Mladinci na Goriškem

V tem tednu so se na pripravah v Mariboru in v Kranjski Gori zbrale kar štiri slovenske članske in mladinske odbojkarske reprezentance. V vseh je številno primorsko zastopstvo.

Najtežjo roko v  napadu slovenske članske reprezentance  ima  
Izolan Mitja Gasparini.  Foto: Igor Mušič
Najtežjo roko v napadu slovenske članske reprezentance ima Izolan Mitja Gasparini.  Foto: Igor Mušič

MARIBOR, KRANJSKA GORA >Najbolj zanimivo bo spremljati dogajanje v moški članski reprezentanci, s katero se je v Kranjski Gori prvič spoznal novi selektor, legenda italijanske odbojke, Andrea Giani. Časa, da upraviči svoj sloves (letos je bil z Verono v močnem italijanskem prvenstvu peti, kot igralec pa je doma in v reprezentanci osvojil vse, kar je bilo mogoče), ima malo. Javnost pač pričakuje, da bo Slovenija - sicer redni udeleženec evropskih prvenstev - preskočila zadnjo oviro do nadaljevanja te poti. To bosta tekmi dodatnih kvalifikacij s Portugalsko. Prva bo že 24. maja v Mariboru. Prvi vtis novega selektorja o igralcih je takšen: “Fantje so zelo motivirani. Na priprave so prišli v dobri formi. Sem zagovornik trdega dela in vesel sem, da si takšnega pristopa želijo tudi igralci. Slovenija ima vrhunske igralce z veliko izkušnjami, zdaj pa je naša naloga, da postanemo ekipa, v kateri igralci igrajo eden za drugega, med seboj veliko komunicirajo in se naučijo sobivati. V odbojki tekme zmaguje ekipa, ki diha kot eno.”

Giani je v reprezentanco vrnil novogoriškega organizatorja igre francoskega prvoligaša Narbonne, Dejana Vinčiča, ki s prejšnjim selektorjem Luko Slabetom ni bil na isti valovni dolžini. Kot organizator je v moštvo povabljen tudi Kanalec Matija Jereb (ACH Volley).

Že prvi dan priprav so bili na voljo vsi nosilci igre z izjemo blokerja Alena Pajenka, ki se še bori za tretje mesto v državnem prvenstvu svetovnih prvakov Poljakov v dresu Jastrzebskega. Ob Izolanu Mitji Gaspariniju - nosilcu igre v napadu s povprečjem 20 doseženih točk na tekmo v končnici italijanskega prvenstva, jeGiani na priprave poklical še dva Kanalca - blokerja belgijskega Puursa Daneta Mijatovića in prostega igralca Posojilnice Dob Janija Kovačiča, vendar je moral Mijatović zaradi poškodbe sodelovanje odpovedati. Strokovni štab, v katerem slovensko stroko zastopa le Kamničan Gašper Ribič (pomočnik Gianija), ne načrtuje prijateljskih tekem.

Prvič na EP?

Ženska članska reprezentanca se pripravlja v Mariboru. Preizkušeni selektor Bruno Najdič je to generacijo prvič popeljal do praga uvrstitve na EP, toda ta prag bo visok. V dodatnih kvalifikacijah bodo Slovenke (22 na evropski lestvici) morale premagati Francijo (8).

Prva tekma bo 23. maja v gosteh. Vidne vloge za Slovenijo bi morale odigrati izkušene Primorke - sprejemalki Marina Cvetanovič (Aversa, Italija) in Sara Valenčič (Luka Koper) ter prosta igralka Katja Medved (Alba Blaj, Romunija).

Mladinci na SP?

Edina reprezentančna akcija na Primorskem bo mladinska. Fantje, ki se te dni že potijo v Mariboru, bodo na priprave v Novo Gorico prišli 12. maja, tri dni kasneje pa se bo v mestni športni dvorani začel kvalifikacijski turnir skupine A 2. kroga kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Gostitelja bosta OZS in klubski delavci novogoriškega Go Volleya.

Slovenski selektor Iztok Kšela je v ekipo povabil tudi Jureta Okrogliča (Salonit) in Jana Gašparina (Go Volley). Tekmeci bodo zelo težki - velesili Rusija in Nemčija, na svetovno prvenstvo bo iz Nove Gorice odpotoval le zmagovalec turnirja.

Sočasno se bo ženska mladinska reprezentanca (lani srebro na EP) za zgodovinski prvi nastop na SP borila v Anapi v Rusiji. Med nosilkami igre bosta kanalska organizatorka Eva Mori (Bergamo) in libero Maja Pahor (Go Volley). Tekmice so Poljska, Rusija in Italija, ki so na EP Slovenkam vse gledale v hrbet.

IGOR MUŠIČ, STA


Najbolj brano