Mazejeva končala na 22. mestu

Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijka Anna Fenninger, branilka velikega kristalnega globusa, sta zmagali v veleslalomu za svetovni pokala alpskih smučark, ki se je z novo sezono začel v avstrijskem Söldnu.

Tina Maze Foto: STA
Tina Maze Foto: STA

SÖLDEN > Tretja je bila Avstrijka Eva-Maria Brem (+0,27). Tina Maze, dvakratna olimpijska zmagovalka, je bila 22. (+4,72).

Tina Robnik se ni uvrstila v drugo vožnjo in je končala na 43. mestu, Katarina Lavtar prve vožnje ni končala, Ana Drev, četrta Slovenka na startni listi, pa zaradi bolezni, ki jo muči že skoraj teden dni, ni nastopila.

Tina Maze je svojo petnajsto sezono svetovnega pokala in mogoče tudi zadnjo začela zelo slabše od pričakovanj. Olimpijska veleslalomska zmagovalka je bila na prvi progi na prizorišču svoje prve zmage (2002) že pri prvem merjenju časa 89 stotink za Shiffrinovo. Še več časa je izgubila v najbolj strmem delu, ko je bila že 2,33 sekunde za Američanko, na cilju pa je za njo zaostajala že skoraj za štiri sekunde (+3,97) in bila ob prihodu v cilj zadnja med uvrščenimi (12.). V nadaljevanju so jo prehitele le še štiri tekmovalke, zaradi novozapadlega in pozneje odstranjenega snega je bila proga mehkejša in je povzročala težave tekmovalkam s slabšimi startnimi številkami in Mazejeva je bila pred finalom tik za najboljšo petnajsterico (16.).

Enaintridesetletna Mazejeva, ki je minulo sezono v Söldnu začela na 18. mestu, svojo rekordno sezono 2012/13 pa je začela z zmago prav na ledeniku Rettenbach, je v drugi vožnji nastopila še slabše in se ji ni uspelo prebiti niti med dvajseterico.

V sezoni svetovnega prvenstva tako Mazejevo kot vodjo ekipe Andreo Massija čaka še kar nekaj dela in piljenje forme pred nadaljevanjem pokala, podobno kot v prejšnji. Njena ekipa je doživela dve pomembni spremembi. Poleg novega trenerja Valeria Ghirardija, ki se je ekipi pridružil po olimpijski sezoni, je nova tudi Martina Lenček iz Mengša. Pred uvodno tekmo sezone je kot fizioterapevtka nasledila Nežko Poljanšek.

Po tekmovalnem slovesu Nemke Marie Höfll Riesch in dejstvu, da se Američanka Lindsey Vonn po poškodbi še ni vrnila v belo karavano, se v ospredje vse bolj prebija mlajša generacija.

Devetnajstletna Shiffrinova, olimpijska in svetovna prvakinja v slalomu, je pred sezono napovedala, da bo skušala biti bolj konkurenčna tudi v drugih disciplinah in že njena prva veleslalomska vožnja v novi zimi je pokazala, da se je na sezono svetovnega prvenstva v njenem domačem Vailu zelo dobro pripravila. Približala se ji je le Fenningerjeva, Francozinja Tessa Worley, svetovna veleslalomska prvakinja, ki se vrača po poškodbi, pa je bila na tretjem mestu že skoraj pol sekunde za Američanko. Pred lansko zmagovalko uvodne tekme Lauro Gut iz Švice je bila še Italijanka Federica Brignone.

Gutova je na drugi progi padla in boj za zmago prepustila preostali četverici. Brignonejevi ni uspelo, da bi se povzpela na vrh in je zaostala za vodilnima Avstrijkama Bremovo in Kathrin Zettel, sedmi in osmi po prvi vožnji. Še bolj je zaostala Tessa Worley, na koncu sedma. Fenningerjeva je po napaki v sredini izgubila skoraj sekundo prednosti, ter na koncu za vodstvo vendarle prehitela obe rojakinji. Prvo veleslalomsko zmago v karieri je nato lovila Shiffrinova, ki je preprečila trojno avstrijsko zmagoslavje in dosegla isti čas, kot Fenningerjeva. Tako je devetim slalomskim zmagam v pokalu dodala veleslalomski prvenec.

Slovenke niso imele svojega dne. Lavtarjeva je bila pri prvem vmesnem času za drobec hitrejša od Mazejeva (+0,79), kmalu nato pa je napravila napako in odstopila. Robnikova je začela najslabše med tremi Slovenkami, imela je 37. prvi vmesni čas (+ 1,46), trideseterica se ji je nasmihala po drugem merjenju (30., + 4,23), vendar je nato do cilja zaostanek več kot podvojila (+8,86) in izgubila možnosti za drugi nastop.

V nedeljo se bodo v Söldnu pomerili še veleslalomisti, slovenske barve bosta zastopala Žan Kranjec in Mišel Žerak, potem pa se bo svetovni pokal po premoru nadaljeval 15. novembra v Leviju na Finskem, kjer bo ženski slalom, naslednji dan pa še moška slalomska preizkušnja. Nato bo sledila selitev pokala v Severno Ameriko.

STA


Najbolj brano