Za stopničke je zmanjkalo energije

Slovenska športnica leta Tina Maze je na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Kühtaiju na avstrijskem Tirolskem zasedla šesto mesto. Za zmagovalko, Američanko Mikaelo Shiffrin (1:43,39), je zaostala 1,24 sekunde. Druga je bila Čehinja Šarka Strachova (+0,80), tretja pa Švicarka Wendy Holdener (+0,92).

Tina Maze Foto: STA
Tina Maze Foto: STA

INNSBRUCK > “Danes sem dala svoj maksimum, na drugi progi pa mi ni šlo, nisem še povsem pri močeh. Že v prvi vožnji, ki sem jo sicer precej dobro naredila, sem se čutila prazno v spodnjem delu, v drugem pa še toliko bolj. Imela sem neko virozo, nisem stoodstotno pripravljena. To je šlo sicer mimo, se pa vidi na počutju, da nimam pretirano veliko energije. Prva slalomska vožnja mi je ustrezala, bila pa je sprinterska in je bilo potrebno ves čaš dodajati. V finalu, ki je bil bolj zavito postavljen, pa je bila tudi vidljivost slabša. Je bila pa tekma zanimiva in zanimiv teren. Danes sem bistveno bolje počutila kot v nedeljo na veleslalomu, kjer sem bila sedma. Za mano je soliden vikend,” je po prvih dveh nastopih v zgodovini svetovnega pokal v Kühtaiju povedala Tina Maze.

Nastopila je kot sedma in se v prvi vožnji med vsemi najbolj približala Mikaeli Shiffrin, slalomski olimpijski zmagovalki in svetovni prvakinji. Pri prvih dveh merjenjih časa je bila celo pred najboljšo slalomistko zadnjih sezon, za štiri in 15 stotink, v zadnjem strmejšem delu pa je izgubila tri desetinke in bila pred finalom povsem blizu Američanki. Z nekoliko višjo startno številko se jima je v boju za sam vrh pridružila še Šarka Strachova (+0,25).

Ostale tekmovalke so zaostale že precej več. Kanadčanka Marie Michele Gagnon je bila na četrtem mestu že pol sekunde za Shiffrinovo. Vodilni je najbolj ogrožala Slovakinja Veronika Velez Zuzulova, ki je bila pri drugem merjenju skoraj štiri desetinke hitrejša (-0,39), pa je napravila napako tik pred ciljem med zadnjimi od devetih vratc na zaključnem, najbolj strmem delu sicer dokaj lahkega slaloma, ter dobrih deset metrov pred ciljem obležala v snegu.

Na drugi progi, zahtevnejše postavljeni, je Holdenerjeva z drugim časom finala s šestega mesta napredovala tik pod vrh. Frida Hansdotter iz Švedske je zaostala za njo in na koncu za mesto zgrešila zmagovalne stopničke. Gagnonova ni prišla do cilja, nekdanja svetovna prvakinja Strachova pa je na progi, ki jo je postavil njen trener, v spodnjem delu pridobila skoraj štiri desetinke in se zavihtela na vrh.

Na startu četrtega slaloma sezone sta bili le še Mazejeva in Shiffrinova. Črnjanka je ves čas izgubljala v primerjavi s Čehinjo in na koncu zdrsnila na še vedno dobro šesto mesto, četudi je imela 18. čas finala. Z izjemno predstavo jo je, tako kot ostale, ugnala Shiffrinova, ki je svojo prvo slalomsko zmago v zimi dosegla z osmimi desetinkami prednosti pred vsemi in najhitrejšima časoma obeh voženj.

V seštevku discipline se je povzpela na četrto mesto, vodi pa Hansdotterjeva, ki ima 21 točk pred Mazejevo. Najboljša alpska smučarka v slovenski zgodovini je v skupnem seštevku povečala svojo prednost pred tokrat odsotno branilko velikega kristalnega globusa,Avstrijko Anno Fenninger povečala na 245 točk, Shiffrinova na tretjem mestu pa zaostaja 287 točk.

To je bila zadnja tekma pred novoletnim premorom, karavana smučark pa se bo ponovno zbrala 4. januarja, ko bo na Sljemenu nad Zagrebom slalom. “Bistveno težje se mi je pripraviti na tehnični disciplini, predvsem tu mislim na slalom, kot ostalim, ker edina tekmujem v vseh disciplinah. Za novo leto bomo trenirali. Do Zagreba je zdaj nekaj več časa, kot danes, saj je šlo tu zelo na tesno s časom in ga je bilo za pripravo malo,” je menila Mazejeva.

STA


Najbolj brano