Milijoni evrov ne poznajo meja

S sinočnjim gostovanjem prvakov Paris Saint-Germaina pri Reimsu se začenja francosko prvenstvo, ki nominalno sodi med pet najmočnejših državnih lig v nogometu.

Zlatan Ibrahinmović (levo) bo tudi v letošnji sezoni čaral pri PSG-ju    Foto: STA
Zlatan Ibrahinmović (levo) bo tudi v letošnji sezoni čaral pri PSG-ju  Foto: STA

NOVA GORICA > Francoska Ligue 1 vrsto let ni mogla spremljati ritma močnejših in bogatejših Premier League, La Lige, Bundeslige in Serie A. Že zgodovinski pogled je dovolj nazoren. Francija nikdar ni imela kluba, ki bi skozi čas ohranjal status velikana, kot je bil to primer v Španiji (Real Madrid, Barcelona), Angliji (Manchester United, Liverpool), Italiji (Juventus, Milan, Inter) ali Nemčiji (Bayern).

Ne nazadnje se za razliko od četverice naštetih držav francoski klubi ponašajo le z enim naslovom v ligi prvakov oziroma pokalu državnih prvakov. Leta 1993 ga je osvojil Marseille, ki je zaznamoval določeno obdobje francoskega nogometa tako kot Saint Etienne, z desetimi naslovi državnega prvaka tudi najbolj trofejni francoski klub. Evropski znanci so še Nantes, Lyon, Reims, Nice, Monaco in Paris Saint-Germain.

PSG in Monaco

Vsi najboljši francoski nogometaši od Michela Platinija do Zinedina Zidana in naposled do Francka Riberyja so svoj dar z rezultati in denarjem oplemenitili v klubskih velikanih zunaj Francije. Razmerja so se postavila na glavo s prihodom tujega kapitala. Katarske milijarde so spremenile podobo moštva iz francoske prestolnice, ki se je izstrelil v vrh evropskih klubov z največjo kupno in plačno močjo.

Za prvega favorita PSG ni denarnih omejitev, z uvedbo finančnega “fair playa” jih je udarila po prstih šele evropska nogometna zveza (Uufa). Serijskih nakupov, ki so v prestolnico mode pripeljali Zlatana Ibrahimovića, Edinsona Cavanija, Thiaga Silvo in druge ase, letos ne bo.

Francosko prvenstvo se izmed peterice velikih začne prvo. Konec prihodnjega tedna bodo uvodni krog odigrali v angleški Premier League, 22. avgusta bodo s prvoligaškimi dvoboji pričeli v Španiji in Nemčiji, zadnji pa se bodo v novo sezono konec avgusta podali v italijanski serie A.

Potem ko so za brazilskega branilca Davida Luiza Chelseaju odšteli skoraj 50 milijonov evrov, so pripravili nespodobno ponudbo tudi za Angela di Mario, a je predsednik pariškega kluba pojasnil, da so pogajanja padla v vodo. Prestop naj bi bil vreden 60 milijonov, sprva pa se je govorilo celo o znesku 80 milijonov evrov. Toliko je madridski Real odštel Monacu za Jamesa Rodrigueza. Klub iz kneževine je na papirju praktično edini kolikor toliko (denarno) konkurenčen PSG-ju. Moštvo Laurenta Blanca je sicer izraziti favorit za tretji zaporedni naslov.

Monaco so z dna druge lige v francoski vrh izstrelile ruske milijarde. Ruski podjetnik Dimitrij Ribovljev ni imel nobene potrebe za prodajo Rodrigueza, pretehtala pa je nogometaševa želja po igranju pri Realu. Omenja se tudi selitev njegovega kolumbijskega rojaka Radamela Falcaa, ki je lani prestopil iz madridskega Atletica v Monaco za skoraj 60 milijonov evrov. Svojemu novemu klubu pa je pomagal le v prvem delu pretekle sezone. Kljub poškodbi Falcaa je Monaco dolgo držal korak s PSG in kot novinec osvojil drugo mesto, kar pa ni obdržalo na klopi Claudia Ranierija. Pred letošnjo sezono ga je zamenjal Portugalec Jose Jardim, ki je v pretekli sezoni vodil lizbonski Sporting. Na zveneče igralske okrepitve pa še čaka.

Od Fegica do Birse

Preostali francoski klubi iz zgornjega dela lestvice, kot so Lille, Lyon, Saint Etienne, Marseille, ki ga bo s trenerske klopi vodil Marcelo Bielsa in Bordeaux, igralsko in finančno na dolgi rok ne morejo konkurirati vodilnemu dvojcu iz pretekle sezone, a v prvenstvu, kjer pomembno vlogo igra telesna moč, presenečenja niso izključena. Zlasti gostovanja utegnejo biti za favorizirane klube precej negotova.

Slovenski prispevek v francoski prvi ligi je bil skozi čas bolj pičel. V osemdesetih letih ga je kot prvi poosebljal Ajdovec Adrijan Fegic, ki je iz močne Rijeke prestopil k Nancyju. Nasledil ga je Marko Elsner, ki je po odhodu iz Crvene zvezde konec osemdesetih let branil barve Nice. V novejšem obdobju pomnimo predstave Mileta Ačimovića v dresu Lilla v ligi prvakov, kjer je za Auxerre zaigral tudi Valter Birsa. Šempetrskega reprezentanta je tako kot Bojana Jokića pot iz Gorice vodila najprej v Francijo, kjer sta branila barve Sochauxa. Slovenske barve v Franciji ta čas zastopa mladi vratar Ažbe Jug, ki je lani za Bordeaux doživel ognjeni krst v Ligue 1. ALEŠ SORTA


Najbolj brano