Morda vrnitev v šampionske čase

Morda pa se primorska olimpijka Tanja Žakelj vendarle vrača v svoje šampionske čase v gorsko-kolesarskem krosu. V zadnjih dneh je bila na dirkah za svetovno lestvico vselej na zmagovalnih stopničkah, nazadnje je zmagala na dirki za točke svetovne lestvice v Kamniku.

Tanja Žakelj je aprilski  mednarodni dirki v Sloveniji - v Vrtojbi 
in v Kamniku - končala na drugem oziroma prvem mestu. Foto: Igor Mušič
Tanja Žakelj je aprilski mednarodni dirki v Sloveniji - v Vrtojbi in v Kamniku - končala na drugem oziroma prvem mestu. Foto: Igor Mušič

LEDINE > Tanja Žakelj je v zadnjih dneh odlično opravila slovensko turnejo za točke svetovne lestvice. V solidni mednarodni konkurenci je bila najprej druga v Vrtojbi, v nedeljo pa je že četrtič zapored zmagala na krosu UCI v Kamniku, ki je najkakovostnejša prireditev te panoge v letošnji sezoni v Sloveniji. Primorka je tako letos že tretjič zmagala na dirkah UCI.

Po uspehu v Kamniku, kjer se je otresla ukrajinske prvakinje Irine Popove, je nekdanja zmagovalka svetovnega pokala, sicer članica slovenske profesionalne ekipe Unior Tools, povedala: ”Konkurenca ni bila tako močna, kot bi na takšni dirki lahko bila, ker so v naši bližini še druge privlačne dirke. V takšnih okoliščinah imam včasih šibko točko, da ne začnem dobro. Tokrat sem si zadala, da prva pridem na tehnične dele proge in tam naredim razliko, kar mi je brez tveganja uspelo, česar se veselim. Dobro je tudi, da so naše dirke letos močnejše. Včasih sem imela glede pripravljenosti primerjavo le z našimi amaterji, sedaj pa so dirke primerljive tistim v bližnji Avstriji in Italiji.”

“Dosedanjih sedem tekem kaže za ta čas dober napredek. Sem že v tekmovalnem ritmu. Vem, da sem lahko še boljša.”

> Kako ocenjujete vrednost drugega mesta v Vrtojbi?

“Dosežek je težko primerjati s prejšnjimi, ker je bila dirka prvič kategorizirana za točke UCI. Tokrat je prišla tretja s svetovnega prvenstva, Jana Belomojna, in ob njej še močno italijansko zastopstvo. Začela sem v ospredju in se otresla zasledovalk. Le Jana je bila v strmejših klancih močnejša. Sama sem vozila po svojih najboljših močeh. Vem, kje so moje šibke točke in upam, da jih bom do svetovnega pokala še nekaj odpravila.”

> Ali ste zadovoljni z dosedanjim pripravljalnim obdobjem?

“Sem. Trenirala sem v dobrih razmerah - tudi na kanarskem otoku Tenerife v zelo prijetnem podnebju brez padavin. Dosedanjih sedem tekem kaže za ta čas dober napredek. Sem že v tekmovalnem ritmu. Vem, da sem lahko še boljša. Nočem si dajati pritiska. želim le dobro dirkati."

> Katere bodo prioritete v letošnji sezoni?

“Startam na to, da bom dobra vso sezono - predvsem v svetovnem pokalu, ki se začne 20. maja v Novem mestu na Češkem. Časa za piljenje forme do tedaj je še dovolj. Najlepše bi bilo doseči vrhunec na svetovnem prvenstvu, vendar je v praksi to težko izbirati. Včasih pač nisi v formi.”

> Na ponovne stopničke na največjih tekmovanjih čakate že nekaj let. Ali še upate nanje?

“Te možnosti nikoli ne izključujem. Počutim se dobro, naredila pa sem več bazičnega treninga kot prejšnja leta. To bi se moralo poznati v drugem delu sezone.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano