Po denar na splet

Jadralki razreda 470 in aktualni evropski prvakinji Tina Mrak in Veronika Macarol sta se pred dnevi vrnili s prizorišča naslednjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru in ugotovili, da na zahtevnem regatnem polju potrebujeta dodatne treninge in novo jadrnico. Ker jima za vse to primanjkuje denarja, sta se v začetku tedna začeli s spletno kampanjo zbiranja sredstev.

Slovenski jadralki Veronika Macarol in Tina Mrak zbirata 
denar za priprave na olimpijske igre v Riu de Janeiru preko 
množičnega financiranja.
Slovenski jadralki Veronika Macarol in Tina Mrak zbirata denar za priprave na olimpijske igre v Riu de Janeiru preko množičnega financiranja.  

PORTOROŽ > Gre za platformo MakeAchamp na spletni strani www.makeachamp.com. Na njej športniki zbirajo denar za udeležbo na posameznih tekmah, za nakup opreme ali dodatne treninge. Od slovenskih športnikov sta se tega že lotila alpska smučarka Maruša Ferk in judoist Aljaž Sedej.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta si zastavili cilj, da zbereta 5000 evrov. “Če bo kampanja uspešna, jo lahko tudi ponoviva. Donatorska sredstva dobiva izplačana v vsakem primeru, tudi če zbereva več ali manj od zastavljenega cilja,” razlaga Mrakova in doda, da za nastop na olimpijskih igrah potrebujeta novo jadrnico in jadra.

Za predstavitev na spletni platformi sta posneli videospot in izdelali nekaj praktičnih darilc iz njunega starega jadra, ki jih bosta ponudili v zameno za donacije. “Gotovo nama to vzame veliko časa in energije, saj so priprave na pomembne regate v polnem teku,” pravi Macarolova. “Čez mesec dni imava svetovno prvenstvo v Izraelu, do samih olimpijskih iger pa je manj kot leto dni. Vse urejava sami, iščeva sponzorje in donatorje, da lahko sproti pokrijeva stroške. Denarja, ki ga dobiva od jadralne zveze, je zagotovo premalo, da bi lahko speljali celotno sezono. Obe sva kategorizirani kot športnici svetovnega razreda in od države na jadralno zvezo za naju pride določena vsota, zveza pa potem določi, koliko denarja nama pripada. A ne glede na to, da sva dve, je to premalo. Zelo težko pa najdeva tudi kakšnega večja sponzorja,” dodaja članica JK Pirat iz Portoroža.

“Sredstva, ki jih prejema jadralna zveza od fundacije in ministrstva za šport, so namenjena za priprave in nastope jadralcev na evropskih in svetovnih prvenstvih, a so tudi za kritje teh stroškov potrebna dodatna sredstva društev, tekmovalcev, njihovih družin in jadralne zveze. Priprave za sam olimpijski nastop pa predstavljajo izredno velik dodaten strošek, že zaradi lokacije same. Ob primernih možnostih za treninge v Riu de Janeiru si realno lahko obetamo eno ali dve novi olimpijski medalji, zato zveza vodi dodatne aktivnosti za pridobitev sredstev,” obljublja predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž in pohvali inovativen pristop Mrakove in Macarolove pri zbiranju sredstev.

Jadralki s spletno kampanjo pričenjata danes, trajala pa bo dva meseca.

ALJA TASI


Najbolj brano