Manchester United dobil manjkajočo lovoriko

Nogometaši Manchester Uniteda so zmagovalci evropske lige, potem ko so v finalu v Stockholmu premagali Ajax z 2:0 (1:0). Strelca za Angleže sta bila Paul Pogba in Henrih Mhitarjan.

 Foto: STA
Foto: STA

STOCKHOLM > Mnogi so pričakovali, da bodo razigrani mladci iz Amsterdama zadali nov udarec povprečni sezoni Manchester Uniteda. Toda obrnilo se je povsem drugače.

Ajaxovo mladost so tokrat izkušeni rdeči vragi nevtralizirali, moštvo iz Amsterdama praktično ni resneje zagrozilo na celotnem dvoboju, čeprav jim je United prepustil terensko pobudo.

Stadion Friend Arena, gledalcev 50.600, sodniki: Skomina, Praprotnik, Vukan, Jug, Vinčić (vsi Slovenija).

Strelca: 0:1 Pogba (18.), 0:2 Mhitarjan (48.).

Ajax: Onana, Veltman, Sanchez, De Ligt, Riedewald (od 82. de Jong), Schöne (od 70. van de Beek), Klaassen, Ziyech, Traore, Dolberg (od 62. Neres), Younes.

Manchester United: Romero, Valencia, Smalling, Blind, Darmian, Herrera, Fellaini, Pogba, Mata (od 90. Rooney), Mhitarjan (od 74. Lingard), Rashford (od 84. Martial).

Rumeni kartoni: Veltman, Younes, Riedewald; Mhitarjan, Fellaini, Mata.

To pa je tudi zasluga stratega Uniteda, Portugalca Joseja Mourinha, ki je v svojem četrtem evropskem finalu še četrtič zmagal. S Portom je osvojil pokal Uefa in ligo prvakov, z Interjem pa ligo prvakov. Svojo nalogo je tako znova opravil dobro, tako kot tudi slovenski sodniki na čelu z Damirjem Skomino, ki je kot sploh prvi Slovenec sodil evropski finale.

Tekma v Stockholmu se je začela z minuto molka v spomin na žrtve torkovega napada v Manchestru. V prvem polčasu ni ponudila prav veliko razburjenja, kar pa je bilo ob velikem vložku razumljivo. Tako sta ekipi v prvem delu skupno sprožili le tri strele v okvir vrat, pri čemer je eden od dveh Manchestrovih zadel cilj.

To se je zgodilo v 18. minuti, ko je Paul Pogba streljal s približno 18 metrov, žoga je na poti proti golu zadela Ajaxovega kolumbijskega branilca Davinsona Sancheza, spremenila smer in presenetila vratarja Andreja Onano.

Sicer pa sta ob jalovem igranju Ajaxa in čakanju Uniteda na protinapade resneje poskusila le še Bertrand Traore v 15. minuti in Antonio Valencia v 24. minuti, prvi je poskusil z leve strani, drugi z desne, v obeh primerih pa vratarja nista imela veliko dela.

V uvodu drugega polčasa, ki si ga je ogledalo tudi več kot 120.000 ljudi na prenatrpanem Muzejskem trgu v Amsterdamu, je za žalost Ajaxovih navijačev poskrbel Armenec Henrih Mhitarjan, ki je zadel iz bližine po podaji iz kota in podaljšani žogi Chrisa Smallinga.

United je imel novo priložnost v 65. minuti, a je Marouane Fellaini s strelom z glavo žogo poslal v Onanovo naročje. Angleži, ki so si z zmago zagotovili nastop v ligi prvakov in dobili še edino lovoriko, ki jim je manjkala, so le poredkoma prišli pred vrata Ajaxa, po drugi strani pa so povsem onemogočili Ajaxovo napadalno igro.

STA


Najbolj brano