Mladim slovenskim nogometašem srbski skalp (foto)

Mladi slovenski nogometaši so v tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo prijetno presenetili in premagali svetovne in evropske prvake iz Srbije ter se zavihteli na drugo mesto svoje kvalifikacijske skupine. Andraž Šporar je znova dokazal, da je v tem trenutku vroč igralec, akciji za zadetka pa sta zrežirala primorska nogometaša. Slovenija : Srbija 2:0 (0:0).

Andraž Šporar (v ospredju)  je načel mrežo Srbije. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Andraž Šporar (v ospredju) je načel mrežo Srbije. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Mlada slovenska izbrana vrsta do 21 let je prijetno presenetila. Pravzaprav so bili na turobni Bonifiki, kjer se je na tribuni spet trlo “resnih oglednikov”, dober zgled tudi za člansko vrsto. Z disciplinirano, kolektivno in bojevito igro so iztržili rezultat, ki jih ohranja v boju za drugo mesto in dodatne kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu na Poljskem. Srbski selektor Tomislav Sivić je nekatere adute pustil na klopi in jih (zaman) aktiviral v nadaljevanju tekme, za nekaj sprememb se je odločil tudi slovenski selektor Primož Gliha.

Stadion Bonifika, gledalcev 1800, sodnik Verssimo (Portugalska) 6,5. Strelca - 1:0 Šporar (61), 2:0 Hotić (83). Slovenija: Sorčan 7, Šme 7, Stojanović 6,5, Ejup 6,5, Gorenc Stanković 7, Bajrić 6,5, Kapun 6,5, Črnigoj 7, Štulac 6,5 (od 65. Hotić 7), Zajc 6,5 (od 78. Kastrevec-), Šporar 7,5 (od 85. Bajde-). Selektor: Primož Gliha. Srbija: Čupić, Antonov, Gajić, Babić, Jovanović, Grujić, Zdjelar (od 75. Ožegović), Plavšić (od 62. Pantović), Čavrić (od 62. Jović), Milinković, Šaponjić. Trener: Tomislav Sivić. Rumeni kartoni: Ejup, Stojanović, Štulac; Grujić, Ožegović, Milinković-Savić

Slovenska postavitev je bila na papirju naravnana bolj napadalno, kot je to pozneje prikazala na igrišču. Tudi Srbija v slovensko Istro ni prišla brezglavo napadati, temveč je potek tekme skušala nadzirati z zgoščeno zvezno vrsto. Osrednjo vlogo v napadu je selektor Gliha zaupal Andražu Šporarju, ki se je po začetnem soliranju v nadaljevanju podredil ekipi. Vendar pa je vsaj v prvem polčasu želel preveč in je zato zapravil nekaj uporabnih žog. V 15. minuti je prvič do žoge prišel domači matador Domen Črnigoj. Njegov strel je meril v stičišče prečnika in prve vratnice, a ni bil tako močan, da ga gostujoči vratar Stefan Čupić ne bi mogel odbiti.

Potem so zapretili tudi Srbi prek Sergeja Milinkovića-Savića, vendar je bil odlični vratar Grega Sorčan na mestu, tako kot v 28. minuti, ko je z bližine z glavo poskušal napadalec Ivan Šaponjić.

Do razpleta je prišlo v drugem polčasu. Še preden je srbski selektor aktiviral svoje adute s klopi, je Šporar, ki se je malo pred tem zapletel pred golom, zatresel mrežo gostov. Strel s kota je izvedel Miha Zajc, napadalec Olimpije pa je iz polobrata zadel za 1:0. Malo zatem je slovensko mrežo rešil Sorčan, ko je imel igralec Lazia Savić morda najlepšo srbsko priložnost na tekmi. Sivić je za zadnjo menjavo v igro poslal člana Vojvodine Ognjena Ožegovića, ki je v evropskem pokalu potopil Sampdorio. Toda Srbom to ni pomagalo, čeprav so imeli v zadnjem delu tekme pobudo. Domen Črnigoj je zrežiral protinapad in z dolgo podajo poslal žogo do rezervista Dina Hotića, ki je zadel za 2:0.

Ob tekmi na Bonifiki je v skupini 2 Italija premagala Litvo z 2:0. Vrstni red: Italija 13, Slovenija 12, Srbija 10, Irska 9, Litva 7, Andora 3. Od prvih štirih ekip ima Slovenija odigrano tekmo več. Zmagovalec se bo neposredno uvrstil na EP, štirje najbolje drugouvrščeni iz devetih skupin pa bodo igrali v dodatnih kvalifikacijah.

Po tekmi so bili gostje bolj slabe volje, Slovenci pa so se počasi odpravljali novim klubskim obveznostim naproti. “Za nami je izredno težka tekma, porabili smo veliko moči, vendar se nam je to z rezultatom vrnilo. Vsi smo se dobro branili in bili hkrati nevarni v napadih,” j je povedal Šporar in dodal, da ob vrnitvi v klub že čuti napetost pred sobotnim derbijem z Mariborom. Otroci so se pred slačilnicami skoraj borili za Črnigojev dres, sam pa je povedal: “Dogovor je bil, da bomo začeli bolj zadržano in nato prevzemali pobudo. Menim, da si Srbi niso ustvarili posebej nevarnih priložnosti. Te tri točke nam zelo veliko pomenijo.”

Selektor Primož Gliha je izpostavil kolektiv. “Ta tekma je dokaz, da je nogomet izjemno zanimiv šport, kjer se lahko vse zgodi. Veliko smo delali pri psihološki pripravi. V petih dneh telesne priprave ne moremo posebej dvigniti, lahko pa igralce prepričamo, da so enakovredni vsem.”

ROK MAVER


Najbolj brano