Mladim pomaga Paliska

Odbojkarji novogoriškega Go Volleya so priprave na novo sezono začeli s skromnejšim proračunom, brez odbojkarjev od drugod, a s kakovostnim povratnikom Andražem Palisko.

Go Volley   na pripravah - tokrat le z domačo mladino in s povratniki (prvi z leve je Alan Vidmar) Foto: Igor Mušič
Go Volley na pripravah - tokrat le z domačo mladino in s povratniki (prvi z leve je Alan Vidmar) Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA >Odbojkarji domačega kluba so priprave začeli v popolni postavi. Zaradi zmanjšanja proračuna, a tudi zaradi osebnih načrtov posameznikov se je zgodilo več prihodov in odhodov.

Go Volley v sezoni 2014/15, organizatorja - Jani Konjedic, Jani Godnič; napadalca - Matic Vrtovec, Tilen Križanič; blokerji: Gregor Basaneže, Danijel Filiputti, Jakob Kavčič; prosta igralca - Jan Gašparin, Mark Maraž; sprejemalci - Andraž Paliska, Dalibor Tomić, Alan Vidmar, Žan Marc, Rok Krašna.

Na mestu trenerja je Koprčana Jasmina Čuturiča, ki se bo poslej doma intenzivneje ukvarjal z vzgojo odbojkarjev na mivki, zamenjal domačin, že lani njegov pomočnik Matjaž Stanič. Njegov asistent bo novogoriški odbojkarski delavec Marko Rijavec.

V klubu so se morali odreči edinemu tujemu profesionalcu, srbskemu organizatorju Strahinji Kuburoviću. Njegovo vlogo bo moral prevzeti lanski drugi organizator, domačin Jani Konjedic. V novomeško Krko je odšel bloker Miha Bregar, ki bo doma lažje usklajeval službene in šolske obveznosti. Vrzel bo s prekvalifikacijo iz napadalca zapolnil domačin Danijel Filiputti, kakovost treningov ob mreži pa začasno dviguje kanalski reprezentant Dane Mijatović, ki išče klub v tujini.V Salonit se je vrnil sprejemalec Darijo Savičić, nadomestil pa ga bo izkušeni povratnik, Andraž Paliska, ki je lani igral v Libiji.

Predsednik kluba Uroš Stanič ozadje prihodov in odhodov pojasnjuje takole: ”Naš prvi cilj je, da stabilno poslujemo in da v okviru tega kakovostno delamo z mladimi, s prvo ekipo pa ostajamo prvoligaši. Zavedati se je treba, da naš glavni pokrovitelj Gen i podpira še žensko odbojko. Tudi njegove denarne možnosti so omejene, njegov cilj pa je bil, da igrajo domačini. Tuje odbojkarje smo imeli toliko časa, da so lahko mladi, s katerimi smo medtem kakovostno delali, odrasli. Zdaj je čas, da se dokažejo.”

Večina prihodov je tako mladinskih, ob že omenjenem Paliski pa je ekipa bogatejša še za enega izkušenega sprejemalca. Po začasni zamrznitvi kariere zaradi službenih obveznosti je v ekipi ponovno domači sprejemalec Alan Vidmar. V moštvu ostajata njegov poklicni kolega na igralnem mestu Dalibor Tomić in nepogrešljivi bloker, veteran Gregor Basaneže. Lanski rezervisti bodo morali prevzeti večje breme, na rezervno klop pa bodo sedli nekateri, ki so napredovali iz kadetske in mladinske ekipe. Drugi organizator bo tako Jani Godnič, tretji bloker pa Jakob Kavčič.

V mlajših selekcijah, ki jih vodi Samo Miklavc, v Prvačini, Šempetru, Novi Gorici in na Dobrovem vadi več kot sto otrok. Lani so bile zelo uspešne; uvrstitve v DP, mladinci - 3. mesto; kadeti - prvaki; starejši dečki - 2. mesto.

Ekipa se pripravlja v dvoranah v Novi Gorici in Prvačini. Del treningov bo izpustil Jan Gašparin, ki je z mladinsko reprezentanco na pripravah za evropsko prvenstvo. Vse prijateljske tekme bo ekipa septembra odigrala v domačem okolju. Dva standardna tekmeca sta že znana - sosed Salonit in udeleženec lige prvakov Budvanska rivijera, ki se redno pripravlja na Goriškem in v bližnjem italijanskem zamejstvu.

In kakšni so cilji? O ponovitvi lanskega petega mesta predsednik še ne razmišlja: “Vsekakor je naš cilj uvrstitev v skupino za prvaka. Na najbolj izpostavljenem mestu organizatorja igre imamo dva mlada igralca. Ker gre za domačina, ki sta po naši oceni nadarjena, smo zavestno sprejeli to tveganje v upanju, da se nam bo sčasoma obrestovalo.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano