Massi: Tako težke psihološke bitke pa še ne

Do konca svetovnega pokala alpskih smučark je še šest tekem. Pred sklepnim dejanjem sezone v Meribelu v Savojskih Alpah se bo karavana odpravila še na skrajni sever celine v švedski Are, kjer bosta veleslalom in slalom. Tina Maze se bo na sever Evrope odpravila kot vodilna v skupnem seštevku.

Vodja Tinine ekipe ne pričakuje, da bo prihodnji konec tedna kaj lažje. Foto: Igor Mušič
Vodja Tinine ekipe ne pričakuje, da bo prihodnji konec tedna kaj lažje. Foto: Igor Mušič

GARMISCH-PARTENKIRCHEN > Osrednjo vlogo v skandinavskem boju za najboljše izhodišče pred sklepnim bojem za končno razvrstitev v svetovnem pokalu bo imela slovenska šampionka, ki bo seveda skušala ubraniti prednost 44 točk pred avstrijsko izzivalko Anno Fenninger v boju za veliki kristalni globus.

Nedeljski superveleslalom je Mazejeva končala na drugem mestu pred Fenningerjevo, ki je bila tretja, zmagala je Američanka Lindsey Vonn. Mazejeva je po svetovnem prvenstvu, kjer je osvojila dve zlati in srebrno kolajno, na prvih dveh tekmah v Mariboru odstopila, na naslednji treh tekmah pa je stopila na stopničke, a je bila vsakič od Slovenke boljša Fenningerjeva.

Razlika med tekmovalkama se je v soboto zmanjšala na 24 točk. Pritiski so strašansko veliki. Odločajo najmanjše malenkosti. Kako veliki pritiski spremljajo boj za zmagoslavje v skupnem seštevku, je po tekmah v Garmisch-Partenkirchnu, kjer sta bila na sporedu smuk in superveleslalom, opisal vodja Team to aMaze Andrea Massi, arhitekt uspehov najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov Tine Maze.

"Potem ko je bila Tina trikrat za Anno Fenninger, tako težke psihološke bitke, kot je bila v nedeljo, še ni bilo. Veliko spoštovanje do Tine, dokazala je neverjetno hladnokrvnost, smučala je dobro, Vonnova je smučala boljše, a smo še spredaj in smo malo nadoknadili zaostanek," je dejal Massi.

"V soboto smo preboleli ta udarec in bili zelo osredotočeni na ogledu za superveleslalom. Ogled proge je bil dober in že takrat sem bil zelo pozitiven. Valerio Ghirardi (trener Tine Maze, op. STA) je postavil progo, vsekakor se je zelo potrudil, a za Tino je težko postaviti progo, prav tako proti njej, kajti nikoli nima le enega odgovora. Vsaka tekma je drugačna, vsaka sezona je drugačna, dobili smo tri velike udarce, pritisk se je znova napolnil. Fenningerjeva je bila na zadnjih treh tekmah spredaj, trikrat smo prejeli knockout, in logično, da smo bili pod pritiskom, a dober pokazatelj je, da je Tina zdržala. To je tudi za Tino nova dimenzija, spet sem zelo pozitivno šokiran, spet me preseneča, spet je naredila en korak naprej," je dejal Massi.

Vodja Tinine ekipe ne pričakuje, da bo prihodnji konec tedna kaj lažje: "Isto bo, fokus mora biti isti, je pa sigurno pozitivno. Takoj odhajamo naprej na novo tekmo, tako da moramo razmišljati o njej. Milka nam je organizirala let, ob tej priliki se ji zato zahvaljujem. Prvič imamo tako neposredno podporo od enega sponzorja, kar mi pomeni veliko. Na Švedsko bo šla skoraj cela ekipa, žrtvujemo serviserja smuči Andrea Vianella, ker za vso opremo ne bo prostora v letalu."

STA


Najbolj brano