Maribor dobil dvojno nagrado

Štajerci so si s prebojem med 32 najboljših evropskih klubov prvič v zgodovini zagotovili nastop tudi v mladinski ligi prvakov, ki letos doživlja svojo drugo sezono. Naslov z lanske premierne izvedbe brani FC Barcelona.

Utrinek s spomladanskega finala v švicarskem Nyonu, kjer so Barcelonini upi s 3:0 nadigrali Benficine
Utrinek s spomladanskega finala v švicarskem Nyonu, kjer so Barcelonini upi s 3:0 nadigrali Benficine 

MARIBOR > Evropska nogometna zveza (Uefa) je mladinsko ligo prvakov z imenom UEFA Youth League prvič izpeljala v minuli sezoni. Poskus se je dobro izšel. Prvi strelec in igralec zmagovalne Barcelone Munir El Haddadi je letos že član udarne zasedbe katalonskega velikana. Udeleženci tekmovanja so mladinske ekipe do 19 let vseh 32 klubov, ki se prebijejo v člansko ligo prvakov, ne glede na uvrstitve v nacionalnih prvenstvih.

Doma sploh niso prvi

Mladinska ekipa Maribora je v lanski sezoni domače prvenstvo končala na drugem mestu in le za dve oziroma štiri točke prehitela Koper in Gorico. Mariborčani niso bili niti pokalni prvaki, saj so v velikem finalu klonili proti Koprčanom. Tudi letos vijoličastim mladincem ne kaže dobro. Po šestih odigranih tekmah so šele na desetem mestu slovenskega prvenstva. A za preboj v ligo prvakov ti rezultati ne štejejo. Pomemben je samo dosežek članskega moštva. Tudi letos je sistem enak.

Tekme so praviloma istega popoldneva kot dvoboji članskih ekip, saj je vse podrejeno cilju, da sta tudi mladinska tekmeca navzoča na osrednji večerni tekmi članov. Prizorišča klubi izberejo sami. Nekateri srečanja gostijo v drugih bližnjih večjih mestih, največja moštva pa kar v lastnih sodobnih trening centrih. Uefa dopušča, da so tekme na sporedu tudi ob četrtkih popoldan. V Mariboru so se odločili, da bodo mladinske ekipe Sportinga, Schalkeja in Chelseaja gostili v Lendavi. “Imajo odlično infrastrukturo in izkušnje z organizacijo takšnih tekem, saj so pred dvema letoma gostili skupino za evropsko prvenstvo mladih do 17 let,” sporočajo pri vijoličnih, ki bodo prvo tekmo odigrali v sredo ob 13.30 proti lizbonskemu Sportingu.

“Priložnost bomo ponudili doma vzgojenim igralcem. Ekipe ne bomo veliko spreminjali, fantje si nastop na teh tekmah zaslužijo. Pripeljali smo nekaj okrepitev, ki nam bodo pomagale k uresničitvi ciljev. Po dogovoru z našo B-ekipo bo nekaj igralcev nastopilo za mladinsko ekipo,” pravi trener ekipe in nekdanji slovenski reprezentant Damjan Gajser.

Barcelona brani naslov

V lanskoletni prvi izvedbi so se v finalu zmage veselili igralci Barcelone, ki so s 3:0 ugnali portugalsko Benfico. Ta je v polfinalu kar s 4:0 izločila Real Madrid, Katalonci pa so z 1:0 ugnali letošnjega nasprotnika Mariborčanov, nemški Schalke. Prvi zvezdnik tekmovanja je bil Barcelonin El Haddadi, ki je bil z enajstimi zadetki daleč najboljši strelec, s petimi podajami pa tudi prvi po številu asistenc. Za Milan sta pod taktirko Filippa Inzaghija zaigrala tudi dva Slovenca, Žan Benedičič in Koprčan Maks Barišič, ki je dosegel zadetek ob porazu z Barcelono 2:6.

Iz osmih skupin s po štirimi ekipami se v osmino finala prebijeta prvi in drugouvrščeni, tekmovanje na izpadanje se z zgolj eno tekmo v vsakem paru nadaljuje do finala. V nasprotju s člansko različico lige prvakov se v mladinski obe polfinalni ter finalna tekma odvijajo na istem prizorišču, in sicer v švicarskem Nyonu, kjer ima sedež Uefa. Drugi mladinski evropski klubski prvak si bo krono nadel 27. aprila 2015.

PETER MARAŽ


Najbolj brano