Mercedes bo branil primat

V nedeljo se z Veliko nagrado Avstralije začenja svetovno prvenstvo v formuli ena. Naslov brani Britanec Lewis Hamilton z Mercedesom, ki je tudi v letošnji sezoni glavni favorit.

Lewis Hamilton bo tudi v novi sezoni poskušal biti številka ena.  Foto: Paulo Whitaker
Lewis Hamilton bo tudi v novi sezoni poskušal biti številka ena.  Foto: Paulo Whitaker

NOVA GORICA > Če smo se pred začetkom zadnjih treh sezon spraševali, kdo lahko ustavi Sebastiana Vettla in Rdeče bike, bodo tokrat pod drobnogledom morebitni izzivalci Srebrnih puščic. Leto 2014 je obeležila domala popolna prevlada Mercedesa z Lewisom Hamiltonom in Nicom Rosbergom, ki sta uprizorila interni dvoboj za naslov prvaka. Ostalim so pripadle drobtinice oziroma stranske vloge.

Razmerja moči naj bi tudi letos govorila v prid tovarniški ekipi iz Stuttgarta, kjer impulzivni Hamilton in preračunljivi Rosberg tvorita zmagovito kombinacijo, podprto s hitrim in zanesljivim bolidom. Testiranja so pokazala, da je Mercedes še vedno korak pred konkurenco, ki je med tekmovalnim premorom poskušala zmanjšati razvojni razkorak.

Prave odgovore pa bodo vendarle dale dirke. Sezono 2013 je Vettel z Red Bullom končal z devetimi zaporednimi zmagami in četrtim naslovom svetovnega prvaka, lani pa je ostal praznih rok. Predpisane spremembe pri bolidih so najbolje in najhitreje unovčili pri Mercedesu, konkurenca pa je vso sezono bolj ali manj capljala na mestu v iskanju izboljšav.

Premor med obema sezonama so tokrat obeležile predvsem vozniške rošade v trikotniku Red Bull-Ferrari- McLaren. Rdeči biki po Vettlovem odhodu stavijo na kontinuiteto. Avstralec Daniel Ricciardo, ki je lani takoj izstopil iz sence serijskega svetovnega prvaka Vettla, bo v svoji drugi sezoni pri avstrijskem moštvu le še boljši. Zanimivo bo videti, kako se bo na preskok iz podružničnega moštva Toro Rosso odzval mladi Rus Daniil Kvjat, ki je lani nabiral prve izkušnje v karavani formule ena.

Na seznamu prijavljenih moštev za svetovno prvenstvo leta 2015 je deset ekip. V tekmovalnem koledarju je 20 dirk. Zadnja bo na sporedu 29. novembra v Združenih arabskih emiratih (Abu Dabi).

Po porazni pretekli sezoni se bo Ferrari poskušal vrniti na zmagovita pota po preverjenem receptu - z nekdanjim svetovnim prvakom. Kako uspešen bo v tej nameri, bo pokazala naveza Vettel-Kimi Raikkönen. Rdečim iz Maranella se je obneslo z Michaelom Schumacherjem, precej manj pa s Fernandom Alonsom. Španec je po naslovih pri Renaultu doživljal vzpone in padce pri Ferrariju, pred letošnjo sezono pa se je vrnil k McLarnu s Hondinimi motorji. Na prvi dirki v Melbournu ga zaradi okrevanja po nesreči na testiranjih ne bo. Sicer pa barve slovitega moštva iz Browninga brani še en nekdanji svetovni prvak Jenson Button.

Prav zanimivo pa bo videti, kaj lahko opravi Williams, še eno moštvo z bogato tradicijo, ki se je lani s pomočjo Mercedesovih motorjev izkopalo iz nekajletne rezultatske krize. Izkušeni Felipe Massa in hitri Valtteri Bottas bosta letos poskušala še nagraditi lanske moštvene uspehe in mešati štrene pri vrhu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano