Messi razburil z morebitnim odhodom

Pred desetimi leti je Argentinec debitiral za prvo ekipo Barcelone, o kateri danes pravi, da je v zapletenem položaju. Štirikratni dobitnik zlate žoge je prvič namignil, da bi lahko zapustil Katalonijo in povzročil vihar.

Je sploh mogoče, da bi Barcelona iz rok izpustila svoje bogastvo?
Je sploh mogoče, da bi Barcelona iz rok izpustila svoje bogastvo? 

BARCELONA >Po mnenju mnogih najboljši nogometaš zadnjih let v tej sezoni ne kaže iger, ki so ga pripeljale na vrh. Svetla izjema je bil zadnji, sobotni obračun s Sevillo, ki so ga Katalonci dobili s 5:1, Lionel Messi pa je s hat-trickom postal najboljši strelec španske lige vseh časov. Doslej je v dosegel 253 golov in za dva zadetka prehitel Telma Zarro, ki je v štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja nastopal za Athletic Bilbao. Camp Nou mu je namenil stoječe ovacije, soigralci so ga že med tekmo nosili na rokah.

Toda to je bila redka letošnja odlična tekma Messija. To sezono je v španskem prvenstvu dosegel deset golov, v ligi prvakov jih je dodal štiri. Kljub neprepričljivim predstavam se je pred tremi tedni z dvema goloma proti Ajaxu izenačil z Raulom na vrhu večne lestvice strelcev v Ligi prvakov.

Že jutri, ko Barca gostuje pri ciprskem Apoelu, bo naskakoval prvo mesto. Glede na to, da ima šele 27 let, bo oba mejnika postavil še veliko više, čeprav mu pri drugem za ovratnik diha tudi Realov Christiano Ronaldo.

Začel je kot sedemnajstletnik

Messi je za prvo moštvo katalonskega ponosa debitiral pred natanko desetimi leti. Tedanji trener Frank Rijkaard mu je oktobra 2004 namenil osem minut mestnega derbija z Espanyolom, Messi je imel tedaj 17 let in 3 mesece. Desetletje pozneje ima za seboj vrhunsko kariero, v kateri je štirikrat zapored osvojil zlato žogo, dvakrat dvignil pokal Lige prvakov, kar šestkrat postal španski prvak. Za Barcelono je dosegel neverjetnih 364 golov v 435 tekmah. Lovorik in naslovov je še nešteto. Messijeve predstave in zadetki so v preteklih letih postali tudi del Barcelonine identitete. Sloviti klub se doMessija še nikoli ni v tolikšni meri poistovetil s svojim najboljšim in ključnim akterjem. Do pred kratkim je bila pravljična tudi večna privlačnost katalonskega giganta in Argentinca. Ta je praktično vso dosedanjo kariero razlagal, da Barceloni dolguje veliko in ima zato namen svojo športno pot zaključiti na stadionu kjer jo je začel, na Camp Nou.

Neymar ni Ibra

Toda z lanskoletnim prihodom nove zvezde svetovnega formata, Brazilca Neymarja, se je osrčju modro-rdečega sveta precej spremenilo. Že Zlatan Ibrahimović je v svoji avtobiografiji zapisal, da Messi ne prenese učinkovitejših napadalcev. Šved bosanskega rodu je namreč prav Messija okrivil za to, da je sam igral na Barcelono samo eno sezono. Na začetku mu je šlo odlično, saj je Messi tedaj igral na krilu, Zlatan pa v konici napada. Argentinec je nad tem izrazil nezadovoljstvo ter tedanjega trenerja Pepa Guardiolo prepričal, da je prav njega postavil v konico napada, Ibrahimoviću pa namenil drugačno, stransko vlogo. Šved se je nato sprl s strokovnim štabom in zapustil Camp Nou. Sedaj je trn v Messijevi peti Neymar. Brazilec je letos prvi zvezdnik in najbolj razpoloženi član moštva.

Argentinec je nedavno v intervjuju za časnik Olé iz Buenos Airesa nogometni trg dvignil na noge. “V nogometu je veliko preobratov. Vedno sem govoril, da bi rad ostal v Barceloni. Če bi bilo po moje, bi ostal za vedno. Toda, vedno se ne izteče tako, kot je posamezniku všeč. Še bolj v nogometu, ki se spreminja, kjer se dogaja toliko stvari. Zapleteno je. Še bolj v teh trenutkih, katere zdaj preživlja Barcelona.”

Analize Messijevega razmišljanja kar dežujejo. Ugledni evropski športni časniki so že začeli ugibati, ali je nogometaš v izpovedi iskren ali gre morda za pritisk na vodstvo kluba za zvišanje plače. Njegov največji rival Cristiano Ronaldo v Madridu zasluži več in ima tam status božanstva. Messi pa je v Neymarju dobil resnega konkurenta.

Bi kdo zanj odštel toliko denarja?

Drugo vprašanje je, kdo bi si lahko sploh privoščil takšno okrepitev. Messi ima z Barcelono pogodbo do leta 2018, njegova odkupna klavzula za predčasni odhod pa znaša astronomskih 250 milijonov evrov. To je tudi teoretično nedosegljiva številka. Med potencialnimi snubci se za zdaj omenjajo štirje klubi. Chelsea z ruskim kapitalom Romana Abramoviča, Manchester City z denarjem iz Abu Dabija, Paris SG s katarskim šejkom Nasserjem Al-Khelaifijem ter nekoliko presenetljivo tudi milanski Inter. Slednji ima z novim indonezijskim večinskim lastnikom zadostno potencialno moč, odnosi med kluboma pa so bili vedno zelo prijateljski. Tudi Messi je navdušen nad Milanom, kjer ga večkrat posnamejo rumeni mediji. Zanimivo, da analitiki med potencialne kupce niso uvrstili münchenskega Bayerna, ki mu zdaj poveljuje Guardiola. Trener, ki je Messija posebej povzdigoval, mu večkrat ustregel in mu s tem izdatno pomagal na vrh. Zanimivo bo videti, ali bo tudi tokrat Argentinec iz dvoboja s soigralcem (Neymarjem) izšel kot zmagovalec.

PETER MARAŽ


Najbolj brano