“Medalja ne bi bila presenečenje”

“Če se kockice sestavijo, je mogoče vse. Tudi medalja ne bi bila presenečenje,” je pred odhodom na Poljsko napovedal selektor slovenskih odbojkarjev Slobodan Kovač.

Bodo slovenski odbojkarji tudi na Poljskem imeli razlog za 
veselje?

 Foto: Fivb
Bodo slovenski odbojkarji tudi na Poljskem imeli razlog za veselje?  Foto: Fivb

NOVA GORICA > Slovenska reprezentanca se je pred začetkom evropskega prvenstva neredko soočala s pomislekom, da je lažje osvojiti položaje, kot jih braniti. Po drugi strani je res, da je srebrna medalja na zadnjem evropskem prvenstvu slovenske odbojkarje napolnila s samozavestjo. Na poti do finala so denimo izločili aktualne svetovne prvake Poljake in Italijane, ki imajo skoraj nepretrgoma že tri desetletja status odbojkarske velesile. Res pa je, da je meja med uspehom in neuspehom zelo tanka, še posebej v tem sistemu tekmovanja. To dobro ve tudi slovenska reprezentanca, ki je pred dvema letoma prišla v repešaž po dveh porazih v skupinskem delu, kjer jo letos v Krakovu čakajo Španija, Bolgarija in Rusija.

Časi, ko je Španija pred desetletjem presenetljivo osvojila naslov evropskega prvaka, se zdijo oddaljeni že celo večnost. Španci se ne prej ne potem niso več približali takšnemu uspehu, a uvodna tekma na velikem tekmovanju, ki jo bo Slovenija odigrala jutri, vselej skriva precej pasti. S Španijo imamo dolgo tradicijo medsebojnih dvobojev, ki pa je izrazito na strani tekmecev. Res pa je, da zadnji obračun sega v leto 2012. “Moramo iti s tekme v tekmo, moramo biti osredotočeni najprej na prvega, nato pa na vsakega naslednjega tekmeca. Moramo biti samozavestni, kakovost zagotovo imamo,” je z že običajnim športnim vodilom pred prvenstvom postregel Slobodan Kovač.

Slovenska reprezentanca za EP:

> podajalca: Dejan Vinčić, Gregor Ropret;

>prosta igralca: Jani Kovačič, Urban Toman;

>sprejemalci: Tine Urnaut, Alen Šket, Žiga Štern, Jan Klobučar;

> blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Danijel Koncilja, Sašo Štalekar;

> korektorja: Mitja Gasparini, Tonček Štern.

Z drugim tekmecem Rusijo, ki velja za favorita skupine, smo se doslej pomerili le enkrat. Na za Slovenijo krstnem evropskem prvenstvu leta 2001, kjer je kot igralec sodeloval tudi aktualni pomočnik selektorja, Primorec Samo Miklavc, so Rusi zmagali s 3:0 in nato prišli do brona. V samostojni zgodovini pa so prvič postali evropski prvaki pred štirimi leti. Na Poljskem bo sicer manjkal njihov kapetan Dimitrij Kovaljov, a naj bi po ne najbolj posrečenem poskusu pomladitve vrnili nekatere izkušene igralce. Tretji slovenski tekmec v skupini C bo Bolgarija, ki je vselej v širšem krogu kandidatov za medalje. Pred dvema letoma je na domačem igrišču lovila zlato, a je po polfinalnem razočaranju s Francijo ostala celo brez (tolažilnega) brona.

Tekmeci so torej kar zahtevni, a takšno bo tudi morebitno nadaljevanje, kjer se slovenska skupina C križa s skupino A. V izločilnih dvobojih bi se bilo sprva zaželeno ogniti Srbiji ali Poljski, kar pomeni, da mora Slovenija osvojiti vsaj drugo mesto v skupini. Prvo vodi neposredno v četrtfinale, drugo in tretje pa v repešaž. Kovač pravi da bo glavna ovira psihološka. “Zbal sem se, ko sem videl kako so bili fantje razočarani, potem ko so izvedeli, da jih ne bo v svetovni ligi. Nastopilo je čustveno praznjenje. Bilo je veliko sporov in veliko vpitja. Posledično smo slabo igrali na pripravljalnih gostovanjih na Poljskem in v Italiji. V Srbiji so se zadeve do neke mere izboljšale. Tako igra kot njihovi obrazi so me vendarle spravili v boljšo voljo, verjamem pa, da jim bo evropsko prvenstvo dalo pravo energijo,” je povedal Kovač, ki ne more računati na sprejemalca Klemna Čebulja.

Skupina C (Krakov), 1. krog, jutri - Rusija : Bolgarija (17.30), Španija : Slovenija (20.30); sobota - Slovenija : Rusija (17.30), Bolgarija : Španija (20.30); ponedeljek - Slovenija : Bolgarija (17.30), Rusija : Španija (20.30).

Nadomestil naj bi ga Alen Šket, udarni adut na položaju sprejemalca pa bo še naprej kapetan Tine Urnaut. ”Dva velika cilja smo letos že izpolnili, a se ne smemo ozirati v preteklost, ampak v sedanjost. Na treningih vlagamo veliko truda, da bomo na evropskem prvenstvu pravi. Nasploh je v dolgi sezoni veliko odrekanj. Na Poljskem si v prvi vrsti želimo pokazati našo prepoznavno igro. Če jo bomo, tudi rezultati ne bodo izostali,” je povedal Urnaut. Nosilno vlogo na igrišču pa bodo imeli tudi vsi trije Primorci, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić in Jani Kovačič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano