Mazejeva sedma na veleslalomu v Kühtaiju

Tina Maze je na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Kühtaiju na avstrijskem Tirolskem delila sedmo mesto, za zmagovalko, Švedinjo Saro Hector (2:17,61), pa zaostala 68 stotink sekunde. Druga je bila Avstrijka Anna Fenninger (+0,09), tretja pa Američanka Mikaela Shiffrin (+0,18). Preostale Slovenke se niso uvrstile v finale.

 Foto: STA
Foto: STA

INNSBRUCK > Ana Drev je končala prvi nastop na 31. mestu in je drugo vožnjo zgrešila za sedem stotink, Katarina Lavtar na 44., Ilka Štuhec in Tina Robnik pa sta napravili napaki in odstopili.

Mazejeva je v krogu družine nekajdnevni predbožični oddih v Gradežu na italijanski strani Jadranskega morja, nato pa je trenirala tik ob tekmovalni progi v Kühtaiju in tam nekaj dni tudi bivala. V dveh dnevih je imela kar štiri treninge, po dva v veleslalomu in slalomu, obenem pa je opravila še kondicijsko vadbo. Na prvi progi je že v vrhnjem, strmejšem delu, napravila preveč napak in za Shiffrinovo zaostajala za 38 stotink, potem pa je v položnejšem delu izgubila še pol sekunde (+0,83) in na cilju za Američanko zaostajala za več kot sekundo (+1,07). Tekma se je začela v rahlem sneženju, v drugem delu tekmovalne liste pa je bila poleg tega vse gostejša tudi megla.

Shiffrfinova je tekmo začela prva in nato vodila do konca, Mazejevi pa številka pet ni prinesla sreče. Napravila je preveč napak, da bi bila lahko med deseterico in je po prihodu v cilj izgubila še devet mest (13.). Druga je bila Sara Hector (+0,27), sledili pa sta Anna Fenninger (+0,39) in Eva-Maria Brem (0,44).

"Kar se tiče zmage se je tekma zaključila že v prvi vožnji, ko je imela Mazejeva težave z vidljivostjo in tudi ni dobro smučala. Predvsem v strmini v prvi in drugi vožnji ni dobro nastopila. V finalu je bila na ravninskem odseku precej boljša in se je vendarle ujela tudi s terenom, čeprav smo trenirali na podobnem pred tekmo. Sedmo mesto ni slabo, jutri nas čaka še slalom in popoln napad. Trenirala pa ne bo, ker je že včeraj. Tu nimamo zdravnikov, ni fizioterapevtke in ima malo težave z želodcem," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, ter dodal, da so podoben sistem treningov, kot tokrat pred tekmo, uspešno opravili že nekajkrat.

V finalu se je najprej izkazala Norvežanka Ragnhild Mowinckel in se s 14. mesta povzpela na končno peto. Mazejeva je s tretjim časom finala zaostala za njo, vendar potem dolgo ostala na tretjem mestu; prehitela jo je še Kanadčanka Marie-Pier Prefontaine. Končni čas Črnjanke je izenačila šele Švicarka Dominique Gisin, peta po prvem nastopu; Mazejeva in Gisinova sta si delili prvo mesto na olimpijskem smuku v Sočiju. Vodstvo so nato zapored prevzele Bremova, Fenningerjeva in Hectorjeva. Slednje ni prehitela Shiffrinova in 22-letna Švedinja se je veselila svoje prve zmage v pokalu.

Tekma bi morala biti na Semmeringu, kjer pa ni bilo dovolj snega, zato so prizorišče četrtega veleslaloma sezone preselili v Kühtai, kjer je start na nadmorski višini 2361 m. Ta kraj, najbližje večje mesto je Innsbruck, je prvič gostil svetovni pokal, obenem pa je bil to zadnji veleslalom pred svetovnim prvenstvom v ZDA. V ponedeljek bodo v tem tirolskem zaselku pripravili še slalom.

Tina Maze pred slalomom z 205 točkami prednosti pred Fenningerjevo, branilko velikega kristalnega globusa, vodi v skupnem seštevku pokala, tretja je sedaj Shiffrinova (+347), četrta pa Lindsey Vonn (+3,80), ki v tehničnih disciplinah v tej sezoni še ni nastopila. Bremova, tokrat prvič v veleslalomih te zime ni bila na zmagovalnih stopničkah, vodi v seštevku discipline z 28 točkami prednosti pred Fenningerjevo, Tina Maze je peta (+75).

STA


Najbolj brano