Matjaž Kek: Kar naj bo Ukrajina favorit

Slovenec na klopi Rijeke Matjaž Kek lahko med reprezentančnim premorom mirno uživa ob pogledu na lestvico hrvaškega prvenstva. Njegovo moštvo trdno drži prvo mesto s štirimi točkami prednosti pred zagrebškim Dinamom in še točko več pred splitskim Hajdukom. V prihodnjih dneh pa bo Kek močno stiskal pesti za slovensko izbrano vrsto.

Matjaž Kek Foto: Simon Maljevac
Matjaž Kek Foto: Simon Maljevac

REKA > “Zmaga na slovenski pogon? Ne, ne, to je zmaga celotnega moštva. Dolgo smo čakali, da pridemo do takšne situacije in sedaj lahko v tem uživamo. Tokrat so nam tudi navijači pomagali do novega uspeha. Osredotočeni moramo biti na svoje delo in skušati v nadaljevanju prvenstva še podaljšati to lepo serijo,” je po nedeljski domači zmagi proti Splitu z 2:1, ob kateri sta se z zadetkoma izkazala Slovenca v dresu Rijeke, Miral Samardžić in Roman Bezjak, domačim novinarjem razložil Matjaž Kek. Rijeka je v zadnjih tednih ugnala tudi zagrebški Dinamo in splitski Hajduk.

54-letni Štajerec se tudi v teh zmagoslavnih trenutkih ne prepušča evforiji, dokaj mirno pa pričakuje tudi obračuna dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Franciji med Ukrajino in Slovenijo.

> Se večkrat spomnite povratnega dvoboja proti Rusom v boju za nastop na mundialu v Južni Afriki, ki se je za Slovenijo razpletel sanjsko?

“V nogometu vedno obstajajo lepi in tudi bolj grenki spomini. Sam se osredotočam na lepe stvari in takšen je tudi moj način življenja. Sem del slovenske nogometne zgodbe in zelo sem ponosen, da sem bil udeležen pri enem od največjih uspehov slovenskega nogometa. Vodil sem nekatere fante, ki še vedno igrajo v izbrani vrsti in imajo lepo priložnost, da se od slovenskega dresa poslovijo na tako velikem tekmovanju.”

> Kaj lahko ljubitelji nogometa pričakujejo od tekem proti Ukrajini?

“Na takšnih tekmah se vse začne z ničle. Pretekli dosežki v kvalifikacijah so pozabljeni in ne igrajo nobene vloge. Selektor Srečko Katanec je odlično reagiral na celotno dogajanje okrog teh dveh tekem. Dobro je, da je Ukrajina favorit, saj je Slovenija znana, da je ravno favoritom večkrat prekrižala načrte. Razmišljati moramo o svoji kakovosti, ki jo vsekakor premoremo veliko.”

> Bo povratna tekma na domačem igrišču odločilna prednost za Slovenijo?

“Predvsem se nadejam, da bi odločitev o potniku na evropsko prvenstvo padla v Ljudskem vrtu, ki premore izjemno energijo in peklensko vzdušje. Pomembno je, da vsa država stopi skupaj. Vedno, ko je bila okrog reprezentance pozitivna klima, so bili tudi uspehi. V takšnem okolju lahko fantje iz sebe izvlečejo še dodatno energijo. Prevečkrat pozabljamo, da smo v teh kvalifikacijah najbolje igrali ravno proti Angliji in Švici. Iz tega moramo črpati samozavest.”

> So lahko dodaten razlog za optimistične napovedi odlične pretekle izkušnje z reprezentancami iz vzhodne Evrope?

“To so podatki in tradicija, ki se jih navijači pa tudi nogometaši včasih tudi preveč oklepajo. V dodatnih kvalifikacijah je vsaka reprezentanca premagljiva. Mogoče so nekatere reprezentance favoriti, a jim to ne prinaša nobene prednosti. Tekmi proti Ukrajini bosta nedvomno težki, za dodatno specifiko pa bo poskrbel tudi zgoščen razpored. Pomembna bosta regeneracija in širina kadra. V reprezentanci imamo fante, ki igrajo v močnih tujih klubih in so vajeni pritiska. Na povratni tekmi v Ljudskem vrtu se lahko zgodi marsikaj in zame sploh ne bi bila posebna senzacija, če bi napredovala Slovenija.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano