Močna primorska zasedba

Konec tedna se je s prihodi reprezentanc in treningi v španskem mestu Reus začelo svetovno prvenstvo v umetnostnem kotalkanju, kjer bo po okrevanju skušala z vrnitvijo med najboljše nadaljevati Lucija Mlinarič.

Lucija Mlinarič prihaja na SP kot evropska prvakinja Foto: Igor Mušič
Lucija Mlinarič prihaja na SP kot evropska prvakinja Foto: Igor Mušič

REUS > To špansko mesto v bližini bolj znane katalonske Tarragone bo vse do 11. oktobra gostilo svetovno prvenstvo v umetnostnem kotalkanju za mladinske in članske kategorije. Prvi dnevi so namenjeni uradnim treningom in spoznavanju kotalkarske dvorane, tekmovanje pa se bo z mladinskimi nastopi začelo danes. Članski program bo tekel od 6. oktobra, prvo ime slovenske reprezentance pa je aktualna evropska prvakinja, članica KK Renče Lucija Mlinarič. Ta izjemen dosežek ji je uspel po tem, ko je šele spomladi zaključila zdravljenje raka na dojki.

Prvenstvo bodo začele mladinke

Najprej bodo na preizkusu mladinke. V vseh disciplinah bosta tekmovali članica domžalske Piruete Tanita Kaja Černe (sicer iz Prvačine) in kotalkarica Renč Ana Turel. Obe prihajata z odlično popotnico - s srebrnim oziroma bronastim odličjem z evropskega prvenstva za mlajše mladinke. Ker bosta tokrat tekmovali med starejšimi mladinkami, bo zanju uvrstitev v sredino konkurence že lep uspeh. Vrhunec tekmovanja bo od 6. do 11. oktobra, ko bodo na vrsti članice. V naši reprezentanci je bilo med pripravami vroče ne le zaradi treningov, temveč tudi zaradi prepirov o sestavi reprezentance.

Tedaj je bil oškodovan KUK Nova Gorica, njegov trener Samo Kokorovec pa je pred odhodom na SP za naš časopis potrdil, da so se slednjič na kotalkarski zvezi pri sestavljanju reprezentance za SP le odločili dosledno spoštovati dosežke kandidatk na predhodnih pomembnih tekmovanjih: “Sekretariat zveze je po končanem EP glede na rezultate le sklenil, da zaradi boljše uvrstitve na EP prednost v reprezentanci pred članico Piruete Veroniko Brešar dobi naša kotalkarica Teja Arčon, ki bo tekmovala v obveznih likih.”

Lucijina forma se dviguje

V vseh disciplinah bosta nastopili Lucija Mlinarič in članica KUK Nika Arčon, v prostem programu pa bo tekmovala še Nikina klubska kolegica Ana Rejec.

Vse oči naših ljubiteljev kotalkanja bodo ponovno uprte v prvo slovensko damo tega športa, Mlinaričevo, ki je pred tekmovanjem dobro razpoložena: “Po evropskem prvenstvu so se priprave nadaljevale po načrtih. Forma se dviguje. Sem natančnejša in zmorem več od tega, kar sem pokazala v evropski konkurenci. Kljub temu uvrstitev ne bom napovedovala. Zavedati se je treba, da bo na SP kotalkala svetovna prvakinja Debora Sbei, ob njej so vrhunsko pripravljene še dve Italijanki, pa tekmice iz Argentine, Španije in ZDA. Zame je nagrada že to, da se po bolezni nenehno dvigujem in da sem sploh lahko konkurenčna med najboljšimi.”

In kakšne so možnosti ostalih Slovenk? Za Tejo Arčon (deveta na EP) je skrajni doseg deseterica. Kakšno stopničko višje bi lahko bila Nika Arčon, ki je vrhunec doživela z bronom pred dvema letoma. Po tem so dobile prednost šolske in delovne obveznosti. Ana Rejec je bila lani še mladinka. V prvi sezoni v absolutni konkurenci bi bilo trkanje na vrata deseterice (na EP je osvojila deseto mesto) že uspeh.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano