolesarji novomeške Adrie v zasledovalnih skupinah. O zmagovalcu je tako odločala preostala trojica v ospredju: Mugerli, Mezgec in Fajt. Papirnati favorit v ciljnem sprintu bi bil seveda Mezgec, ki pa so ga v zadnjih krogih grabili krči.

Mugerli je v zaključku dirke spet pokazal odlike, ki so ga krasile, tudi ko je pred osmimi leti dosegel sploh prvo slovensko zmago v elitnem Pro Touru na etapi dirke po Kataloniji. “Za Mezgeca vemo, da je najhitrejši. Treba ga je bilo izločiti iz sprinta, zato sem ga skušal napasti v zadnjem kilometru. Lani se mi je zataknilo pred ciljem, letos pa mi je končno uspelo,” je pojasnil Mugerli, ki je pri 33 letih osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka v elitni kategoriji. Drugo mesto je pripadlo Mezgecu, tretje pa Fajtu.

Veliko razlogov za zadovoljstvo so imeli primorski kolesarji tudi v preostalih kategorijah. Med starejšimi mladinci so smetano pobrali Novogoričani. KK Hit Casinos Meblo Jogi je snoval taktiko za prvega moštvenega aduta Kristjana Kumarja, s samostojnim pobegom pa je zablestel Luka Čotar, ki je bil neulovljiv za konkurenco in je v cilj prišel z dobrimi tremi minutami naskoka pred najbližjim zasledovalcem Izidorjem Penkom (Radenska)

Čotar je še z dvojico ubežnih kolegov napadel kmalu po startu, a ga je glavnina v nadaljevanju ujela. Pri drugem napadu tri kroge pred koncem mu ni sledil nihče. Razlika se je sprva sukala približno 30 sekund. Iz prve zasledovalne skupine so se tekmeci poskušali priključiti Čotarju, a sta bila njegova klubska kolega Kumar in Žan Jerkič pozorna in izničila vse na pade. Bolj ko se je dirka bližala koncu, manj je bilo časa in moči pri zasledovalcih. Dvajset kilometrov pred ciljem je bilo že jasno, da Čotarju zmaga in naslov državnega prvaka ne moreta več uiti.

“Čotarju smo namenili vlogo napadalca, ki bi utrujal konkurenco pred zaključkom, v katerem bi glavna vloga pripadla Kumarju. Do za nas ugodnega razpleta pa je prišlo prej od načrtovanega. Čotar je izkoristil priložnost in si zaslužil zmago tudi zaradi privrženosti moštvenim ciljem, ki jo kaže ves čas,” je trener Andrej Cimprič pojasnil pot do prvega klubskega naslova državnega prvaka med starejšimi mladinci po treh letih. Zadnjič ga je osvojil Pivčan Martin Otoničar. Čotarjev uspeh sta dopolnila Kumar s tretjim in Jerkič s sedmim mestom. Trojica novogoriških mladincev pa bo pod taktirko selektorja Cimpriča zastopala slovenske barve na evropskem prvenstvu v švicarskem Nyonu od 10. do 13. julija.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano