Mariborski nogometaši v ligi prvakov

Nogometaši Maribora so se uvrstili v skupinski del lige prvakov. Na povratni tekmi 4. kroga kvalifikacij so v Glasgowu premagali Celtic z 1:0 (0:0). Prva tekma se je v Ljudskem vrtu končala z 1:1.

Trener Ante Šimundža Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Trener Ante Šimundža Foto: Tomaž Primožič/Fpa

GLASGOW > Mariborčani so še tretjič zaporedoma imeli priložnost ponoviti sezono 1999/2000, ko so zaigrali v skupinskem delu lige prvakov. In v tretje je šlo. Škotski prvak Celtic, nekdaj izjemno ugledno ime v svetu nogometa, tudi že evropski prvak, je bil ovira, ki jo je slovenski prvak preskočil tudi po zaslugi zadetka Marcosa Tavaresa, ki je sebe in soigralce popeljal v raj nogometa. In tudi milijonov evrov. Štajerci bodo tekmece za uvodni del lige prvakov dobili v četrtek ob 17.45 v Monaku.

"To je velik uspeh, za vse nas. Za klub, za navijače, za mesto Maribor, za celotno Slovenijo. Trdo smo delali za ta korak, nocojšnja zmaga pomeni uresničitev želja in je nagrada za ves trud vseh v klubu. Ter najlepše darilo za naše navijače, ki nam vedno stojijo ob strani. Velike čestitke ekipi za veliko predstavo! Pričakovali smo takšen Celtic. Vedeli smo, da bodo začeli previdneje in skušali skozi tekmo dvigniti ritem. Celtic Park je zahtevno gostovanje za vsako ekipo, navijači ustvarjajo pritisk, zato sem verjel, da bodo morali po zmago. Temeljito smo se pripravili na tekmo. Celticu ne ustreza ekipa, ki goji kombinatorno igro. Vršič, Tavares, Ibraimi so oddelali fazo obrambe in bili nevarni v napadalnih akcijah. Namen smo dosegli, ohranjali smo posest žoge in tako prišli do cilja," je po tekmi za mariborsko spletno stran povedal Šimundža.

Trener Ante Šimundža je malce presenetil z začetno postavo, saj je na klopi pustil v zadnjem času bržčas najbolj razpoloženega igralca Damjana Boharja, v napadu je zaupal Tavaresu in Jean-Philippu Mendyju, Aleš Mertelj pa je v zvezni vrsti zasedel mesto Amirja Derviševića.

A spremembe so očitno kar dobro vplivale na igro gostov. V primerjavi s prvo tekmo je malo izkušenejša mariborska zasedba v prvem polčasu pustila dober vtis in bila celo nevarnejša od zadržanih domačinov. Ti so sicer že v peti minuti prvič zagrozili, ko je Marko Šuler v zadnjem trenutku žogo odbil v kot in rešil skoraj zanesljiv zadetek Celtica.

Poleg nogometašev Maribora, ki so sinoči na Celtic Parku v Glasgowu z 1:0 ugnali domačine in si prvič po sezoni 1999/2000 izborili nastopanje v skupinskem delu lige prvakov, so se v elitno evropsko klubsko tekmovanje uvrstili še Porto, Apoel iz Nikozije, Bate Borisov in Zenit in St. Peterburga. Žreb lige prvakov bo v četrtek ob 17.45.

Deset minut pozneje je nase prvič opozoril razigrani Agim Ibraimi, ko je z več kot 20 metrov žogo poslal malo mimo cilja. Na drugi strani je po kotu Virgil van Dijak s strelom z glavo za malo zgrešil vrata gostov. V 29. minuti so imeli Štajerci izjemno priložnost za vodstvo, ko je Mitja Viler v kazenskem prostoru lepo prišel do strela, a s slabšo desno nogo, Craig Gordon je žogo odbil v Tavaresa, a se je od njega spet odbila v naročje škotskega vratarja, ki je malce pozneje ustavil še Mertljev poskus.

V uvodu drugega polčasa so domači znova pritisnili, nekajkrat prišli do obetavnih akcij, a je ostalo pri 0:0, tudi po zaslugi zbranih reakcij Jasmina Handanovića. V 56. minuti so domači zatresli prečko, natančneje Callum McGregor, ki mu za razliko od prve tekme tokrat ni uspelo zadeti s približno sedmih metrov.

V 66. minuti pa so imeli tudi Mariborčani izjemno priložnost, ko je Dare Vršič prodrl v kazenski prostor in streljal z leve strani, Gordon pa je bil na mestu. Tako želeni in nujni zadetek pa so Mariborčani dosegli v 75. minuti, ko se je žoga v kazenskem prostoru in po slabem izbijanju domačih z malce sreče znašla pri Tavaresu, ta pa jo je "iz prve" poslal v mrežo. V 77. minuti je pred Gordona prišel še Mendy, a je bil Celticov čuvaj mreže zmagovalec.

V 80. minuti so gostitelji zapravili veliko priložnost za izenačenje, ko je po kotu z glavo za malo zgrešil Efe Ambrose. V 88. minuti je imel Tavares "zaključno žogo", a jo je iz kazenskega prostora nekoliko sebično poslal čez gol. Toda to ni bilo usodno, mariborski nogometaši so znali zadržati prednost in poskrbeti za nov praznik med ljubitelji nogometa v Sloveniji, posebej na Štajerskem.

Stadion Celtic Park, gledalcev 57.000, sodniki: Kassai, Ring, Toth, Kispal, Bognar in Fabian (vsi Madžarska).

Strelec: 0:1 Tavares (75.).

Celtic: Gordon, Ambrose, Lustig (od 72. Boerrigter), van Dijk, Izaguirre, Kayal (od 46. Commons), Mulgrew, Johansen, McGregor, Stokes, Berget (od 66. Matthews).

Maribor: Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Vršič (od 83. Bohar), Mertelj, Filipović, Ibraimi, Tavares (od 90. Dervišević), Mendy.

Rumeni kartoni: Commons, van Dijk, Boerrigter; Šuler, Rajčević, Stojanović, Tavares.

Rdeči karton: /.

STA


Najbolj brano