Mlinarji so se že izkazali tudi v Evropi

Ob prelomu tisočletja je Balinarski klub Mlinar Padna s pomočjo vrhunskih okrepitev krojil sam vrh slovenskega in evropskega balinanja, zmag pa se znajo domači balinarji poveseliti še danes.

Aktualna zasedba kluba iz Padne
Aktualna zasedba kluba iz Padne 

PADNA > Pred ustanovitvijo Balinarskega kluba Mlinar Padna leta 1993 so nekateri balinarji iz Padne nastopali za BK Dragonja na balinišču pri Mlinu na Pučah, nato pa so na svojem zemljišču z lastnimi sredstvi leta 1994 zgradili novo dvostezno balinišče, ki so mu po lepih uspehih že po dveh letih dodali še dve stezi. Gonilna sila kluba je bil tedanji predsednik Albin Grižon, ki so mu pomagali štirje sinovi, Mlinarji pa so iz leta v leto napredovali ter se v osmih letih iz druge obalne lige prebili do drugega mesta v Evropi.

Ustanovili so tudi B ekipo, prva zasedba pa je iz leta v leto krepila svoje vrste. Moštvu se je priključil tudi državni reprezentant Dejan Koren, sledil je prihod Gregorja Severja, Zorana Rednaka, Jureta Rijavca, Gorazda Ferfolje ter dveh hrvaških balinarjev, konec devetdesetih letih minulega stoletja pa se je Mlinar Padna prebila v elitno super ligo. Mlinarji so bili leta 2001 v rednem delu domačega prvenstva daleč najboljši, naslov prvaka pa se jim v končnici nesrečno izmuznil, a so si z drugim mestom zagotovili nastop v evropskem pokalu.

Leto 2002 bo zagotovo z zlatimi črkami zapisano v zgodovino kluba, saj se je člansko moštvo po zmagi proti francoskemu Montpellierju prebilo vse do zaključnega turnirja štirih najboljših evropskih moštev, na katerem je po finalnem porazu proti italijanski Ivrei osvojilo drugo mesto in si med drugim za nagrado prislužilo srebrni grb Občine Piran.

Zgodovinski uspeh so dosegli Nino Matoševič, Albin Grižon, Jure Rijavec, Denis Pucer, Alen Grižon,Nenad Matoševič, Dean Grižon, Dejan Koren, Damjan Šuligoj, Gregor Sever in Zoran Rednak.

V tem obdobju so se člani kluba veselili tudi številnih obalnih in državnih naslovov, klubske barve pa so s pomočjo sponzorjev uspešno predstavljali tudi na številnih mednarodnih turnirjih v Španiji, Franciji, Italiji in na Hrvaškem.

Uspešnemu obdobju so sledile številne kadrovske spremembe v moštvu, domača zasedba pa trenutno nastopa v prvi obalni ligi, v kateri se poteguje za napredovanje v drugo državno ligo. Aleš Grižon je letos postal obalni prvak v igri posameznikov ter se uvrstil na državno prvenstvo. V prihodnjih mesecih bodo na sporedu nastopi na raznih turnirjih, eden izmed njih pa bo ob podpori domače krajevne skupnosti in občine organiziran tudi v Padni. Mlinarji se lahko pohvalijo tudi s himno “Mlinarji meljemo”, po vsaki njihovi tekmi pa sledi veselica. “Po vsaki tekmi se - ne glede na rezultat - radi poveselimo, kaj spijemo, pojemo, zapojemo ... Če zmagamo, se zna veselje tudi zavleči ...,” so nam priznali.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano