Massi: Ne iščemo rekordov

Vodja ekipe Tine Maze in življenjski sopotnik najboljše slovenske smučarke Andrea Massi je dejal, da je po slalomu na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku prišel potrt s proge, potolažil pa ga je legendarni slovenski alpski smučar Bojan Križaj, ki je dejal, da je Mazejeva fenomenalna tekmovalka.

Andrea Massi Foto: STA
Andrea Massi Foto: STA

BEAVER CREEK > “Prišel sem potrt s slalomske tekme in me je Bojan Križaj potolažil, ker je rekel, da je Tina fenomenalna tekmovalka. In je, pri skoraj 32 letih je naredila take izide in bila v vrhu do zadnjega. Bila je sicer osma na slalomu, ni šlo več, težave pa smo imeli že po kombinaciji. Živčni sistem trpi, hitre discipline tekmovalca zdelajo,” je dejal Andrea Massi.

Večina tekmovalk, ki se je s Tino Maze merila prvi in v začetku drugega tedna SP v hitrih disciplinah in kombinaciji, je bila s soboto že doma, vključno z Anno Fenninger, ki je tudi osvojila po dve zlati in srebrno medaljo. V slalomu je prva sedmerica slalomskih specialistk, nekatere nastopajo tudi v veleslalomu.

“Hitre discipline zelo obremenijo živčni sistem”

“Ne iščemo izgovorov. Vemo, da smo prikrajšani v slalomu, kot smo bili že tudi v veleslalomu. Hitre discipline zelo obremenijo živčni sistem. Glava naredi svoje in četudi telo še dovoljuje napore, ne gre več. Tina Maze je bila edina v pogonu od začetka do konca SP. Pri tej stvari je resnično fenomenalna. Toda če bi imela danes še dovolj čustvenih energij, bi bila na zmagovalnih stopničkah tudi danes,” je v soboto dejal Massi.

Tina Maze je od leta 2009 na velikih tekmovanjih osvojila štiri olimpijske medalje, po dve zlati in srebrni, ter štiri zlate in pet srebrnih medalj na svetovnih prvenstvih. “Postala je povsem drugačna, kot je bila nekoč, ko ni bila v samostojni ekipi. Skorajda bi lahko rekel, da je stroj za medalje. 'Najslabše' odličje je bilo srebrno,” je dejal Massi in o primerjavi med dvema zlatima lani na OI v Rusiji in letošnjim SP v ZDA zatrdil: “Primerjave s Sočijem ni. Danes je bilo, denimo, zelo toplo, tu je visoka nadmorska višina. Poleg tega je bila še osemurna časovna razlika. Oba fanta, trener Valerio Ghirardi in serviser Andrea Vianello, ter fizioterapevtka Nežka Poljanšek, vsi smo zelo utrujeni.”

“Tudi rekordov ne iščemo, kot jih je Lindsey Vonn v tej zimi v številu zmag v svetovnem pokalu”

Mazejeva je tik pred SP zbolela za gripo, med SP pa jo je začelo boleti še desno koleno. “Prvič v karieri je bila bolna in malo poškodovana. Toda pokazala je, iz kašnega kova je. V superveleslalomu je bila druga, v smuku zmagala, prav tako v kombinaciji, kjer se je borila, podobno kot v veleslalomu, kjer je bila peta. Nimam besed, nimam ji česa očitati. Nekoč je bila zelo čustvena, ni znala tega kontrolirati. Toda ni robot in tudi zdaj živi s čustvi, kar včasih koga zmoti. Ni je dobro preveč spreminjati.”

Slalom je edina disciplina, v kateri na velikih tekmovanjih ni osvojila medalje. “Danes si je zelo želela odličje, toda ni šlo. Tudi rekordov ne iščemo, kot jih je Lindsey Vonn v tej zimi v številu zmag v svetovnem pokalu. Zame je to SP in nastop Mazejeve en sam velik rekord in se ne 'sekiram', če ni bilo petih medalj. Prvenstvo je izjemno.”

Naslednje prizorišče svetovnega pokala je Maribor. “Še ena 'vrtoglavica', iščemo terene za treninge. Ker ima Ghirardi neodložljive obveznosti v torek, bom moral sam pripravljati progo. Nič, bomo naredili še to, in verjetno v tujini. V polemike, zakaj ne pri nas, pa se ne bom več spuščal,” je končal Massi.

STA


Najbolj brano