Marc Marquez je že svetovni prvak

Španec Marc Marquez (Honda) je bil najhitrejši v kategoriji motoGP na dirki za svetovno prvenstvo v motociklizmu na veliki nagradi Japonske in si je s tem že zagotovil naslov svetovnega prvaka, tretjega doslej. Na dirkališču Motegi je izkoristil padca svojih najhujših tekmecev iz ekipe Yamaha Italijana Valentina Rossija in Španca Jorgeja Lorenza.

Marc Marquez Foto: Wikipedia/Mohan
Marc Marquez Foto: Wikipedia/Mohan

MOTEGI > Marc Marquez je na Japonskem slavil 2,992 sekunde pred Italijanom Andreo Doviziosom (Ducati) in 4,104 sekunde pred Špancem Maverickom Vinalesom (Suzuki).

Triindvajsetletni Marquez je tako postal najmlajši dirkač, ki je v zgodovini kraljevega razreda motociklizma osvojil tri svetovne naslove, kar mu je uspelo na domačem dirkališču njegove tovarniške ekipe, kjer doslej še ni zmagal. Skupaj je osvojil peti naslov za SP, prvega leta 2010 v kategoriji do 125 kubičnih centimetrov, nato pa še leta 2012 v moto2, in motoGP (2013, 1014 in 2016).

“Očitno izjemno, izjemen občutek. Zelo sem vesel in se tega uspeha veselim skupaj z ekipo. Toda ni se bilo lahko osredotočiti, posebej potem, ko sta Rossi in Lorenzo odstopila,” je z velikim nasmehom takoj po tekmi skušal strniti vtise Marquez. Dirko je začel z drugega startnega mesta takoj za Valentinom Rossijem, ki je bil pred tekmo z 52 točkami zaostanka njegov največji tekmec, iz prve vrste pa je začel tudi branilec naslova Jorge Lorenzo. Slednji ga je kmalu prehitel in nato še Rossija.

Rossi padel

V devetnajstem krogu je Marquez prehitel Lorenza in prevzel vodstvo, devetnajst krogov pred koncem pa se je na drugo mesto prebil Rossi, ki pa je že krog pozneje padel, sicer sam vstal, vendar ni mogel nadaljevati dirke. Pet krogov pred koncem pa je na dirkališču zdrsnil še Lorenzo in Marquez se je brez hujšega pritiska odpeljal do zmage.

Švicar Thomas Lüthi (Kalex) je bil najhitrejši v kategoriji moto2, 0,386 sekunde za njim je zaostal vodilni v prvenstvu Francoz Johann Zarco (Kalex), tretjeuvrščeni Italijan Franco Morbidelli (Kalex) pa je imel že skoraj šest sekund zaostanka (5,863). Zarco ima v skupnem seštevku prvenstva sedaj 222 točk, Španec Alex Rins (Kalex), ki je bil tokrat šele dvajseti, ima na drugem mestu 201 točko, Lüthi, ki je zabeležil tretjo zmago v sezoni, pa je na tretjem mestu SP zbral 179 točk.

Naslednja dirka bo 23. oktobra

Italijan Enea Bastianini (Honda) pa je bil najhitrejši v kategoriji moto3; za 0,017 sekunde je prehitel vodilnega v prvenstvu Južnoafričana Brada Binderja (KTM), tretjeuvrščeni Japonec Hiroki Ono (Honda) pa je zaostal že več kot dve sekundi in pol za zmagovalcem (2,654). Binder ima v skupnem seštevku prvenstva sedaj 269 točk in je že konec septembra na veliki nagradi Aragonije osvojil naslov, Bastianini ima na drugem mestu 164, Španec Jorge Navarro (Honda) na tretjem pa 143 točk.

Naslednja dirka bo 23. oktobra, ko se bodo dirkači na Phillip Islandu potegovali za naslove na VN Avstralije, 30. oktobra je na programu VN Malezije v Sepangu, 13. novembra pa se bo SP končalo z VN Valencie.

STA


Najbolj brano