Misli o slovesu je zamenjalo uživanje

Smučarski skoki so nepredvidljiv šport, v katerem številni tekmovalci zablestijo, potem pa tudi hitro poniknejo. Eni se vdajo, drugi dolgo iščejo pot do vrha. Tudi zgodba Jake Hvala je podobna.

Jaka Hvala se po desetih mesecih vrača v svetovni pokal. Foto: STA
Jaka Hvala se po desetih mesecih vrača v svetovni pokal. Foto: STA

SAPORO > V japonskem zimskem središču bosta jutri in v nedeljo tekmi za svetovni pokal. Na sporedu sta teden dni po tekmah za celinski pokal, na katerih je blestel Jaka Hvala s tretjim, drugim in prvim mestom. Ko je že skoraj pripravil kovčke za vrnitev domov, je dobil prijetno sporočilo. “Ja, presenečen sem bil, da me je trener Janus uvrstil v ekipo za svetovni pokal. Načrt je namreč bil, da gre vsa ekipa s celinskega pokala domov, v nedeljo zvečer pa sem izvedel, da ostanem,” je za PN povedal Hvala, ki bi moral po načrtu še na dve tekmi celinskega pokala v Biscoshofen, potem pa na svetovni pokal v Skandinavijo.

A se je trener Goran Janus odločil drugače. Zadnjič je Hvala v svetovnem pokalu nastopil na lanskem finalu v Planici, kjer je obtičal v kvalifikacijah poletov. Poleti je vstopil v tretjo sezono iskanja vrnitve med elito, vendar mu je do novega leta kazalo bolj slabo. “Poleti sem se nekoliko več ukvarjal s pridobivanjem telesne moči. Glavni cilj je bil čimprejšnji izhod iz krize in poprava simetrije leta. Imel sem nekaj dobrih skokov na poletni veliki nagradi, vendar nisem pridobil konstantne forme, da bi lahko zaupal vase. Pozimi sem začel v celinskem pokalu, potem pa izpadel iz ekipe.”

Tako ga med decembrom in januarjem mesec dni ni bilo na tekmovanjih, temveč je v Planici skušal dvigniti formo in odpraviti napake. V internih kvalifikacijah si je januarja vnovič priboril mesto v celinskem pokalu v sedanji periodi sedmih tekem. In se je vrnil. Z dvema petima mestoma v Willingenu in treh zaporednih stopničkah v Saporu, kjer mu nekoliko specifični skakalnici očitno ustrezata. “Kaj pa vem, na manjši napravi imaš med skokom občutek, da je še manjša kot je dejansko, velika je specifična, rado zapiha in moraš imeti tudi srečo z vetrom. V bistvu sta mi res všeč,” pravi Hvala. Na veliki skakalnici v Saporu so ga dopoldne čakale kvalifikacije za preboj na sobotno tekmo. “Z rezultati se ne bom obremenjeval, samo želim dobro skočiti.”

Perioda v celinskem pokalu šteje do sedem tekem. Državam najboljših treh skakalcev v periodi prinaša dodatno mesto v svetovnem pokalu. Jaka Hvala bo po odločitvi trenerja Gorana Janusa izpustil zadnji dve tekmi pete periode ta konec tedna, saj je njegova prednost na prvem mestu s 380 točkami praktično nedosegljiva, da bi ga lahko kdo potisnil na četrto mesto.

Kako pa sam ocenjuje vrnitev v formo? “Držal sem se začrtane poti. Odpraviti sem moral težave pri odskoku in s tem so tudi skoki bistveno boljši. Ne morem reči, da sem mirnejši zato, ker sem v ekipi za svetovni pokal, ampak zato, ker v skokih uživam. Niso še odlični, ampak lahko zaupam vase,” pravi najboljši primorski skakalec vseh časov, ki je po neuspehih že razmišljal tudi o koncu kariere: “Tudi takšno obdobje je bilo. Prišli so dnevi, ko bi zapakiral smučke in opremo in jo postavil v klet. Ko ti ne gre, se mučiš na skakalnici. Težko je sploh najti motiv. Najlažje je prespati in najti zaupanje v to, kar delaš. Ko ti gre, je vse preprosto, si samozavesten. Ko pa ti ne gre, dobiš kup informacij in začneš dvomiti, če so prave. Milijon stvari se ti mota po glavi in nenehno tuhtaš, kaj lahko narediš, da bi šlo na bolje.”

Hvala je torej dobil novo priložnost v izjemni konkurenci, ki vlada znotraj slovenskega moštva. “Saj je prav, da je velika konkurenca. V prvi periodi celinskega pokala je Bartol prišel v ekipo, ker se je Dežman poškodoval. In Bartol je naredil kvoto za svetovni pokal. Jaz sem se tja prebil skozi kvalifikacije, pa ste videli, kako se je zdaj razpletlo,“ nepredvidljivost tega športa razkriva Jaka Hvala.

ROK MAVER


Najbolj brano