Mladinci četrti na brazilskih brzicah

Na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah, ki poteka v Braziliji, je za tekmovalci prvi dan finalnih odločitev. Najbližje velikemu uspehu je bila mladinska ekipa kajakašev, v kateri so veslali Niko Testen, Tine Kancler in Luka Čižman, ki je bila četrta.

Žiga Taljat  je bil deseti v konkurenci kanuistov do 23 let. Foto: Leo Caharija
Žiga Taljat je bil deseti v konkurenci kanuistov do 23 let. Foto: Leo Caharija

FOZ DO IGUASSU > Omenjena ekipa je bila še četrt ure po koncu tekme tretja, malo pred iztekom časa za pritožbe, pa so na drugo mesto skočili Španci in Slovence potisnili na četrto mesto. Kajakaši do 23 let so bili šesti, kanuisti pa deveti. V posamični konkurenci je bil kajakaš Martin Srabotnik med mlajšimi člani šesti, mladinec Jakob Jeklin je med kanuisti zasedel sedmo mesto, Žiga Taljat pa je bil deseti v konkurenci kanuistov do 23 let.

Za najboljši posamični rezultat slovenskih finalistov prvega dne je poskrbel Celjan Martin Srabotnik. Slovenski kajakaš je imel, tako kot večina tekmovalcev, nekaj težav s kazenskimi sekundami. Le dva finalista sta s progo opravila brez dotikov, Srabotnik pa je bil tokrat nenatančen trikrat. Sprva je kazalo, da bo varovanec Aleša Kudra zasedel končno sedmo mesto, a so nato sodniki kmalu po koncu kajakaškega dela tekmovanja diskvalificirali kar dva slalomista. Eden od njiju je bil uvrščen pred slovenskim reprezentantom, tako da je ta napredoval na končno šesto mesto. Svetovni prvak med mlajšimi člani je postal Čeh Jiri Prskavec, sicer dvakratni evropski članski prvak ter svetovni podprvak iz leta 2013. Srebro je pripadlo Špancu Davidu Llorenteju, bron pa Slovaku Andreju Maleku.

V finalu kanuistov do 23 let je veslal Žiga Taljat - edini slovenski predstavnik v tej kategoriji na svetovnem prvenstvu v Foz do Iguacuju. Primorski slalomist je po dobrem nastopu v polfinalu, s katerim si tudi je zagotovil nastop v finalu, v odločilni vožnji prvenstva naredil preveč napak, da bi lahko posegel višje od končnega desetega mesta. Zmagal je Britanec Adam Burgess, drugi je bil Italijan Paolo Ceccon, tretji pa Brazilec Felipe da Silva.

Danes, zadnji dan prvenstva, se bo na progo na reki Parana podala le ena slovenska reprezentantka. To bo Eva Terčelj, ki se je v polfinalu izkazala z zmago, tako da bo v startala kot zadnja izmed kajakašic. Začetek nedeljskih final bo ob 15.30 po slovenskem času.

STA


Najbolj brano