Maribor drevi v Lizboni pri Sportingu

Nogometaši Maribora bodo drevi v Lizboni proti Sportingu morda odigrali odločilno tekmo za spomladansko nadaljevanje v Evropi. Bodisi v ligi prvakov bodisi v evropski ligi.

 Kapetan Marcos Tavares (v vijoličastem dresu v ospredju) bo drevi eden glavnih mariborskih adutov v Lizboni
Kapetan Marcos Tavares (v vijoličastem dresu v ospredju) bo drevi eden glavnih mariborskih adutov v Lizboni  

NOVA GORICA > Chelsea 8 točk, Schalke 5, Sporting 4, Maribor 3. Takšen je vrstni red po štirih krogih v skupini G lige prvakov. Zanimivo bo na obeh drevišnjih tekmah, tudi v Gelsenkirchnu, kjer bo Schalke gostil Chelsea. Položaj bi se utegnil pred zadnjim krogom razjasniti ali pa še bolj zaplesti. Mariborčani, ki so že presegli pričakovanja, bodo v Lizboni lovili pozitivni izid, kar bi bil tudi remi. S točko bi še ostali v igri za tretje mesto in spomladansko nadaljevanje v evropski ligi. Morda tudi za drugo, preboj v izločilne boje lige prvakov pa bi že bila prvovrstna senzacija.

Koliko neznank bo ostalo pred zadnjim krogom skupinskega dela, bo odvisno tudi od razpleta dvoboja v Gelsenkirchnu. Trener Schalkeja Roberto di Matteo bo poskušal prekrižati načrte londonskemu klubu, ki ga je leta 2012 popeljal do naslova v ligi prvakov. Za Mariborčane so ta čas izračuni brezpredmetni, o njih bodo razmišljali po drevišnji tekmi na stadionu Jose Alvalade, kjer bo slovenske državne prvake po napovedih pričakalo peklensko navijaško ozračje in nabrušen gostitelj, ki se je z zmago proti Schalkeju v četrtem krogu vrnil v igro za evropsko pomlad. Na dosegu roke je tudi drugo mesto.

Glavni sodnik na dvoboju Sportinga in Maribora bo Škot Craig Thompson, drevi pa bo v akciji tudi slovenska sodniška ekipa na čelu s Tolmincem Matejem Jugom, ki bo delil pravico na obračunu Paris Saint-Germaina in Ajaxa.

Pretekli vikend je imel Sporting strelske vaje, a v pokalu in z rezervno postavo. S petimi zadetki je napolnil mrežo tretjeligaša Espinho. Le za odtenek manj učinkoviti so bili Mariborčani, ki so v prvenstvu ugnali Koprčane s 4:0. Trener Ante Šimundža je preizkusil praktično vse adute, tudi reprezentante Petra Stojanovića, Damjana Boharja, Željka Filipovića in Agima Ibraimija. Manjkal je le kaznovani Luka Zahović. Vijoličasti junak prvega obračuna s Sportingom v Ljudskem vrtu zaradi kazni ne sme igrati v domačem prvenstvu, zato pa bi bil drevi lahko spet v vlogi džokerja mariborske zasedbe.

Šimundža gotovo pripravlja še kakšno presenečenje, s katerim se bo lotil gostiteljev, ki so na prvi medsebojni tekmi pokazali tehnično podkovanost, a tudi ranljivost v obrambnih zadolžitvah. V kakšni formi so posamezniki po tekmovalnem premoru zaradi reprezentančne akcije, je težko reči. Gotovo je, da so se osvežili - nekoliko načet je le Mitja Viler - in si spet zaželeli nogometa. Zdi se, da se je tudi nabor razpoložljivih mariborskih adutov razširil. Kaj to pomeni v kontekstu ene tekme, je težko reči. Če gre soditi po prvem dvoboju, v katerem so se priložnosti in streli vrstili kot po tekočem traku, gre spet pričakovati razburljiv obračun, s še bolj izraženim pritiskom gostiteljev. Ključno je torej, kakšen bo razvoj dogodkov na začetku. Dlje ko bodo Mariborčani zdržali, več manevrskega prostora bodo imeli v nasprotnih napadih.

“Že proti Chelseaju smo odigrali zelo dobro, nasploh nam v ligi prvakov uspevajo zares fantastične stvari. Zavedam se, da nas v Lizboni čaka zelo težka naloga, ampak pomembno je, da zdaj vsi vedo, kdo je Maribor,” je pojasnil izraelski nogometaš v dresu Maribora Sinteyahu Sallalich. ALEŠ SORTA


Najbolj brano