Morda do konca sezone

Kot vse kaže, bo Parma vsaj še tri tedne igrala prvenstvene tekme. Če bodo zbrali denar za stroške tekmovanja, bodo igrali do konca sezone. Odločitev morajo sodišču sporočiti do 15. aprila.

Spomin iz nogometne Parme
Spomin iz nogometne Parme 

PARMA > V le dveh dnevih je donedavni predsednik Parme Giampietro Manenti izgubil vso medijsko pozornost. Danes ga nihče več ne omenja. Skoraj poldrugi mesec je v javnosti vsak dan trosil prazne obljube o poplačilu dolgov, v četrtek pa je odločitev sodišča v Parmi, ki je razglasilo stečaj kluba, že pospremil za zapahi. Kot se je izkazalo, je Manenti skupaj s pajdaši na nezakonit način želel zbrati 4,5 milijona evrov, kar mu ni uspelo. Vodstvo kluba na sodišču ni predložilo načrta prestrukturiranja, tako da od četrtka klub vodita stečajna upravitelja Angelo Anedda in Alberto Guiotto. Napovedala sta, da bosta v naslednjih šestih tednih popisala premoženje družbe, preverila ali obstajajo zainteresirani kupci in sredi maja razpisala prvo dražbo za prodajo kluba. Od uspešnosti dražbe je odvisna nadaljnja usoda kluba. Če bi se še pred poletjem pojavil kupec, bi nase prevzel tudi vse obveznosti, moštvo pa bi lahko v naslednji sezoni nastopilo v serie B. Rok za prijavo v nova nacionalna prvenstva je 30. junij, nov lastnik pa bi moral poplačati vsaj 74 milijonov t.i. dolgov, ki izvirajo iz športne dejavnosti. Na to vrednost bo postavljena prva dražbena cena. Te terjatve naj bi bile pri poplačilih prednostne, nekaj pa naj bi jih imela tudi ND Gorica.

Na Apeninih že omenjajo združbe lokalnih podjetnikov, ki bi lahko stopile skupaj. Na presenečenje mnogih je med potencialnimi novimi lastniki tudi Parmalat, nekdaj že tesno povezan s klubom, danes pa v rokah francoskega Lactalisa. Če do navedenega datuma klub ne bo imel novih lastnikov, se bo stečajni postopek nadaljeval s postopno prodajo premoženja, Parma pa bi morala pod drugim imenom in z drugo pravno subjektiviteto tekmovanje začeti v četrti ligi, serie D. Nov klub ne bi imel nič skupnega z aktualnim, po nekaj letih pa ima možnosti odkupiti dosedanje ime, kot je to pred časom izkoristila Fiorentina. V soboto sta stečajna upravitelja prvič stopila pred javnost: “Imamo zagotovilo vodstva lige za prispevek petih milijonov evrov, ki naj bi zadostoval za nujne stroške do konca prvenstva. Do 15. aprila moramo sodišču sporočiti, ali bomo tekmovali do konca prvenstva.” Igralci so se že odločili, da bodo prvi denar, ki bo prišel v klub, namenili zaposlenim, ki zaslužijo bistveno manj od njih. Uradno naj bi klubski dolg znašal kar 218 milijonov. Poznavalci poudarjajo, da klub še leta 2007 ni imel nobenih dolgov, v blagajni pa je bil lep presežek.

NR


Najbolj brano