Mitja Gasparini v Parizu: Napadi so spremenili življenje prestolnice

Niz terorističnih napadov v Parizu v petek zvečer je pretresel tudi odbojkarja Mitjo Gasparinija, člana tamkajšnjega Paris Volleya. Poklicali smo ga danes dopoldne, ko so bili vtisi po napadu še precej sveži, prihodnost življenja v francoski prestolnici pa še nekako neznana.

Mitja Gasparini Foto: Igor Mušič
Mitja Gasparini Foto: Igor Mušič

PARIZ, KOPER > Prvi napadalec slovenske reprezentance, 31-letni in 202 centimetra visoki Izolan Mitja Gasparini, blesti na tekmah francoske prve lige. S soigralci bi se danes zvečer morali pomeriti z Lyonom, a so jim načrte prekrižali teroristični napadi v prestolnici v petek zvečer.

Za napade je izvedel iz Slovenije

“Bil sem doma, z družino. Sploh nismo vedeli, da je prišlo do napadov. Poklicali so nas starši iz Slovenije in povedali, o čem poročajo mediji. Prepričati so se hoteli, da je z nami vse v redu. Prižgali smo televizor in začeli spremljati dogajanje,” je Gasparini opisal prvo snidenje z vestmi o napadih.

Gasparini živi v Parizu z ženo in otrokoma. Najbližje prizorišče napadov je od njih oddaljeno kakšnih šest kilometrov. Za slovenske razmere je to nekako daleč, za Pariz pa niti ne. “To je hkrati blizu in daleč. Peš je do tja približno uro hoje, z metrojem pa le deset minut oziroma tri, štiri postaje,” ugotavlja.

Doma se počutijo varne

Dopoldne iz previdnosti še niso pomolili nosu iz stanovanja in ga niso nameravali niti popoldne, če ne bi bilo prav nujno. “Smo doma, na varnem, danes ne bomo šli nikamor. Se bomo pač doma zabavali,” je povedal Gasparini. Pogled skozi okno mu je pravil, da so podobno razmišljali tudi drugi Parižani: “Na ulicah je videti manj ljudi, manj jih je šlo na delo, več jih je ostalo doma.”

Starejši hčeri (mlajša je še dojenček) takrat še niso povedali, kaj se je zgodilo. “Mislim pa, da že sumi, da nekaj ni v redu. Že zato, ker ne gremo nikamor, čeprav sem doma. Običajno take dneve preživimo na prostem ali kako drugače, le doma ne. Ko bo pravi trenutek, ji bomo povedali, kolikor mora vedeti,” je dejal Gasparini. Za naprej pa ... “Vprašanje je, s kakšnimi občutki bo v prihodnje žena hodila po pariških ulicah. Najbrž jo bo strah”.

O treningih in tekmah se bodo sproti dogovarjali

Da bi šel pogledat na kakšno od prizorišč terorističnih napadov, ga sploh ne mika. Morda bi šel, če bi šel na trening, čeprav je “njegova” dvorana v drugi smeri. Najvažnejše je, da so tako on kot njegovi soigralci živi in zdravi ter na varnem.

“Tudi igralci Lyona so ostali v hotelu. Ne vem pa še, kaj bo s torkovo tekmo v ligi prvakov z Dinamom iz Moskve,” razmišlja. Ne njemu ne soigralcem še ni znano, kako bo s treningi in tekmovanji v prihodnje, zato bi bilo nesmiselno govoriti o posledicah napadov na športno dogajanje. “Vsi smo v stiku z vsemi. Za zdaj velja, da bodo načrte delali vsak dan sproti in jih po potrebi tudi spreminjali,” je pojasnil.

“Vsi se zavedajo, kaj se je zgodilo”

Oblasti so po petkovih napadih zaprle vse javne ustanove in odpovedale javne prireditve. Teroristi si za tarče namreč radi izberejo kraje, kjer se zbira veliko ljudi. Mednje sodijo tudi športna srečanja, na katerih se zbere veliko število gledalcev. “V Parizu je vsaka množična prireditev kritična. Tako je vedno bilo in bo še naprej. Po teh napadih pa bo občutek na tekmah še bolj čuden,” ugotavlja Gasparini. Sicer pa ne dvomi, da ljudje razumejo, zakaj je družabno življenje za zdaj okrnjeno. “Vsi se zavedajo, kaj se je zgodilo,” sklene Izolan.

NIVES KREBELJ


Najbolj brano