Mevlja je v Bukarešti poveljnik obrambe

Miho Mevljo je zdomska pot doslej vodila v različna (nogometna) okolja. Prva postaja je bila v Švici, druga v Izraelu, v letošnji sezoni pa brani barve Dinama iz Bukarešte.

Miha Mevlja (levo) se v Romuniji dobro kosa z napadalnimi 
aduti tekmecev. Foto: Razvan Pasarica
Miha Mevlja (levo) se v Romuniji dobro kosa z napadalnimi aduti tekmecev. Foto: Razvan Pasarica

BUKAREŠTA > V nedeljo zvečer je bil med zmagovitimi akterji večnega derbija romunske prestolnice, kjer sta se pomerila Dinamo in Steaua. Obračun tekmecev, ki sta bila v času železne zavese v Romuniji praktično nedotakljiva, je v zadnjih 25 letih izgubil nekaj nekdanjega naboja. Konkurenca se je okrepila, moštvi iz prestolnice, v katerih je bil svoj čas zbran večji del romunske nogometne vrednosti, pa sta postopoma izgubili privilegiran (politični) status. To zlasti velja za Dinamo, ki je bil do padca Ceausescujevega režima pod okriljem notranjega ministrstva oziroma je veljal za policijski klub. V zadnjih letih je bil na bolj slabem glasu. Dinamo namreč ni mogel poravnavati svojih plačilnih obveznosti. Zdaj se je znebil insolventnosti, s predsednikom, ki ima v lasti hotelsko verigo v Bukarešti, pa je bojda zavel nov veter.

Obrambni steber

“Plače prihajajo, tudi sicer se nad življenjem v Bukarešti ne morem pritoževati. Z dekletom živim v enem od apartmajev, ki so del hotelskega kompleksa v predmestju romunske prestolnice. Do vadbenega centra imam deset minut vožnje z avtomobilom, do središča mesta pa tudi ni prav daleč. Gneča je v trimilijonski prestolnici ob konicah sicer nepopisna, a takrat običajno ne rinemo v mesto,” je pojasnil Miha Mevlja, ki je še bolj zadovoljen s svojim nogometnim statusom v klubu. Odigral je 17 od 18 prvenstvenih tekem. Eno je izpustil zaradi rdečega kartona. Vrnil se je prav za derbi s Steauo, kjer je zasedel svoje standardno mesto centralnega branilca med četverico v zadnji vrsti. Potem ko je na slovenskih zelenicah v dresu Gorice, pa tudi mlade reprezentance, pokrival prostor v sredini igrišča, so ga po odhodu v tujino trenerji večkrat pomaknili v obrambo. Zato se je odločil tudi Mircea Rednic, ki se je pred letošnjo sezono vrnil na klop Dinama. Z njim je klub v sezoni 2006/07 tudi osvojil svoj zadnji naslov državnega prvaka, v Dinamu pa je Rednic v 80. letih pustil močan pečat že kot igralec. Moštveni cilj v 14-članski prvi ligi je povezan s prebojem med najboljšo šesterico, ki se bo potegovala za naslov prvaka. Vodi Astra s 36 točkami, Dinamo jih ima na petem mestu 30. V nedeljo je z zmago 3:1 po točkah ujel mestnega tekmeca Steauo, ki drži tretje mesto.

Domača Romunija

“Prvi polčas je bil tako in drugače izenačen. Igra se je pretežno odvijala med obema kazenskima prostoroma, brez večjega tveganja in priložnosti. V nadaljevanju smo prvi dosegli gol, kar je nasploh pomembno. Tekmec se običajno odpre in tudi nam olajša pot do gola. Dosegli smo drugi zadetek in še tretjega ter slavili. Tovrstne derbije običajno odigramo v nacionalni areni, ki sprejme 55.000 ljudi, a tokrat ni izpolnjevala vseh varnostnih standardov. Dvoboj smo tako gostili na našem stadionu za 13.000 ljudi, ki je bil seveda poln. Tudi sicer so naši privrženci med najbolj zvestimi. Na gostovanja nas spremlja po 500, 600 navijačev,” je pojasnil 25-letni nogometaš iz Lokve na Krasu.

Na življenje v Romuniji se je Mevlja, ki je z Dinamom sklenil dveletno pogodbo, hitro privadil. Jezikovne pregrade je sprva premostil z angleščino, tudi romunščina pa mu gre vse bolje z jezika. Velika večina soigralcev je Romunov, v ekipi pa so tudi trije Hrvati. Slovenskim ljubiteljem nogometa je najbolj znan Antun Palić, ki je v pretekli sezoni branil barve Krke. “V moštvu vlada pozitivno ozračje, tudi z domačimi nogometaši se dobro razumem. Zadovoljen sem tudi s prikazanim na igrišču, kjer je poudarek na posesti žoge,” je povedal Mevlja, ki s klubom ostaja v igri še na dveh domačih frontah, v ligaškem in romunskem pokalu. Prvenstveni premor bo napočil 20. decembra, ko se bo Mevlja tudi vrnil v Slovenijo in si napolnil baterije med domačimi. Nogometna pomlad v Romuniji se namreč utegne še pošteno zavleči.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano