Maratonci bodo videli tudi angelčke

Konec tedna se v treh istrskih občinah obeta pravi tekaški praznik, ki bo svoj vrhunec doživel z nedeljskim 2. Istrskim maratonom.

Predstavniki občin in organizatorjev na včerajšnji tiskovni 
konferenci. Foto: Jadran Rusjan (Bk2im)
Predstavniki občin in organizatorjev na včerajšnji tiskovni konferenci. Foto: Jadran Rusjan (Bk2im)

IZOLA > Potem, ko so lanski maraton kljub težavam uspešno spravili pod streho, je letošnjih novosti kar nekaj.

Štafeto gostitelja dogodka je od Kopra prejela Izola. Prireditev, ki bo potekala v izolski, koprski in piranski občini, bo pravzaprav tridnevna. Začela se bo že jutri, ko bodo na izolski Lonki ob 9. uri odprli prvo stojnico oziroma Istrski sejem športa. Poleg informacij o maratonu pa bo tudi že moč prevzeti startne številke, kar bo marsikomu olajšalo življenje v soboto in v nedeljo, saj bo gneča pred starti preizkušenj nekoliko manjša. Druga večja novost je namreč, da je z lanskih 2000 število prijav naraslo na 3300.

Za organizacijo prireditve bo zato skrbelo rekordnih 800 prostovoljcev, kar je že samo po sebi velik logistični zalogaj. “Prostovoljcev je kar 300 več kot lani, prihajajo pa z vseh koncev Slovenije, zato smo se morali posebej pripraviti nanje. Opremili jih bomo z majicami, poskrbeli, da ne bodo lačni ali žejni, in jim zagotovili prevoz na bolj oddaljene odseke trase,” je dejala predsednica organizacijskega odbora maratona Marjana Sikošek.

V soboto bodo poleg zabavnega, športnega, izobraževalnega in kulinaričnega programa na Lonki od 14.30 dalje na vrsti prve tekmovalne preizkušnje - medgeneracijski ter teki šolarjev, otrok s posebnimi potrebami in srednješolcev. V nedeljo bo informacijska točka odprta že od 7. ure zjutraj, organizatorji pa opozarjajo na pravočasen prihod v Izolo ter strpnost zaradi cestnih zapor, ki se bodo začele po 9. uri.

Ob 9.40 bo pri Zadružnem domu v Kortah start rekreativnega teka, od 10. ure pa bodo na Lonki startali še udeleženci maratona in polmaratona. Pot jih bo vodila po obalni cesti v Koper, okrog starega mestnega jedra in nazaj ob obali do izolskega svetilnika in do Livad. Od tam bodo maratonci obrnili proti Parenzani, polmaratonci pa proti cilju na Lonki. Maratonce potem čakata predora na obeh koncih strunjanske doline, nakar bodo prek ovinka skozi portoroško marino stekli na piranski Tartinijev trg, se povzpeli do obzidja in prek Fiese vrnili v Strunjan, od koder jih bo Parenzana popeljala še do cilja v Izoli. Podelitev nagrad najboljšim v vseh tekaških preizkušnjah bo popoldan od 16. ure dalje.

“Vabimo udeležence, da pridejo v Izolo dovolj zgodaj, še posebej tiste, ki jih bomo z avtobusom odpeljali v Korte na start desetkilometrske preizkušnje. Ostale pa pozivamo k upoštevanju navodil policistov, redarjev in organizatorjev ter jih seveda prosimo za razumevanje,” je poudaril predstavnik organizatorjev za stike z javnostmi Branko Vrabec.

Med prostovoljci bodo letos prvič tudi Petrini angelčki - gre za skupino 30 študentov medicine in aplikativne kineziologije, ki bo, razdeljena v pare, spremljala maratonce po vsej trasi in v primeru kakršnihkoli težav poskrbela za še hitrejši odziv ustreznih strokovnih služb. SANDI JERMAN


Najbolj brano