Mariborčani lovijo še eno senzacijo

Maribor je v uvodnih dveh krogih skupinskega dela lige prvakov zabeležil dva remija, tretji bi sodil v kategorijo senzacij. Chelsea je vendarle poglavje zase, tako kot je Jose Mourinho.

Brazilec Oscar (v modrem dresu levo)  je  v soboto zatresel mrežo v angleškem prvenstvu Foto: © Eddie Keogh / Reuters
Brazilec Oscar (v modrem dresu levo) je v soboto zatresel mrežo v angleškem prvenstvu Foto: © Eddie Keogh / Reuters

LONDON >Pri trenerju Chelseaja ni tretje poti: nogometni privrženci ga obožujejo ali sovražijo, podobna ugotovitev pa velja za stanovske kolege. Še najbolj priljubljen je pri novinarjih. Lovorike pričajo o tem, da je mojster svojega poklica, retorične figure pa ga uvrščajo na sam vrh zaželenih sogovornikov. Blestel je tudi pred tekmo z Mariborom. Chelsea je premagal Crystal Palace brez svojega najboljšega strelca Diega Coste, ki je poškodovan in ga ne bo niti drevi v kadru modrih. ”Izčrpali sta ga veliki tekmi s Slovaško in Luksemburgom. Sredi novembra bo gotovo spet v pravi formi, da bo lahko pomagal španski reprezentanci,” je tudi tokrat postregel s pomenljivim sporočilom Jose Mourinho, ki se je ozrl na drevišnji dvoboj lige prvakov.

V senci dvobojev v nogometni ligi prvakov bodo jutri na sporedu prve tri četrtfinalne tekme slovenskega pokala. V Novi Gorici bo na vrsti že tretji primorski derbi v letošnji sezoni. Branilci lovorike bodo gostili Luko Koper, obe ekipi pa gresta v dvoboj z zmagovito prvenstveno popotnico. Preostala para sta Zavrč : Celje in Domžale : Olimpija.

“O Mariboru vse najboljše. Mogoče je večina res pričakovala, da Maribor do tega trenutka ne bo imel še nobene točke, a ni tako. Točko proti Schalkeju so si zaslužili, proti Sportingu pa priborili. Ne nazadnje smo bili proti Schalkeju enako uspešni kot Maribor. Le da so Mariborčani z njimi remizirali na tujem, mi pa doma. Njihovo igro sem v zadnjih petnajstih dneh, ko je nastopil klubski premor zaradi reprezentančnih akcij, natančno preučil. Potrebujemo zmago,” je pojasnil Mourinho. Napadalno vlogo trenerskega posebneža je prevzel športni direktor Maribora Zlatko Zahović, ki mu sicer iskrivi odgovori, v katerih se skrivajo puščice, naperjene proti tekmecu, niso tuji. “Imava drugačno nogometno poreklo. Takrat, ko sem že zabijal v ligi prvakov, je bil on še prevajalec, tako da se težko primerjava. Nimam pa njegovih trenerskih kapacitet,” je pojasnil Mariborov športni direktor, ki je po porazu s Celjem stopil pred novinarje. Motivacijski prijemi pred Chelseajem verjetno niso potrebni, a Zahović vendarle noče ničesar prepustiti naključju. Vsak njegov vidnejši nastop v javnosti ima svoj namen. Tako je bilo tudi tokrat.

In kaj bo prineslo oziroma preneslo igrišče? Chelsea v letošnji sezoni ne goji tipičnega nogometa Joseja Mourinha. Veliko je posesti žoge, še zlasti proti šibkejšim ekipam, ki se krčevito branijo. Maribor obrambnih okopov nima v svojem genskem zapisu, a prav veliko izbire ni. Cesc Fabregas, Eden Hazard, Oscar in soigralci bodo le stežka pustili Mariboru do zraka oziroma žoge. Drugo vprašanje je, kako zabiti zadetek obrambi modrih na čelu z vratarjem Thibautom Courtoisom. Schalke pa je vendarle pokazal, da ni nemogoče. Domača generalka vijoličastih, ki so jo opravili s Celjani, ni uspela, a takšno je že pravilo slovenskih državnih prvakov na letošnji evropski poti, kjer še niso izgubili tekme na gostovanju. Niz bo drevi bržkone prekinjen, a tako smo napovedali že nekajkrat pred evropskimi spopadi Mariborčanov. In se zmotili.

V drugi tekmi skupine G bo Schalke z novim trenerjem Robertom di Matteom, ki je pred dvema letoma prav s Chelseajem osvojil ligo prvakov, gostil lizbonski Sporting. ALEŠ SORTA


Najbolj brano