Mučni občutki in potovalna odisejada

Za Franko Anić je tekmovalno naporna sezona. Zavoljo olimpijskih kvalifikacij v taekvondoju, ki jih bo od 16. do 18. januarja 2016 gostil Istanbul, pa vrhunec šele sledi.

Franka Anić je že zastopala slovenske barve na olimpijskih 
igrah v Londonu. Foto: Stanko Gruden
Franka Anić je že zastopala slovenske barve na olimpijskih igrah v Londonu. Foto: Stanko Gruden

NOVA GORICA > Borka primorskih korenin, ki živi in trenira na Korčuli, bo poskušala še enkrat podoživeti olimpijske sanje. V petek jo je v Parizu, ki bi moral gostiti zadnji letošnji turnir serije G-1, spremljala nočna mora. “V francosko prestolnico smo prispeli v večernih urah, ker je naš let iz Benetk zamujal. Ko so se zgodili napadi, smo bili v hotelu in smo zavoljo napornega potovalnega dne in tekme, ki bi morala biti naslednji dan, povečini že spali. Prebudile so nas sirene reševalnih vozil. Kaj se je dejansko zgodilo, smo izvedeli v soboto zjutraj. Mučen je občutek, ko se nahajaš blizu kraja tragedije. Bivali smo namreč v hotelu, ki je bil oddaljen le dva, tri kilometre od dogodkov. Turnir je bil seveda odpovedan, zato smo iskali načine, kako se čim prej vrniti domov. Povratni let smo namreč imeli rezerviran za ponedeljek. Na srečo nam je priskočila na pomoč zagrebška taekvondo zveza. Z njenim avtobusom, kjer so imeli še nekaj prostih mest, smo se po 20 urah vožnje vrnili domov,” je o poteku dogodkov pretekli vikend povedala Franka Anić, ki bi v Parizu morala nastopiti na zadnjem letošnjem turnirju serije G-1. Zdaj se bo osredotočila na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, ki bo na sporedu po novem letu v Istanbulu.

V Londonu je Sloveniji skoraj priborila medaljo v kategoriji do 67 kilogramov. Olimpijske vozovnice za Rio še nima. Tako kot leta 2012 si jo bo morala izbojevati na evropskem kvalifikacijskem turnirju, kjer bo sito zelo gosto. Le obe finalistki se bosta namreč uvrstili na olimpijske igre. Konkurenca bo gotovo ostra, pot do Ria pa trnova. Za imena potencialnih tekmic bo izvedela po zaključnem turnirju velike nagrade, ki bo v Mehiki 5. in 6. decembra. Anićeva ima na to srednjeameriško državo sicer lepe spomine. Pred dvema letoma je namreč prav v Mehiki slovenskemu taekvondoju priborila prvo medaljo na svetovnem prvenstvu. A to je zgodovina. V Mehiki bo na zaključnem turnirju tekmovalo osem najvišje uvrščenih z jakostne lestvice, ki prinaša prvo olimpijsko sito. Le šesterica najboljših si bo zagotovila neposreden nastop v Riu.

Anićeva ta čas zaseda 21. mesto, tako da ne bo nastopila na zaključnem turnirju velike nagrade. To pomeni, da si bo morala izboriti olimpijsko vozovnico na celinskem kvalifikacijskem turnirju. ”Konkurenca v Istanbulu bo gotovo močna in nabrušena. Vse bomo imele pred očmi olimpijske igre. Treningi in priprave bodo usmerjene tako, da bom na kvalifikacijskem turnirju v vrhunski formi,” je povedala 24-letna Korčulanka, ki ima mamo iz Grgarja.

Veliko bo seveda odvisno od žreba in dnevnega razpoloženja. Borbe v taekvondoju so v zgoščeni konkurenci sila nepredvidljive, že en udarec v posamezni borbi pa lahko usmeri razvoj dogodkov v (ne)želeno smer. To so pokazali tudi trije letošnji turnirji za veliko nagrado, ki krojijo olimpijsko jakostno lestvico. Anićeva se je še najbolje odrezala na drugem turnirju velike nagrade, ki ga je septembra gostil turški Samsun. Tam je ugnala tudi številko ena z olimpijske lestvice, Švedinjo Elin Johanson. V četrtfinalu pa je nato morala priznati premoč aktualni svetovni prvakinji, domačinki Irem Yaman.

Med osmerico se je Anićeva prebila tudi na zadnji tekmi pred dobrim tednom dni na odprtem prvenstvu Hrvaške, kjer jo je ugnala domačinka Matea Jelić.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano