Mlinotest: Celjanke morajo pasti

Odločilna bitka za evropsko vstopnico bo za rokometašice Mlinotesta v današnjem 18. krogu državnega prvenstva, ko Ajdovke gostujejo pri neposrednem tekmecu za tretje mesto - Celju. Že v sredo bo morda na tekmi Mlinotest : Zagorje padla odločitev tudi o državnem prvaku.

Ajdovska novinka Nina Zulič (levo) je v polfinalu pokala 
Zagorju nasula kar sedem golov.  Foto: Igor Mušič
Ajdovska novinka Nina Zulič (levo) je v polfinalu pokala Zagorju nasula kar sedem golov.  Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA >Rokometašice Mlinotesta z izjemo do konca sezone izgubljene Tine Rojc pričakujejo današnjo tekmo dobro pripravljene in zdrave. V Celje se na dvoboj, ki se bo pričel ob 19. uri v dvorani Golovec, odpravlja tudi avtobus organiziranih navijačev - Mlinarjev. Tekma bo imela tako rezultatsko težo kot čustveni naboj. Četrte Ajdovke za tretjimi Celjankami zaostajajo za točko. Če želijo same na tretje mesto, ki zagotavlja vstopnico v najnižji evropski pokal - challenge - morajo zmagati. Prav tako pa so pred imperativom zmage Celjanke, katerih predsednik Izidor Krivec (prvi mož glavnega pokrovitelja Celjskih mesnin) je v začetku marca z grožnjo o izstopu iz lige tudi prispeval svoje h Krimovemu preklicu množične posoje igralk Mlinotestu.

Razpored do konca sezone tekmecema v primeru poraza skoraj ne pušča prostora za popravni izpit, a so v boljšem položaju Ajdovke. Celjanke namreč nato čaka drugouvrščeni Krim, ki je spet ujel vrhunsko formo, Mlinotest pa vodilno Zagorje, ki je prav po zaslugi mlinark presenetljivo padlo v polfinalu pokala.

Tokratni 18. krog so z vnaprej odigrano tekmo in pričakovano zmago nad Velenjem začele Zagorjanke. Krim bo imel z zadnjeuvrščenimi Brežicami le lažji trening za drugo postavo. Ajdovke imajo na jesensko tekmo s Celjem grenke spomine, saj so izgubile doma. Kako bo tokrat?

Mlinotestov trener Dušan Vidmar odgovarja: “Analize jesenskega poraza nismo delali. Takrat smo sredi evropskega dela sezone ob težavah s poškodbami imeli v končnici tekme dvajsetminutni mrk. Sedaj so razmere drugačne. Nosilke igre, ki so priborile polfinalno pokalno zmago nad vodilno ekipo prvenstva, Zagorjem, so zdrave. Šli bomo na zmago, ki bo najboljše povabilo navijačem, da nato napolnijo našo dvorano pred še pomembnejšo tekmo z Zagorjem, ki bo verjetno odločala o naslovu prvaka.”

Zagorje je za termin preložene tekme 17. kroga, ki bo v ajdovskih Policah, predlagalo sredo, 6. aprila, ajdovski klub pa želi sobotni termin, 30. aprila. Dokončna odločitev o tem bo na tekmovalni komisiji padla v ponedeljek. To bo tekma leta v tekočem državnem prvenstvu. Zagorje namreč pred Krimom ob enakem številu točk vodi le zaradi ugodnejše gol razlike na medsebojnih tekmah. Že morebitni remi Mlinotesta z Zagorjem bi skoraj gotovo pomenil, da bi štiri kroge pred koncem prvenstva naslov ostal v rokah serijskega prvaka Krima, ki ima v prvenstvu lažji razpored. Po tekmi z Zagorjem vodilna četverica ne bo več igrala medsebojnih tekem. Zmagovalci bojev četverice s tekmeci iz spodnjega dela lestvice so zaradi ogromnih kakovostnih razlik praktično že znani.

Če se bosta tekmi s Celjem in Zagorjem za Ajdovke (in krimovke) izšli po želenem scenariju, bi to Mlinotestu prineslo ne le ponovno evropsko vstopnico, temveč tudi kakovostno napredovanje v Evropi, saj bi (zaradi dvojne krone Krima) pridobil pravico igranja v evropskem pokalu pokalnih zmagovalk, ki je po kakovosti razred više od pokala challenge, v katerem so Ajdovke igrale letos.

Psihološki pritisk je na strani Zagorja, ki je v soboto izgubilo polfinalni pokalni dvoboj in za dosego klubskega cilja mora zmagati. Zasavski trener Bojan Voglar je v oceni polfinalne tekme povedal, da ekipa ni pokazala vsega, ker je bilo nekaj treba skriti pred pomembnejšim obračunom državnega prvenstva. Ajdovski trener Dušan Vidmar mu odgovarja: “Jaz v skrivalnice ne verjamem. Preveč dobro se poznamo. Bistvenih stvari se ne da skriti. Če so res v tej smeri kaj poskušali, so nam le dali psihološko prednost. Dejstvo je, da je Zagorje za dve ključni igralki slabše, kot je bilo jeseni, ko smo bili do končnice tekme še v igri. Brez Ivane Ljubas in Neli Irman to ni več ista ekipa. Mi smo medtem pozdravili poškodbe in pridobili zelo prodorno Nino Zulič ter v obrambi prizadevno Ano Zrimšek. Klop je daljša še za izkušeno Ivo Milanović Litre, ki pa se ji polletni igralski premor zelo pozna.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano