Moška reprezentanca z Massijem opravila prvi teden priprav na Goriškem

V minulih dneh so lahko naključni mimoidoči v Solkanu, na goriškem stadionu in na plaži v Gradežu videli dodobra preznojeno slovensko alpsko smučarsko reprezentanco. Njen zunanji strokovni sodelavec Andrea Massi bo Goriško vse poletje uporabljal kot kondicijsko pripravljalno bazo.

Andrea Massi se je po majskih javnih predstavitvah (fotografija je s poslovne konference v Portorožu) lotil trdega 
dela z reprezentanti. Foto: STA
Andrea Massi se je po majskih javnih predstavitvah (fotografija je s poslovne konference v Portorožu) lotil trdega dela z reprezentanti. Foto: STA

SOLKAN > Odločitev, da Goriška na obeh straneh meje postane pripravljalna baza za kondicijske treninge moške alpske reprezentance, ima trdne in preizkušene temelje. Vodja tekmovalne ekipe Tine Maze, Goričan Andrea Massi, je možnosti, ki jih ponujata obe Gorici z okolico, temeljito preveril in izkoristil že v zadnjih sedmih letih, ko sta prav v teh krajih gradila fizične temelje za največje uspehe s Tino Maze.

Massi je v tem tednu kot zunanji strokovni sodelavec slovenske moške alpske reprezentance preverjene pozitivne izkušnje dela na Goriškem prenašal na fante, ki danes (v soboto) končujejo prvi ciklus telesnih priprav. Pod njegovim vodstvom se je potila skoraj vsa moška reprezentanca, manjkal je le Boštjan Kline. Ob tej priložnosti je Massi odgoviril tudi na nekaj naših vprašanj.

> Zakaj ste se odločili za priprave prav na Goriškem in v tem trenutku?

“V obdobju dela s Tino Maze sem že začel snovati zamisel o Goriški kot središču za kondicijske priprave. Mnogi stiki in izkušnje so zbrani, in ker sem sam bolj naklonjen delu kot projektiranju, sem v času, ko so težave z zagonom dela reprezentanc, sklenil, da izpeljemo te priprave, med katerimi si bom ustvaril podrobnejše mnenje tako o reprezentantih kot o dveh kandidatih za vodenje programov kondicijskih priprav. Obenem je spremljanje poteka priprav tudi testiranje, kako dolgoročno narediti Novo Gorico in Gorico za mednarodno središče za priprave športnikov. ”

Moško alpsko reprezentanco, ki je trenirala na Goriškem, sestavljajo Matic Skube, Žan Kranjec, Žan Grošelj, Jakob Špik, Štefan Hadalin (SK Dol Ajdovščina), Miha Hrobat, Aljaž Dvornik, Klemen Kosi, Boštjan Kline in Martin Čater. V ženski ekipi ekipi za svetovni pokal bodo Ana Bucik (SK Gorica), Ana Drev, Katarina Lavtar, Tina Robnik, Ilka Štuhec, Maruša Ferk in Vanja Brodnik.

> Kako potekajo priprave?

“Bazo smo imeli v Hitovem hotelu Sabotin, moč in vzdržljivost pa smo nabirali v fitness centru Športnega centra Hit, na goriškem stadionu in v zgodnjih jutranjih urah, ko še ni turistov, na peščeni plaži v Gradežu. Tek in gibanje po pesku imata iz dolgoletnih izkušenj italijanskih atletskih trenerjev zelo dobre učinke. Ob pomoči domačega zdravnika Damjana Birtiča smo navezali tudi stike z novogoriškim medicinskim centrom Medartis, ki nam je nudil fizioterapijo. Delo je bilo res intenzivno in čas zapolnjen. Le včeraj popoldne se je ekipa lahko malo prosto sprehodila. Fante držim daleč stran od kamer in mikrofonov. Sedaj je pač potrebno biti osredotočen.“

> Ali je z reprezentanco trenirala tudi Tina Maze?

“Kljub tekmovalnemu premoru izvaja Tina svoj program vadbe, ob njem pa je fantom priskočila na pomoč kot odlična demonstratorka mnogih vaj. Bila je dobro sprejeta.”

Včeraj je v Ljubljani zasedal zbor panoge za alpsko smučanje. Določene so bile ekipe za novo sezono. Mesto strokovnega vodje alpskih disciplin je bilo zaradi varčevanja (proračun le 1,2 milijona evrov) ukinjeno. Tako je postala kandidatura Pavlija Čebulja za to mesto brezpredmetna. Za to področje dela bo skrbel strokovni svet (njegov član je tudi Andrea Massi) pod vodstvom Grege Benedika. Klemen Bergant bo trener za tehnične discipline, Peter Pen bo skrbel za hitre discipline (oba svetovni pokal). Andrea Massi bo zunanji strokovni sodelavec pri moški ekipi. V ženski ekipi za svetovni pokal bo za zdaj odgovorni trener le Denis Šteharnik.

> Kakšni so vaši načrti v naslednjih mesecih?

“Moška reprezentanca bo v tedenskih ciklih tu čez poletje redno trenirala. Načrtujem štiri do pet tedenskih ciklusov. Ker je za fanti res težak teden, bodo v soboto končali prvi del in dobili nekaj dni prosto. S tem bomo tudi preprečili, da bi nastale poškodbe. Čas in obseg nadaljevanja bo odvisen tudi od tega, če, kdaj in s kom bodo podpisane pogodbe za normalno delo. Na smučarski zvezi se vrstijo sestanki, upam tudi, da nam bodo na pomoč priskočili goriški ponudniki nočitev in drugih storitev. Kar se mene tiče, lahko rečem, da imam na Goriškem pripravljene metode dela, sredstva in lokacije za dobre priprave športnikov. Ostalo je odvisno od ravni sodelovanja z akterji na Goriškem in v Ljubljani. Mi se bomo potrudili, da bomo vloženo vračali z dobrim delom in rezultati. Smučanje je medijsko zanimivo in koristi sodelovanja so lahko na vseh straneh.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano