Manenti znan tudi slovenskim policistom

Na naših športnih staneh smo v zadnjem mesecu veliko pozornosti namenjali usodi italijanskega nogometnega prvoligaša Parme, saj nehote z njo svojo usodo deli tudi prvoligaš iz Nove Gorice. Včeraj so aretirali aktualnega predsednika Parme, danes pa je razpisan predstečajni narok, zatem pa bo uveden (najbrž programiran) stečaj kluba.

V tej enonadstropni hiši v Kromberku je uradno registrirano podjetje Mapi grup d.o.o. Foto: Leo Caharija
V tej enonadstropni hiši v Kromberku je uradno registrirano podjetje Mapi grup d.o.o. Foto: Leo Caharija

PARMA, KOPER > V začetku februarja je zadnjeuvrščeno ekipo italijanske prve nogometne lige (serie A) Parmo prevzel malo znani Giampietro Manenti, ki ga je včeraj zgodaj zjutraj aretirala italijanska finančna policija v okviru preiskave suma zlorabe položaja in pranja denarja ter utajevanja davkov. Pridržali so še 21 ljudi.

Zgodba je vredna naše pozornosti iz dveh razlogov: ker je bila Parma med junijem 2013 in lanskim junijem rešilna bilka nogometnega prvoligaša iz Nove Gorice, hkrati pa njegov potencialni rabelj, saj svojih finančnih obveznosti ni poravnala. Drugič pa zato, ker je Manenti večinski delež v Parmi od albanskega poslovneža Rezarta Tacija odkupil prek podjetja Mapi Grup d.o.o. s sedežem v Novi Gorici in z minimalnim osnovnim kapitalom 7500 evrov. V njem je Italijan polovični delničar. Mapi Grup je dobra dva tedna zatem zaprl edini transakcijski račun.

Tako je 45-letnik brez pravega poslovnega zaledja, s svetovalnim podjetjem v Novi Gorici in čistilnim servisom (!) v Italiji, ki je nekoč brcal žogo v nižjih ligah in se tam tudi poskusil kot nogometni trener, kupil delež kluba, ki se utaplja v dolgovih (največkrat omenjeni znesek je 96 milijonov evrov). Od 9. februarja je nekaj dni zapored napovedoval nakazilo denarja iz Slovenije, a se to ni zgodilo. Na enak način je pred leti napovedoval denar za Pro Vercelli in Brescio, potem pa izginil.

ND Gorica je partnerstvo s klubom sklenilo junija 2013, ko je bil predsednik Parme Tommaso Ghirardi. S posojo igralcev in trenerja Gigija Apollonija ter vložkom Parme, ki je odkupila tri nogometaše Gorice - Alena Jogana, Uroša Celcerja in Amedeja Vetriha. A zgodba je trajala le eno sezono. Neuradno naj bi Parma ND Gorica dolgovala med 600 in 900.000 evri. Lani poleti je Ghirardi napovedal prodajo kluba, ki je v treh mesecih zamenjal tri lastnike. Konec leta ga je prevzel naftni trgovec Taci, ki pa je ugotovil bistveno višji dolg od prikazanega in klub takoj prodal Manentiju. Bojda za en sam evro.

Včeraj je italijanska finančna straža razkrila, kako je Manenti načrtoval pridobivanje denarja za klub. Zgodba ima vse elemente moderne kriminalke. Manenti se je povezal s kalabrijsko mafijo n'drangeta. Obljubljeno prvo nakazilo na klubski račun za plače in davčne obveznosti ni bilo nič drugega kot poskus vdora hekerjev na račune ene od švicarskih bank, ki je med 10. in 13. februarjem zadnji trenutek zaustavila izplačilo 4,5 milijona evrov. A tedaj je italijanska policija že operativno spremljala osumljence. V drugi fazi bi kriminalna združba denar zaslužila s finančnimi špekulacijami, nakupi navijaških artiklov Parme, vstopnic in drugega blaga prek kloniranih kreditnih kartic - torej bi zneske brez njihove vednosti vzeli z računov lastnikov pravih kartic.

O lastniku Mapi grupa so očitno poizvedovali tudi slovenski organi reda. “Lahko vam potrdimo, da so novogoriški kriminalisti v zvezi z omenjeno zadevo v stiku tudi z italijanskimi varnostnimi organi. Drugih podrobnosti vam v tem trenutku ne moremo posredovati,” je na naše vprašanje odgovoril Dean Božnik, predstavnik za odnose z javnostmi novogoriške policijske uprave.

ROK MAVER


Najbolj brano