Mlinotest pred slovesom (foto)

V soboto so bile lanske zmagovalke evropskega rokometnega pokala challenge, igralke španske Rocase Gran Canarie, bistveno premočan tekmec za Mlinotest, ki ga je sicer v Ajdovščini bodrila skoraj razprodana dvorana Police.

Špela Ferfolja je bila s štirimi goli najboljša strelka Mlinotesta. Foto: Primoz Brecelj
Špela Ferfolja je bila s štirimi goli najboljša strelka Mlinotesta. Foto: Primoz Brecelj

AJDOVŠČINA > Možnosti za ponovitev jesenskega evropskega podviga v Turčiji tokrat kljub polni dvorani domačih navijačev Mlinotest ni imel. Brez dveh najboljših strelk jeseni, Nine Zulič (vrnitev v Krim) in Nade Pejović (poškodba), so Ajdovke kljub prihodu Hristine Nedeljković in Mance Jurić trenutno bistveno šibkejše kot prej.

Lanski zmagovalec pokala challenge, tretja ekipa španskega prvenstva, Rocasa Gran Canaria, je že ob prihodu na igrišče pokazal svojo moč in višino, takoj po prvem sodnikovem pisku pa tudi hitrost in dobro kombinatoriko. Najnevarnejša strelka Nedeljkovićeva je še uspela izenačiti na 1:1, po tem pa se je začela ajdovska barka hitro potapljati. V deseti minuti je na semaforju že pisalo 1:6. Sledilo je obdobje enakovredne igre in v 20. minuti je bil po akciji Tjaše Rudman zaostanek še znosen (6:11). Do odmora je nato domačinkam šlo skoraj vse narobe. Zapravile so pet strelov, španska reprezentančna vratarka Silvia Navarro pa je zbrala štiri obrambe. V drugem polčasu jih je dodala še pet. Ob tem so gostje dobro zadevale s kril in protinapadov.

Ko je že v prvih minutah nadaljevanja ob dobri španski obrambi in zgrešenih strelih domačink razlika začela rasti, je domači trener Dušan Vidmar poslal v igro mlade rezervistke, ki so se z višjimi in močnejšimi tekmicami prerivale po najboljših močeh, tu in tam zadevale, še večjo točo golov v domači mreži pa je z desetimi obrambami preprečila izkušena Sandra Srečković.

Pred povratno tekmo, ki bo čez teden dni v Španiji, je potnik v četrtfinale praktično že znan.

“To je naša realnost. V obrambi so Španke odigrale odlično, v napadu pa so bile hitrejše od nas. Zelo težko smo se kam prebili in še takrat, ko smo se otresli, je veliko strelov ubranila vratarka. Začetek je bil kar grozen. Upal sem, da se bomo bolje upirali. V končnici tekme so dobro igrale mladinke. Verjetno bodo na povratni igrale še več. Napredovati pač ne moremo, nosilke igre pa bo treba odpočiti za nadaljevanje državnega prvenstva,” je po tekmi strnil misli ajdovski trener Dušan Vidmar.

Najboljša strelka Špela Ferfolja se je z močjo in težo edina dokaj enakopravno kosala s tekmicami. Upa, da bo povratna tekma kakovostnejša: “Škoda je, da nam ni več uspelo narediti v obrambi. Nismo se dovolj hitro prilagodile visoki ravni gostij. Zaradi padca v obrambi se je razigrala španska vratarka. Nato smo hitro prišle do prevelikega zaostanka proti kakovostnejšim tekmicam.”

Ajdovske navijače Mlinarje je okrepila skupina podpornikov rokometašice Tjaše Rudman iz njenega rodnega Novega mesta: “Zaradi navijačev nisem imela treme. Na začetku se nismo znašle, ker - vsaj zame to velja - nismo še igrale s tako dobro ekipo. V obrambi smo sposobne igrati bolje. Če nam bo to uspelo, bomo prišle do večjega števila lahkih strelov v protinapadih. Tu je naša glavna rezerva. V spremenjeni zasedbi smo še premalo uigrane za večjo prodornost proti postavljeni obrambi.”

Kapetanka Maja Svetik je bila samokritična: “Začele smo v krču. Nismo se držale taktičnega načrta. Preveč je bilo nizkih žog, za katere je španska vratarka največji specialist. Premalo smo igrale na krilne položaje.”

Mlinotest : Rocasa G.C. 18:31 (9:16)

Dvorana Police, gledalcev 400, sodnika Rauchs in Linster (oba Luksemburg).

Mlinotest: Srečković, Bratina, Ferfolja 4, Čajko 2, Jurič 2, Nedeljković 2, Pipan 2, Rudman 2, Batagelj 1, Fegic 1, Svetik 1, Udovič 1. Trener: Dušan Vidmar.

Rocasa Gran Canaria : Navarro, Rodriguez 9, Trojaola 6, Falcon 5, Lujan 4, Lusson 3, Tejede 2. Gonzalez 1, Pena 1. Trener: Antonio Gonzales.

Sedemmetrovke: Mlinotest 5:3, Rocasa Gran Canaria 3:3; izključitve: Mlinotest 0, Rocasa G.C. 2 minuti.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano