Mariborčanke najboljše

V soboto se je z zmagoslavjem mariborske NKBM Branik končal slovenski ženski odbojkarski pokal, novogoriška članica srebrnega Calcita Tina Grudina pa je bila najboljša blokerka zaključnega turnirja v Kranju.

Odbojkarice Calcita s Primorko Tino Grudina (2) na poti do 
naslova niso uspele ustaviti rdečih Mariborčank.  Foto: Aleš Kalan
Odbojkarice Calcita s Primorko Tino Grudina (2) na poti do naslova niso uspele ustaviti rdečih Mariborčank.  Foto: Aleš Kalan

KRANJ > V središču Gorenjske se je včeraj pozno zvečer, po oddaji naših besedil v tisk, končal tudi moški odbojkarski pokal. Prvič v zgodovini samostojne Slovenije se je zgodilo, da primorska klubska odbojka ni bila zastopana ne v ženski ne v moški konkurenci. Z udeležbo devetih odbojkarjev v drugih klubih je bila solidno zastopana vsaj primorska odbojkarska šola.

Odbojkarice mariborske NKBM so v soboto po dve uri in pol dolgem maratonu le ubranile pokalno lovoriko. Mimogrede - zadnja koprska je stara 20 let, zadnja novogoriška pa osem. Mariborčanke so v formo prišle ob pravem času, potem ko je pozimi boljše rezultate sicer nanizal tokratni poraženec, ljubljanski Calcit. Novim - starim prvakinjam je pomagala tudi nekdanja članica zlate generacije novogoriške odbojke, pokalna zmagovalka iz leta 2009, organizatorka Aleksandra Milosavljević, ki so jo to sezono pestile zdravstvene težave. Štajerska zmaga s 3:2 (po nizih 21-21,23,-27, 7) je imela lepo število dramatičnih zasukov, neustavljiva pa je bila najboljša napadalka turnirja Iza Mlakar. Dodano vrednost je pri zmagovalkah dala tudi na servisu izvrstna organizatorka Sara Najdič - nosilka prve turnirske nagrade za svoj igralni položaj. Pri Calcitu je izstopala novogoriška blokerka Tina Grudina s kar 17 točkami. Dobila je tudi priznanje za najboljšo blokerko turnirja. Na položaju libera je njena someščanka Maja Pahor naredila dve napaki, Koprčanka Kaja Turk pa ni dobila priložnosti.

“V letošnji sezoni se ves čas ponavlja ista zgodba. V mnogih elementih odbojkarske igre smo boljše od Mariborčank, na koncu pa nam vedno kaj zmanjka. To pomanjkljivost moramo odpraviti, da osvojimo vsaj naslov državnih prvakinj. Sicer smo na obeh straneh prikazale dobro odbojko, ki je prava popotnica za čas, ko se bo odločalo o naslovu državnih prvakinj,” je po finalu povedala najboljša Primorka na turnirju,Tina Grudina.

Na poti do finala oba favorita nista imela resnega dela. Mariborčanke so v treh nizih odpravile Ljubljano, Calcit pa je enako ekspresno izločil Formis iz Hoč. Pri Ljubljančankah je Kanalka Nuša Ferlinc dosegla sedem točk, zaigrala pa je tudi koprska organizatorka Petra Flego. Druga Koprčanka Natali Pavić ni stopila na parket. Pri Calcitu je v polfinalu Tina Grudina dosegla devet točk, Maja Pahor pa je naredila eno napako.

Moški brez presenečenja

Na moškem delu turnirja v Kranju so v soboto odigrali polfinalna dvoboja. Presenečenj ni bilo. Branilci lovorike, odbojkarji kamniškega Calcita, so s 3:1 premagali domači Triglav, državni prvak, ljubljanski ACH Volley, pa je bil kar s 3:0 boljši od novomeške Krke.

Pri Kranjčanih je solidno igral nekdanji odbojkar Prvačine in Salonita Janko Bregant (12 točk), pri Calcitu pa Primorca Jure Okroglič (poškodba) in Jani Konjedic (drugi organizator) nista dobila priložnosti. Za ACH Volley je brez napake tekmo odigral prvi libero, Kanalec Jani Kovačič, pri Krki pa je osem točk dosegel nekdanji igralec Prvačine Miha Bregar. STA, IM


Najbolj brano