Matjaž Kopitar ni več selektor slovenske izbrane vrste

Slovenska hokejska reprezentanca je po zadnji tekmi na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Ostravi ostala brez selektorja. Matjaž Kopitar, ki je moštvo vodil zadnjih pet let, je namreč po zmagi z Dansko z 1:0 odstopil s selektorskega položaja in poudaril, da ni možnosti, da bi si premislil.

Slovenska hokejska reprezentanca je po zadnji tekmi na 
svetovnem prvenstvu elitne skupine v Ostravi ostala brez 
selektorja. Foto: Hermej Gobec
Slovenska hokejska reprezentanca je po zadnji tekmi na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Ostravi ostala brez selektorja. Foto: Hermej Gobec

OSTRAVA > Kopitar je na tem SP s slovensko ekipo izpadel iz elitne skupine, potem ko je na sedmih tekmah Slovenija doživela šest porazov.

Slovenska hokejska reprezentanca je v zadnji tekmi svetovnega prvenstva elitne skupine na Češkem dosegla prvo zmago. V zadnjem, 7. krogu je v Ostravi premagala Dansko z 1:0 (1:0, 0:0, 0:0). Slovenija je že pred današnjo tekmo izpadla iz elitne konkurence in bo leta 2016 igrala na SP divizije I. Za Slovenijo je gol na zadnji tekmi na SP dosegel Žiga Pance v 10. minuti.

"Za prihodnost ne vem, kje je, za sebe pa vem in samo enkrat vam bom povedal. Jaz sem to zgodbo zaključil, povem samo enkrat, ne bo nobenih izjav. Moja zgodba s to reprezentanco je končana. Žal je v Sloveniji toliko negativcev, in če lahko živijo s tem, naj živijo. Jaz bom težko živel brez teh fantov, ker so dobri. Zaslužijo boljšo podporo, kot jo imajo," je po zmagi proti Danski slovenskim novinarjem na SP v Ostravi pojasnil zdaj že nekdanji selektor.

"Veliko je bilo lepega, nekaj pa tudi žalostnega. Pa tudi tukaj se hitro preštejejo ljudje, ki zlivajo gnoj in negativno vplivajo na vse skupaj," je še dejal Kopitar.

Z novico o odstopu je že pred tem seznanil tudi igralce, poudaril pa je tudi, da ni možnosti, da bi si premislil. O svoji hokejski prihodnosti pa za zdaj tudi še ni želel govoriti.

Odločitev o slovesu je sprejel med letošnjim prvenstvom, ni pa bila hipna. "Hotel sem končati že lani po Koreji, ki je bila zame velik uspeh. Tam sem videl, da je upanje, da igro nadgradimo. Tukaj je nismo nadgradili. Upal sem, da bi vsaj ostali v skupini. Žal nam ni uspelo in zdaj grem."

Zmaga na tekmi z Dansko je vendarle prinesla kanček vedrine v slovenski tabor; hokejisti so po tekmi poudarjali, da sicer tekmovalno nima velikega pomena, je pa dobro, da so prekinili niz tekem brez uspeha in prvenstvo končali z zmago. Te se za Slovenijo precej redke: odkar je v veljavi sedanji sistem s po dvema večjima skupinama, je sploh prva (v Stockholmu 2013 sta bili le dve točki za poraza po dodatnem delu igre), prva pa tudi po Bratislavi 2011 in uspehu proti Latviji v takratni skupini za obstanek.

Morda Kopitar ne bo edini, ki se bo poslovil. Namig v to smer je že dal tudi kapetan Tomaž Razingar ("Moj čas se počasi izteka, vas bom pa obvestil ob pravem času"), ki je sicer skušal po zadnji tekmi najti vzroke za nastope v Ostravi, ki so prinesli razočaranje. "Razočaranje je veliko, zavedali smo se, da je ekipa skoraj popolna, podobna tisti z olimpijskih iger. Žalost je prisotna, a se lahko pogledamo v ogledalo. Zbrali smo se 15. marca, dva meseca smo skupaj v tej prijetni ekipi, ni nikakršnega 'krega', seveda ni veselja, ko zgubljaš, a prepričan sem, da bo ta ekipa še vedno velika, kljub temu, da smo bili priča neuspehu v Ostravi," je dejal kapetan moštva.

Mitja Robar pa je izpostavil usodo slovenske izbrane vrste, ki je nenehno na robu med najvišjim in drugim kakovostnim razredom svetovnega hokeja: "Lani nam je na koncu uspelo, čeprav je kar nekaj igralcev manjkalo. A ta položaj gor - dol vendarle omogoča napredek za mlade. Zdaj gremo pač spet v drugo ligo, kjer pa smo ravno toliko boljši, da ne spadamo tja."

Slovenija, ki je na SP v sedmih tekmah dosegla devet golov, prav neučinkovitost pa so tako selektor kot igralci izpostavili kot enega glavnih krivcev za niz porazov pred zadnjo tekmo, bo zdaj morala iskati pot vrnitve med elito po že znanem scenariju. Tako kot že velikokrat po letu 2001, ko je prvič v zgodovini prišla do najmočnejše konkurence, je slovenska vrsta izpadala in se vračala. Naslednje leto Slovencev ne bo zraven, prvenstvo bo v Rusiji, lahko pa se vrnejo v letu 2017, ko bosta najboljše ekipe sveta skupaj gostili Francija in Nemčija. Za začetek pa bodo morali naslednje leto na SP divizije I pod vodstvom novega selektorja spet priti med elito.

STA


Najbolj brano