Martin Otoničar bo eden od slovenskih adutov na SP v kolesarstvu

Primorsko zastopstvo na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu je manjše kot pretekla leta. V elitni kategoriji ga po daljšem času sploh ne bo, v Dohi pa bo tako pod drobnogledom mlajši član Martin Otoničar.

Martin Otoničar bo na svetovnem prvenstvu poskušal razviti 
svojo moč v ciljnem sprintu. Foto: Aleš Sorta
Martin Otoničar bo na svetovnem prvenstvu poskušal razviti svojo moč v ciljnem sprintu. Foto: Aleš Sorta

DOHA > Če bo ajdovska olimpijka Polona Batagelj v soboto na ravninski trasi poskušala izboljšati najboljšo svojo in slovensko uvrstitev v ženski konkurenci, 44. mesto iz Köbenhavna leta 2011, in novogoriška mladinka Katja Kerpan v svojem krstnem nastopu na svetovnem prvenstvu (SP) vpija nove izkušnje v katarski prestolnici, pa je za Martina Otoničarja iz Pivke svetovno prvenstvo tekma sezone, nemara celo štiriletnega ciklusa v kategoriji mlajših članov, ki ga bo zaokrožil v Dohi. “Rezultatske napovedi želim zadržati zase, a cilji so visoki, motivacija prav tako,” je povedal kolesar iz Selc pri Pivki.

Včeraj so podelili kompleta odličij v vožnji na čas pri mlajših članih in mladinkah. V konkurenci mlajših članov je bil Izidor Penko tako kot na evropskem prvenstvu soliden. Tudi uvrstitev je bila z 22. mestom podobna. Za zmagovalcem Nemcem Marcom Mathisom je zaostal dve minuti in deset sekund. Še mesto bolje se je odrezala Izidorjeva sestra Karin Penko, ki je bila v kronometru 21. Novogoričanka Katja Kerpan je z zaostankom dve minuti in deset sekund za najhitrejšo Nizozemko Karlijn Swinkels osvojila 34. mesto med 40 kolesarkami. Danes se bodo za odličja potegovale ženske, kjer Slovenija ne bo imela svoje predstavnice, in mladinci, kjer bo prvi adut desetouvrščeni z zadnjega evropskega prvenstva Nik Čemažar.

Otoničar je vrstnik Mateja Mohoriča, ki se je v letih 2012 in 2013 okronal z naslovoma svetovnega prvaka med mladinci in mlajšimi člani. Pri prvi zlati medalji se je v vlogi pomočnika izkazal tudi Otoničar, ki je leto prej s 14. mestom v mladinski konkurenci dosegel svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Tako kot pred petimi leti v Köbenhavnu bo tudi četrtkova cestna preizkušnja v Dohi kot nalašč za ciljni sprint glavnine. To pa je kolesarska prvina, v kateri se 22-letni Pivčan najbolje znajde. Če se bo zgodil pričakovani razvoj dogodkov in ga bodo noge dobro nesle, naj bi bil prav Otoničar ob Gašperju Kastrašniku ena od dveh sprinterskih opcij selektorja Martina Hvastije v petčlanskem slovenskem zastopstvu v kategoriji do 23 let.

“Obeta se tehnično zelo zahtevna dirka. Veliko bo pospeševanj, tudi vetra, zato bo treba biti vseskozi pozoren oziroma voziti v ospredju in si med seboj pomagati ter po možnosti sestaviti sprinterski vlak. Kdor bo močnejši, bo potem tudi krojil razplet dirke, v kateri predvidevam ciljni sprint velike skupine. Upam, da bo tudi sreča naš zaveznik,” je povedal Otoničar, ki se je kolesarsko izoblikoval v novogoriškem klubu pod taktirko mladinskega selektorja Andreja Cimpriča. Prehod v kategorijo mlajših članov in tekmovalno obdobje pri ljubljanski Radenski sta prinesla nekaj veselja, a tudi nemalo razočaranja. Huda prometna nesreča, ki jo je doživel sredi pretekle sezone, je pomenila svojevrstno prelomnico.

Otoničar je v novih okoliščinah letos pristal v italijanskem amaterskem klubu iz Brescie, kjer je vozil daleč od oči slovenske kolesarske javnosti. ”Osredotočil sem se nase in na kolo ter na sleherni dirki dal vse od sebe za moštveni uspeh. Zadnja dva meseca sem imel v glavi le svetovno prvenstvo, kjer želim opozoriti nase in si po možnosti tudi izboljšati izhodišče pri iskanju novega kluba,” je povedal Otoničar.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano