Mladost na parketu, izkušnje na klopi

V ženskem odbojkarskem prvoligašu Go Volley so ambiciozno pristopili k novi sezoni. Triletni načrt pod taktirko novega italijanskega trenerja Luigija Schiavona predvideva tudi napad na slovenski vrh.

Majda Čičić (desno) bo imela v novem trenerskem štabu Go 
Volleyja  predvidoma več zadolžitev. Foto: Jure Batagelj
Www.Jurkos.Com
Majda Čičić (desno) bo imela v novem trenerskem štabu Go Volleyja predvidoma več zadolžitev. Foto: Jure Batagelj Www.Jurkos.Com

NOVA GORICA > Ženska odbojka v Novi Gorici naj bi v doglednem času torej spet prišla na položaje, ki jih je ne tako dolgo nazaj že zasedala.

Vodilna klubska naveza Uroš Stanič-Miha Mačus sestavlja mlado ekipo, ki jo bo vodil prekaljeni trener. Novogoriška ženska odbojka ima že izkušnje z italijansko stroko. Lorenzo Sparello je tako ali drugače pustil viden pečat, Novogoričanke pa sta svoj čas vodila tudi Zoran Jerončič in Marko Kalc, ki sta stkala močne vezi z italijansko odbojko.

Luigi Schiavon ima močno trenersko spričevalo, pri 64. letih pa tudi veliko izkušenj, čeravno jih je večina vezanih na moško odbojko. Vrsto let je bil v vlogi prvega ali drugega trenerja domače Padove v takrat najmočnejši odbojkarski ligi na svetu, v novem tisočletju pa je kot vodja stroke deloval tudi v Trstu, Schiu in Mantovi. V več obdobjih je bil del trenerskih štabov različnih reprezentančnih kategorij, predvsem mlajših. Prav odbojkarski razvoj obetavnih igralk naj bi pretehtal pri izboru trenerja in nato tudi selekciji ekipe. Jedro bodo tvorila dekleta, stara od 18 do 20 let. Mladost je pri ženski odbojki, zlasti slovenski, sicer relativen pojem. Vidne vloge na prvoligaški sceni namreč v dobršni meri pripadajo najstnicam.

Kakorkoli v novogoriški ekipi bodo v prihodnji sezoni igrale že nekatere uveljavljene igralke in mlade reprezentantke, kot sta podajalka Zala Zbičajnik, ki je prišla iz Braslovč, in centralna blokerka Sara Đukić (Vital), iz Hrvaške pa je prišla mlada sprejemalka Lena Burilo. V prihodnjih dneh bi se novim soigralkam utegnila priključiti še ena mlada okrepitev iz Črne gore, ki bi zaigrala na korektorskem položaju. Naštete bodo predvidoma v Novi Gorici ostale vsaj tri leta in v tem času zasledovale visoke klubske cilje. Poskušale jih bodo uresničiti tudi z liberom Majo Pahor, ki ostaja v Novi Gorici. Ali jim bo pri tem pomagala tudi kakšna bolj izkušena odbojkarica, še ni znano.

Že nekaj časa je jasno, da bo Tina Grudina nadaljevala odbojkarsko pot v Kamniku. Obetavna blokerka je imela v pretekli sezoni eno nosilnih vlog v ekipi Majde Čičić, ki bo v novi sezoni pomagala Schiavonu pri vodenju prve ekipe. Novogoričanke bodo priprave začele 3. avgusta.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano