Mazejeva in Fenningerjeva z naskokom najuspešnejši

Z moškim slalomom, na katerem je slavil Francoz Jean-Baptiste Grange, se je končalo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Vailu in Beaver Creeku. Po zaslugi Tine Maze je Slovenija tretja najuspešnejša država na prvenstvu, Mazejeva pa je skupaj z Avstrijko Anno Fennniger najuspešnejša tekmovalka na tem tekmovanju.

Tina  Maze je skupaj z Avstrijko Anno Fennniger najuspešnejša tekmovalka na svetovnem prvenstvu. Foto: Gepa Pictures/ Pool Picture Vail
Tina Maze je skupaj z Avstrijko Anno Fennniger najuspešnejša tekmovalka na svetovnem prvenstvu. Foto: Gepa Pictures/ Pool Picture Vail

BEAVER CREEK, VAIL > Ameriški organizatorji so zadovoljni tako z obiskom kot z izkupičkom, saj je po prvih nekaj dnevih prvenstva kazalo, da bodo ostali brez najžlahtnejše kolajne. V 13 dneh prvenstva se je zvrstilo 11 preizkušenj, prvenstvo pa je po zaslugi fenomenalne slovenske šampionke postalo najuspešnejše slovensko svetovno prvenstvo v zgodovini nastopov slovenskih športnikov.

Zmagovalci iz desetih držav, Slovenija na tretjem mestu lestvice najuspešnejših

Na zmagovalnem odru v središču mondenega zimskega središča najbogatejših v Vailu so se zvrstili tekmovalci iz desetih držav, ki so pristale na lestvici nosilcev kolajn. Na prvenstvu je sicer nastopilo 68 reprezentanc s 500 udeleženci.

Najuspešnejša nacija na prvenstvu je Avstrija z devetimi osvojenimi kolajnami, štirimi zlatimi v posamičnih disciplinah in eno na ekipni tekmi, tremi srebrnimi kolajnami in bronom. Drugo mesto je na preglednici pripadlo gostiteljem Američanom s petimi kolajnami, od tega dvema najžlahtnejšega leska. Med velesilami se je na tretjem mestu s tremi kolajnami znašla tudi Slovenija.

Himne pel otroški pevski zbor

Zmagovalci preizkušenj na svetovnem prvenstvu so bili poleg zlatih kolajn deležni tudi himne v svojem jeziku. Za to čast je poskrbel otroški pevski zbor iz Kolorada. Ameriški otroci so se naučili besedil 15 državnih himen, držav, za katere so organizatorji ocenili, da bi lahko njihovi tekmovalci imeli največ možnosti za zmago. Ob protokolu razglasitve zmagovalcev in podelitve kolajn pa so nato dejansko zapeli pet himen, največkrat avstrijsko, po dvakrat domačo in slovensko ter po enkrat švicarsko in francosko.

Poleg Slovenije, Švice in Francije sta na prvenstvu tri kolajne osvojili še Nemčija in Švedska, Kanada je prvenstvo končala z dvema, Norveška in Češka pa z eno.

Najuspešnejši Tina Maze in Anna Fenninger

Upoštevajoč individualne uspehe sta bili na prvenstvu najuspešnejši Avstrijka in Slovenka, Anna Fenninger in Tina Maze s po tremi kolajnami, dvema zlatima in enim srebrom.

Fenningerjeva je bila najuspešnejša v superveleslalomu in veleslalomu na smuku pa je bila srebrna, medtem ko je Mazejeva zlatima kolajnama v smuku in alpski kombinaciji dodala še srebro v superveleslalomu.

Tina Maze je končala na drugem mestu za Avstrijko Anno Fenninger po zaslužkih na svetovnem prvenstvu. Fenningerjeva je za tri medalje in četrto mesto dobila 115.000 švicarskih frankov, 111.000 frankov pa Mazejeva za prav tako dve zlati in srebro, imela pa je še peto mesto. Avstrijec Marcel Hirscher je bil tretji, čeprav je imel prav tako dve zmagi in drugo mesto. Dobil je 73.333 frankov, ker je eno od zlatih medalj dobil na moštveni tekmi. Ta je bila v celoti vredna 50.000 frankov, vendar je bila razdeljena na šest avstrijskih tekmovalcev, ki so bili prijavljeni. Nagradni sklad posamične discipline je bil 100.000 frankov, prvo mesto je prineslo 40.000, drugo 25.000, tretje 15.000, četrto 10.000, peto 6000 in šesto 4000.

Med moškimi najboljši Marcel Hirscher

Avstrijec Marcel Hirscher je najuspešnejši predstavnik moške vrste, upoštevajoč dejstvo, da je osvojil tudi zlato na moštveni preizkušnji, ki sta jo Mazejeva in Fenningerjeva izpustili. Upoštevajoč posamične dosežke pa je Salzburžan osvojil zlato odličje v alpski kombinaciji in srebro v veleslalomu, ostal pa je brez kolajne v njegovi disciplini, slalomu.

Več kot eno kolajno v posamičnih preizkušnjah je na prvenstvu osvojil le še Američan Ted Ligety s kombinacijskim bronom in veleslalomskim zlatom. Po prvem tednu tekmovanj je kazalo na velik neuspeh ameriških gostiteljev, največja favorita Lindsey Vonn in Bode Miller nista upravičila visokih pričakovanj, Vonnova je tolažilno nagrado dobila z bronom v superveleslalomu, Travis Ganong s srebrom pa je zlatih kolajn lačne domačine delno potolažil v smuku. Zato pa v tehničnih disciplinah nista odpovedala glavna aduta. Ligety s tretjim zaporednim veleslalomskim naslovom in Mikaela Shiffrin v slalomu sta tudi edina nosilca kolajn s svetovnega prvenstva izpred dveh let v Schladmingu, ki sta ubranila šampionska naslova.

Med večjimi osmoljenci so v norveškem taboru, Kjetil Jansrud je edino kolajno, srebrne barve, osvojil v kombinaciji, čeprav je bil prvi favorit za najvišja mesta tako v smuku kot v superveleslalomu.

Američane navdušili nad “čudaškim in elitnim” alpskim smučanjem

Gostiteljem prvenstva je uspel še en podvig. Nacijo, ki nori za ekipnimi športi, so uspeli navdušiti tudi za “čudaško in elitno” alpsko smučanje. Na moškem smuku in ženskem slalomu so bile tribune v areni v izteku proge Ptic roparic v Beaver Creeku nabito polne do zadnjega kotička. Na vsaki od preizkušenj so prešteli kar 25.000 obiskovalcev. Čeprav nima takšne veljave, pa je bila velika uspešnica tudi mešana žensko-moška moštvena preizkušnja na izločanje, paralelni slalom med veleslalomskimi vratci, ki je bila za razliko v Vailu.

Skupno 125.000 obiskovalcev

Skupno si je prvenstvo, vseh enajst tekem, ogledalo 125.000 obiskovalcev, skupno 100.000 ljudi pa je privabilo tudi vsakodnevno dogajanje v središču Vaila ob podeljevanju kolajn kot izhodišče za kasnejše večerno dogajanje v tem turističnem mestecu, popestreno z brezplačnimi koncerti. Za dobro voljo in zabavo so poskrbele skupine Bare Naked Ladies, O.A.R. in CeeLo Green. Organizatorji so bili zadovoljni tudi z vremenom, le moški superveleslalom so morali zaradi sneženja preložiti, večino preostalih tekem pa je spremljalo lepo vreme. Tekme so z neposrednim televizijskim prenosom prenašali v 27 državah.

Leta 2017 svetovno prvenstvo v v švicarskem St. Moritzu

Naslednje svetovno prvenstvo bo znova na stari celini, od 7. do 19. februarja 2017, v švicarskem St. Moritzu. Ali bo na njem nastopila tudi Tina Maze, s 13 kolajnami z velikih tekmovanj najuspešnejša slovenska športnica, ni moč z gotovostjo napovedati. Štirikratna svetovna in dvakratna olimpijska prvakinja bo po koncu letošnjega svetovnega pokala, ki ga bo skušala končati z osvojenim še drugim velikim kristalnim globusom za zmago v skupnem seštevku, sporočila, ali bo še nadaljevala tekmovalno športno pot.

STA


Najbolj brano