Minimalne zmage in izvrstni Handanović

Podobno kot njegov mestni tekmec Milan si tudi Inter končno želi izplavati iz povprečja zadnjih let. V enajstih krogih je zabeležil kar sedem zmag, vsakič le z golom razlike.

Samir Handanović Foto: Primoz Lovric
Samir Handanović Foto: Primoz Lovric

MILANO > Sobotni obračun Interja in do tega kroga vodilne Rome nikogar ni pustil ravnodušnega. Milančani so še šestič v tej sezoni zmagali z 1:0. Enkrat so slavili tudi z 2:1, ob tem pa vknjižili še tri remije in le en poraz. Točkovni izkupiček je izjemen, način, kako so do njega prišli, pa pušča še veliko dvomov v realno moč aktualnega Interjevega moštva. Nadaljnji razvoj kluba bo v veliki večini odvisen od volje, financ ter potrpežljivosti indonezijskega magnata Ericka Thohirja. Potem ko so črno-modri v letu 2010 osvojili zgodovinski trojni naslov, jim naslednje sezone niso prinesle novega zadovoljstva. Interjeva igra in rezultati so se utapljali v povprečju, Thohir, obogaten z nasveti (nemalokrat tudi težko razumljivimi) dolgoletnega prvega moža Massima Morattija, je tudi pred letošnjo sezono dodobra prevetril ekipo.

Sestavljanje igralskega mozaika

Na trenersko mesto se je že lani vrnil Roberto Mancini, ki iz vseh prišlekov poleti še ni uspel sestaviti uspešnega mozaika. Največ denarja je Inter v zadnjem prestopnem roku zapravil za mladega francoskega zveznega igralca Geoffreya Kondogbiaja, za katerega je Monacu odštel 31 milijonov evrov. Doslej se še ni izkazal. Precej večji učinek je imel nakup ofenzivnega Hrvata Ivana Perišića. Po težkih pogajanjih so Wolfsburgu odšteli 18 milijonov evrov. Granadi so za branilca Jeisona Murilla plačali osem milijonov evrov, za pomembni okrepitvi sta se izkazala tudi povratnik na italijansko sceno Felipe Melo ter Črnogorec Stevan Jovetić, ki je prišel na posodo iz Manchester Cityja. Med vidnimi nogometaši so se poslovili od Matea Kovačića (Real Madrid), Xherdana Shaqirija (Stoke City) ter Hernanesa (Juventus).

Čeprav so bili rezultati v pripravljalnem obdobju vse prej kot spodbudni, gre Interju v prvenstvu kot po maslu. Sedem zmag, od tega kar šest z 1:0, vliva zaupanje. Inter je dobil tudi izjemno pomembna derbija z Milanom in Romo, obakrat 1:0. Podatki kažejo, da imajo najboljšo obrambo v ligi, vendar tudi daleč najslabši napad med prvimi desetimi ekipami. Na enajstih tekmah so zmogli le enajst zadetkov. Velika težava je povezana igra na sredini igrišča, kjer še iščejo svojega vodjo.

Kje so Italijani?

Zanimivo je, da ekipa ohranja tradicijo nacionalno dodobra mešanega okolja. Sobotni derbi je pričel samo en italijanski nogometaš, branilec Danilo D'Ambrosio. Zato pa je bilo v prvi postavi kar pet igralcev s področja nekdanje Jugoslavije. Poleg slovenskega vratarja še Črnogorec Jovetić, Hvrata Perišić in Marcelo Brozović ter Srb Adem Ljajić. Edini zadetek je z razdalje v 30. minuti dvoboja dosegel Čilenec Gary Medel. Ob njem je bil prvo ime srečanja Samir Handanović, ki je gostujoče igralce spravljal v obup. Ljubljančan je bil odločilen dejavnik moštva že med tednom, ko je Inter z golom Maura Icardija slavil v Bologni. Z bravurozno obrambo v 93. minuti je preprečil izenačenje, tokrat pa je zaustavil vseh pet Rominih strelov.

Izidi 11. kroga serie A - Fiorentina : Frosinone 4:1 (4:0), Bologna : Atalanta 3:0 (0:0), Carpi : Verona 0:0, Genoa : Napoli 0:0, Udinese : Sassuolo 0:0, Inter : Roma 1:0 (1:0), Juventus : Torino 2:1 (1:0). Pozno sinoči sta igrala Lazio in Milan, danes pa sta še tekmi Chievo : Sampdoria in Palermo : Empoli. Vrstni red pri vrhu - Fiorentina in Inter 24, Roma 23, Napoli 22, Sassuolo 19 ...

Handanović ostaja

Handanović bo z Interjem kmalu podpisal novo pogodbo. Pojasnil je: “Razne špekulacije so del igre. Do kluba sem vselej povsem iskren. Ljudem sem razložil, da si želim ostati, če bo ekipa konkurenčna. Pomembno je, da se spet borimo za nekaj velikega. Želim si ostati in se že v tej sezoni prebiti v ligo prvakov.” Po njegovi odločitvi si je oddahnil tudi trener Mancini, ki mora tudi ob lepi rezultatski beri poslušati precej nelagodnih vprašanj. Kritiki mu očitajo, da moštvo nima prepoznavne igre, da enostavno premalo tvega. Tudi proti Romi so izgubili tri statistične kazalce - posest žoge (40%: 60%), strele na vrata (2:5) ter kote (4:9).

Mancini je ob tem dejal: “Boja za naslov ne bom komentiral. Vidite, da štiri ekipe loči vsega točka razlike, mi pa smo šele na začetku prvenstva. Ob koncu tekme so me oblile solze zaradi izmučenosti. Igralce bi pohvalil, ker Romi niso pustili prostora, da bi razvila igro.”

Na pomanjkanje ambicioznosti v Interjevi igri kaže tudi Mancinijeva poteza, da na tekmi ni zaigral prvi napadalec Icardi. “To je bila moja odločitev, ki se je izkazala za pravilno. Na takšnih tekmah igramo drugače in ne rabimo prvega napadalca, proti drugačnim nasprotnikom pa ga bomo še potrebovali.”

PETER MARAŽ


Najbolj brano